Borta med Bengt

06 November 2017 | Praia Da Vitoria
06 November 2017 | Praia Da Vitoria
31 October 2017 | Praia Da Vitoria
27 October 2017 | Praia Da Vitoria
25 October 2017 | Praia Da Vitoria
21 October 2017
21 October 2017
21 October 2017 | Praia Da Vitoria
20 October 2017 | Praia da Vitoria
14 October 2017 | Praia Da Vitoria
14 October 2017 | Prai da Vitoria
11 October 2017 | Praia da Vitoria
10 October 2017 | Praia da Vitoria
10 October 2017 | Praia da Virotia
02 October 2017 | Praia da Vitoria
22 August 2017 | Marina da Praia da Vitoria
22 August 2017 | Marina da Praia da Vitoria

Mycket vill ha mer ...

06 November 2017 | Praia Da Vitoria
BILD: Columbus kommer fram i Karibien på hans andra resa.

I hundratals år levde befolkningen på Amerikas kontinent sina liv tills, en vacker dag i 1492, en man vid namn Christofer Columbus 'upptäckte' några öar i vad vi nu kallar för Karibien. Columbus trodde att han hade kommit till Indien, så vi brukar kalla Karibien för Västindien och deras invånarna för indianer.

När européerna kom till den amerikanska kontinenten led länderna i Europa, sedan många år, av svält, krig, förtryck, epidemiska sjukdomar, slaveri och religiös fanatism. De trodde inte sina ögon när de såg att befolkningen på den 'nyupptäckta' kontinenten var välfödda, friska, demokratiska, jämlika och för det mesta fredliga (förutom kanske Aztekerna och Incas). De tidigaste europeiska utforskarna, eller erövrarna, (man kan inte kalla dem för upptäckarna eftersom människorna som bodde där redan hade hittat dit) lade märke till invånarnas vänlighet. Conquistadorerna var förvånade över de fina vägarna, kanalerna, byggnaderna och konsten som i vissa fall överträffade allt de hade sett hemma.

Detta stoppade dem däremot inte från att förstöra allt och alla som korsade deras väg. Slakten började med Columbus. Han och hans män slaktade Hispaniolas (nu Haiti och Dominikanska republiken) befolkning med oerhört grymma metoder. Runt 1535 hade befolkningen på ön minskat från dryga 8.000.000 till noll: delvis på grund av sjukdomar och delvis som ett resultat av mord, svält och överansträngning genom slaveri.

columbus 1

Conquistadorerna fortsatte det här arbetet i hela Mellan- och Syd-Amerika. De drevs av myter om stora guldskatter och befolkningen behandlades fruktansvärt illa, de flesta dog i sjukdomar och slaveri. Spanjorerna upptäckte att det var 'billigare' att låta indianer arbeta sig till döds och ersätta dem med nya istället för att låta dem leva. Inom hundra år efter Columbus satt sin fot på Hispaniola hade 95% av Mellan- och Syd-Amerikas befolkning utrotats. Även i Californien användes samma metoder med hjälp av katolska missioner där indianer var tvungen att arbeta tills de dog. De fick till exempel mindre än hälften så mycket mat än de svarta slavarna. Junipero Serra, en spansk präst, kallas ibland för Californiens Eichman för att förstå utsträckningen av den här genociden (folkmord).

sp
Junipero Serra

Spanjorerna drevs av guldfeber medans engelsmännen ville ha land. De koloniserade Nord-Amerika genom att mörda ut lokalbefolkningen. Senare fortsatte det under George Washington och efterkommande presidenter. "untill each tribe is exterminated or is driven beyond the Mississippi" sa presidenten Thomas Jefferson. De mest kända massakrerna är de vid Wounded Knee och Sand Creek.

Den här enorma genociden av Amerikas ursprungsbefolkning vill vi inte veta av. Vi européer har 'vunnit' för mycket på den. Man behöver bara titta på alla fina gamla byggnader i städer såsom Lissabon, Madrid, London, Amsterdam eller Stockholm. Eller tänk på kaffe, bananer och kryddor. Vi i Europa har blivit oerhört rika på grund av det hänsynslösa utnyttjandet av 'den nya världen'. Detsamma gäller naturligtvis för bland annat Afrika och Asien. De ansvariga länderna (Spanien, Storbritannien, USA och en del andra såsom Portugal, Belgien, Nederländerna och Tyskland) vill inte veta av en jämförelse med till exempel andra världskrigets Holocaust. Hade vi förnekat den på samma sätt om Tyskland hade vunnit kriget?

Nu undrar du kanske varför jag skriver detta? Columbus var länge sedan och det stora utnyttjandet, kolonialismen, är ju förbi. Eller hur? Men det är inte det hänsynslösa utnyttjandet av vår planet och dess invånarna. Fortfarande mördas indianstammar i Brasilien för att få plats med plantager i regnskogen i Amazonas. Fortfarande används många barn och fattiga i princip som slavar för att vi ska få det 'så billigt som möjligt'. Från att ha varit en del av alltet har vi blivit en del av mammon. Solidaritet, att dela med varandra och att ta hand om Jorden verkar inte ha någon prioritering hos den moderna människan. Det är viktigare med en ny bil, den senaste Iphone eller en dyr semesterresa.

Även här i marinan, där vi ligger med Bengt, gäller 'jag först'. Ett vanligt samtalsämne bland seglare är 'hur billigt kan vi få det'. Här i marinan finns olika prisnivåer beroende på om man är gäst eller fastboende på ön. Besökande seglare kom på att det går att få en 'residence-permit' (ett slags uppehållstillstånd) på Azorerna och på så sätt få ner marina-priset med dryga 50%. Det finns ett visst antal stora platser i marinan för lokalbefolkningen men de flesta är upptagna av utländska seglare som passar på och ibland lämnar båten liggandes i flera år. Hamnkaptenen är inte glad och gillar inte besökande seglare som vill stanna lite längre eftersom de utnyttjar systemet hänsynslöst. Marinan är kommunal och Praia da Vitoria är ingen rik kommun. De anställdas löner har till exempel minskat rejält de sista åren och arbetslösheten är stor.
Men jag först, eller hur?


Après moi, le déluge sa Louis XV redan.
(Jag bryr mig inte om vad som händer efter mig)

Fakta från:
David E Stannard, 1992. American Holocaust. Oxford University Press.

Ny windgenerator

06 November 2017 | Praia Da Vitoria
BILD: Bra laddning när det blåser!


vind1
Vår vindgenerator har slutat att fungera. Det är regulatorn på kretskortet som har gett upp efter många års användande.

vind2
Ett nytt kretskort kostar 3000,-. Lika mycket som en fabriksrenoverad vindgenerator så vi köpte en sådan istället. Nu har vi dessutom 3 Air vindgeneratorer eftersom den vi hittade i soporna för ett par veckor sedan är en likadan. Den fungerar bra men behöver ett nytt lager.

PLAST

31 October 2017 | Praia Da Vitoria
BILD: Här finns de stora 'plastöarna'


Plast

Den senaste tiden har det varit mycket skriverier om plast i havet, till och med Volvo Ocean Race har det med som tema. En ung holländsk uppfinnare vid namn Boyan Slat har, vid 18års ålder, uppfunnit ett sätt att samla ihop plasten i haven och sedan sälja den för återvinning, se The Ocean Cleanup.

Plast finns överallt i eko-systemet. Det flyter stora 'öar' av plast ute på haven. Plastpåsar fastnar i båtens propeller även mitt ute på Atlanten. I marinan på Terceira, där vi ligger med Bengt, plockar vi plast ur vattnet varje dag: flaskor, tops, plastpåsar, förpackningar, repstumpar, frigolit, o.s.v. På stranden ligger mängder med småbitar gömda i sanden.

Men... vem har slängt all den här plasten i havet? Är det min hund? Lejonen i Afrika? Kackerlackorna? Fåglarna på Midway? Är det delfinerna som har använd engångsbestick? Nej, det är vi människor som har gjort det. Vi har slängt allt detta skräp i havet, i skogen eller på gatan. Jag slutar aldrig att förundra mig när jag ser någon slänga skräp på marken även om det står en papperskorg bara ett par meter ifrån. Bryr vi oss inte?

Detta vet vi: jorden tillhör inte människan, människan tillhör jorden. Allting hör samman liksom blodet förenar oss alla. Människan vävde inte livets väv, hon är blott en tråd i den. Det människan gör mot väven gör hon mot sig själv. Vi tappade bort tillhörigheten med 'väven' när Eva bet i äpplet.
Sedan dess tror vi att vi har makten över allt på jorden men den här sagan börjar snart ta slut för att exempelvis plasten börjar bli ett problem för oss och vår bostad, planeten Jorden. De stora plast-bitarna är ett problem för djurlivet, då de fastnar i dom eller tror att det är mat och äter upp dem. Bland annat dör fåglar och hajar för att de äter plast. Andra djur i havet fastnar i plast som fiskenät, rep och stora påsar och dör för att de inte kan simma längre eller för att de inte kan komma upp till ytan för att andas, delfiner till exempel.

Mikroplasten är ett problem för alla som bor på jorden. Plasten bryts ner i småbitar som hamnar i matkedjan och till slut även i oss människor, därför är det viktigt att se till att så lite plast som möjligt hamnar utanför soptunnan. Det är minst lika viktigt att ta bort plasten från haven innan den hinner brytas ner till mikroplast. Det används mikroplast i schampoo, crèmer och andra skönhetsprodukter. Vi blir rena men plasten försvinner in i avloppet och kan inte tas bort av reningsverken. Plaståtervinning är också viktigt för att minska användandet av olja och på det sättet minska uppvärmningen av jorden. Halten av CO2 i luften har ökat lavinartat sedan 2016.
Nordpolens is smälter i allt större takt. Isen skyddade djurlivet under den från människan men nu har det börjats fiska där. Vad är det vi inte förstår?

Resurserna på jorden är fördelade på ett konstigt sätt. En liten del av världen har tillgång till en stor del av jordens resurser. Av den lilla delen är det runt 1% som blir rikare och rikare. Storföretagen eller entreprenörer såsom Donald Trump eller liknande bryr sig inte mycket om miljön och hur människor har det. De bryr sig om pengar och makt och förnekar oftast miljöproblematiken. Om du vill veta hur det fungerar kan du titta här på den här lilla video Äpplet.
Ett bra exempel är Filippinerna, ett ganska fattigt land där många inte har råd att köpa stora förpackningar av till exempel schampoo eller tvättmedel. I stället köper de små billiga engångsförpackningar av plast som de sedan slänger i naturen. Sophämtning, sortering och dylikt kostar pengar och de flesta fattiga länder har brist på den varan. De är dessutom beroende av storföretagen som anställer deras invånarna för slavlöner så att företaget kan göra så stor vinst som möjligt.

Alla vet hur det fungerar men gör vi något åt det?
Det är samma visa idag som igår: "Panem et circenses" Bröd och skådespel. Redan kejsarna i antika Rom fattade detta.
Iam pridem, ex quo suffragia nulli uendimus, effudit curas; nam qui dabat olim imperium, fasces, legiones, omnia, nunc se continet atque duas tantum res anxius optat, panem et circenses." Skrev den Romerska satirdiktaren Juvenalis omkring år 100.

"Förr sålde folket inte sin röst till någon men sedan en lång tid har folket avstått sig makten. Förr anställde folket militära befälhavare, högre tjänstemän, legioner, allt. Nu begränsar folket sig själv och hoppas bara på två saker: bröd och skådespel. "
Vessel Name: Bengt
Vessel Make/Model: Bruce Roberts 44 offshore
Hailing Port: Wallhamn, Sweden
Crew: Elisabeth and Wim
About:
Vi är Wim och Elisabeth, båda i 50-års ålder som träffades vintern 2011. Tillsammans har vi sex barn. Segling, havet och öar är det som lockar oss. Hamnar undviker vi så mycket som möjligt. Vi ligger helst på svaj. [...]
Extra:
Vem är Bengt? Bengt är en Bruce Roberts 44 Offshore som byggdes av Bengt Matzén Stockholm mellan 1987 och 2001. Bengts dröm var att segla jorden runt men det blev aldrig av. Vi köpte båten av hans dödsbo och gav den namnet som en hommage till honom. Bengt är byggd i stål och inredningen [...]
Social:
Bengt 's Photos - Bilder (Main)
Photos 1 to 12 of 12
1
AEbelö, denmark
Bohuslän, sweden
Langör, samsö, denmark
The doghouse
new rudder
Bohuslän, sweden
upp the mast
plattform
AEbelö, denmark
Dyvig, denmark
björnholmen
Avernakö, denmark
 
1
20 Photos
Created 24 June 2017
107 Photos
Created 24 June 2017
41 Photos
Created 20 June 2017
31 Photos
Created 5 June 2017
25 Photos
Created 1 May 2017
19 Photos
Created 15 March 2017
67 Photos
Created 25 February 2017
49 Photos
Created 12 January 2017
14 Photos
Created 17 November 2016
80 Photos
Created 30 September 2016
18 Photos
Created 19 September 2016
39 Photos
Created 14 August 2016
33 Photos
Created 14 August 2016
25 Photos
Created 26 July 2016
40 Photos
Created 9 July 2016
12 Photos
Created 1 July 2016
Danmark
19 Photos
Created 25 June 2016
4 Photos
Created 22 December 2015

Om oss

Who: Elisabeth and Wim
Port: Wallhamn, Sweden

Här är vi idag