Sailing Leander

Sailing Leander

Who: Sima Baran & Paul Robertson
Port: Boston
22 November 2010 | Fethiye, Turkey
22 October 2010
20 July 2010 | Endeavor Bay, Tawila Island, Egypt
17 July 2010 | Red Sea, Egypt
15 July 2010 | 27 41 N, 33 48 E
14 June 2010 | 14 48 N, 42 57 E
12 June 2010
08 June 2010 | Sataya (Dolphin) Reef, Red Sea, off the coast of Egypt
07 June 2010 | Dangerous Reef, Foul Bay, Egypt
02 June 2010 | Khor el Morob, Sudan
30 May 2010 | Marsa Shin'Ab, Sudan
27 May 2010 | Marsa Shin'ab, Sudan
25 May 2010 | Suakin, Sudan
24 May 2010 | Aden, Yemen
03 May 2010 | Day 5: 160 miles northeast of Aden, 15 miles from the Yemeni Coast
29 April 2010 | Day 1: Passage to Yemen
24 April 2010 | Day 16: 135 Miles From Salalah, Oman
21 April 2010 | Day 13: 460 Miles From Salalah, Oman
19 April 2010 | Day 11: A Little Bit Closer to Oman
18 April 2010 | In the midst of the Arabian Sea

Galapagos�ta deniz aslanlari

10 August 2008 | San Cristobal
Sima
Galapagos adalarinin resmi merkezi olan San Cristobal adasindaki son gunumuz bugun. Pazartesi sabaha karsi geldigimiz bu adada gecen 6 gunde hayatimda gormedigim bircok seye sahit oldum, hala da olmaya devam ediyorum. Gelmeden once okudugumuz kitaplarin hicbiri buraya geldigimizdeki saskinligimizi ve burada gordugumuz Jurassic Park vari dev hayvanlari, bitkileri ve daha once sadece hayvanat bahcesinde ve Boston'daki Akvaryum'da gormeye alistigimiz hayvanlari gorunce agzimizin acik kalmasini engelleyemedi.

Panama'dan yola ciktiktan 9 bucuk gun sonra, 4 agustos'ta sabaha karsi saat 1'de Puerto Baquerizo Moreno'ya demir attik. Koya girmeden onceki dubalarin isikli olmasi bilmedigimiz koylara gece girmeme kuralimizi bozmaya sebep verdi. Gelirken radarimizin ve elektronik haritamizin da hic hatasiz isliyor olmasi isimizi kolaylastirdi haliyle.

Gecenin o saatinde tum kasabalilar uyurken bize hosgeldiniz deme gorevi de arkadas canlisi deniz aslanlarina dusmus! Etrafimizda duydugumuz ve once uzaktan gelen insan sesleri sandigimiz sesler aslinda teknemizi ilginc bulan ve bizim yanimizda yuzmeye baslayan bircok deniz aslanina aitmis. Ben elimde fenerle etrafi aydinlatmaya calisirken birkac tanesinin gozune direk isigi tutup onlari kisa bir sureligine kor ettim yanlislikla. Ama alinmadilar, bizi takip etmeye devam ettiler. Bizimle demir atana kadar geldiler ve teknemiz hareket etmeyi biraktiktan sonra da yanimizdan ayrilmadilar. Paul'un deyimiyle hayatimizda ilk defa akvaryumun oteki tarafindayiz. Biz deniz aslanini izlemektense o kendi dogal ortaminda, bizse onun ilginc buldugu, akvaryumda izledigi yaratiklariz.

Ertesi sabah uyandigimizda etrafimizdaki teknelerde, sahilde, kayaliklarda, deniz taksisinin yanastigi iskelede, merdivenlerde, yani akla gelebilecek heryerde birkac deniz aslaniyla karsilastik. Ozellikle ben deniz aslanlarini cok sevdim. Her ne kadar kitaplarimizda bu hayvanlarin cok aktif oldugu soylense de, bana sanki butun gunlerini ya denizde eglenerek, ya da kumlarda veya kayaliklarda guneslenerek ve sekerleme yaparak geciriyor lar gibi geldi. Simdi oturdugum bankin ote tarafindaki kayaliklarda 30-40 tane degisik boyda deniz aslani uyuyuor, veya yatiyor. Bir kac tanesi de denizde oynasiyor. Gordugumuz en seker manzalarin basinda annesi uyumaya calisirken acliktan olecekmis gibi sut emen minikler geliyor. Burada yasayanlarin soyledigine gore son zamanlarda deniz aslanlarinin nufusunda beklenenden fazla bir artis gozlenmis. Bunun sebebi buralardaki sularda yasayan cekic kafali kopekbaliklarinin balikcilar tarafindan fazlasiyla avlanmasiymis. Deniz aslanlarini tercihen kahvalti, oglen ve aksam yemeklerinde yiyen bu kopekbaliklari balikcilar tarafindan sulardan cikarilinca meydan deniz aslanlarina kalmis.

Deniz aslanlari soguk sularda yasamiyorlar mi? Ne isleri var ekvatorda diyebilirsiniz, ki ben dedim. Burada ekvator'un hemen guneyinde olmamiza ragmen, son 6 aydir ilk defa aksamlari uzerimize sweatshirt giyiyor, geceleri yorganimiza sariniyoruz. (Hatta gelirken ben en son Bermuda'ya giderken giydigim kislik parkami giydim!) Galapagos adalarinin cok yakinindan gecen Humboldt akintisi, guney'den kutuplarin soguk sularini ekvator tarafina Peru kiyisindan tasiyor. Ekvator'un (ulke olan) kiyisinda batiya donen bu akinti ozellikle Mayis ile Aralik aylari arasinda Galapagos adalarinin yakinindan gecip, buranin iklimini ve sularini sogutuyor. Iste bu yuzden bu adalarda deniz aslanlari ve kutuplarin disinda yasayan (ki dunyanin baska yerinde bulunmuyorlar) penguenler var!

Burada yasayan baska hayvanlarin arasinda bana en ilginc geleni dev kaplumbagalar oldu. Atalari bildigimiz kara kaplumbagalari olan bu hayvanlar tum kaplumbagalar gibi suya ve yemege cok ihtiyac duymuyorlar. Hal boyle olunca buraya gelene kadarki uzun ve yorucu yolculugu tamamlamalari diger hayvan turlerine gore daha kolay olmus. Bugunku dev kaplumbagalarin atasi buraya ilk geldiginde etrafta onu tehdit eden ve onun yiyebilecegi seyleri yemege calisan hayvanlar olmadigindan bol bol yemek ve su bulmus. Tehditlerin az oldugu ortamlarda hayvanlar ve bitkiler devlesebiliyorlarmis, ki bizim kaplumbaga da ayni seyi yapmis. Bugun bu adalarda yasayan dev kaplumbagalar 250 kilo agirliginda olup, ben uzerine otursam beni tasiyabilecek buyuklukteler! Haftada 3 defa sadece ot ve yaprak yiyorlar, 150-180 yil yasayabiliyorlar ve dinazorlara olan benzerlikleriyle benim kendimi Jurassic Park'ta sanmama sebep oluyorlar....

Comments
Vessel Name: Leander
Vessel Make/Model: Bristol 41.1
Hailing Port: Boston
Crew: Sima Baran & Paul Robertson
About: Following our wedding in Istanbul we are taking a two-year break from land-life and going sailing. Sima is taking time off between strategy consulting and business school while Paul is on a sabbatical from his career as an attorney.

Sailing Leander

Who: Sima Baran & Paul Robertson
Port: Boston