SailBlogs
Bookmark and Share
Allan & Per - World Cruising
Nuku Hiva
04/21/2012

Vi havde aldrig, at vi skulle til Nuku Hiva, men det var et par dejlige dage vi tilbragte der. Ud over at Allan skulle en tur på hospitalet, for at sikre at behandlingen af hans dårlige knæ, forløb korrekt (hvilket dr. Pierre bekræftede), mødte vi Karen og Lena :O)

Om aftenen fik vi lækker 3 retters menu i restauranten ved siden af Karen og Lenas logi hos Rose.

Dejligt at støde på de to glade gaster, som var meget tilfredse med at påmønstre Enjoy et par dage før end planlagt. Vi fik ordnet alt i hoved byen, inkl. diesel påfyldning, som var lidt vanskelig, da pumpen havde kørt flere timer til en stor motorbåd, og derfor brændt sammen. Men Karen og Allan fik slæbt det ud i dinghyen til os i vores reserve dunke.

I Taiohae kunne vi desværre ikke få drikkevand ombord, idet vandet på havnen ikke var godt at drikke. Vi sejlede derfor små 2 timer vestpå til stranden ved Taipivai, hvor der var en ferskvandshane i lagunen. Samme sted hvor landsbyens samlingssted havde til huse! Det vil sige et ca. 150 m2 stort hus ude vægge - lige med undtagelse der hvor toiletterne var. Stedet fungerede som forsamlingshus og værested for kajakroerne. Da vi f.eks. var der for at hente vand (frem og tilbage i dinky'en til båden 8 gange), var der banko for damerne og petanque for mændene.

Efter vand påfyldning, hvor vi for øvrigt mistede vores dinghy anker, sejlede vi retur forbi Taiohae, videre til Hakaui, med planer om at tage på trekkingtur. Efter små tre timer, lige før vi drejede mod styrbord ind i bugten, kom der en mindre flok delfiner for at hilse på vores nye gaster! Denne gang ville delfinerne heldigvis gerne lege lidt omkring båden!
Under morgenmaden den følgende dag, sejlede en amerikansk fyr hen mod os i sin kano. Råbte at de, under deres morgentur, havde set en flok mantarays (djævlerokker), i indsejlingen til bugten! Os i en hvis fart ned i Pinky, for at komme ud og se!
Ganske rigtigt! Efter få minutter svømmede en stor rokke få meter mellem Per og den anden Amerikaner, som begge jublede begejstret. Vi fik alle set de store flotte dyr - specielt de vi sejlede retur, hvor der kom tre store rokker helt op i vandoverfladen til beskuelse lige ved siden af os! Flot, flot, flot!

Fyldt med adrenalin var vi efterfølgende klar til vandretur. De 2 Canadier der også lå i bugten, kunne oplyse, at turen ville tage ca. en time op til faldet - men hun så nu også meget veltrænet ud!
Vandfaldet skulle være det 3. største i verden, hvad angår højde! (Men hvilket vandfald indgår ikke i "verdens største" et eller andet ;-) Vi vidste godt på forhånd, at det ville vi ikke se meget til, da kun den helt nederste del af faldet kan ses fra bunden. En fantastisk flot vandretur der op, det var det. Vi kom også en tur i vandet - koldt når vi er vænnet til ca. 30o vand i havet - så vi kunne komme ind til bassin et, lige under faldet. Dejligt at blive bruset i det kolde friske ferskvand!
På hjemturen købte og plukkede vi mange friske frugter! Lime, bananklase, ananas, mynte, suppeurt og pomelo!

Turen over Stillehavet mod atollen Manihi forløb flot. For det meste, havde vi rigtig god vind, så vi holdt en fin far på omkring 9/10 knob, når det gik rigtigt godt! Pigerne klarede deres første nattevagter uden nogen form for rynken på panden - stærke tøser!

| | More
Ua Pou
Allan, per
04/14/2012

På trods af, at vi har talt en del om Ua Pou, blev det et meget kort besøg. Vi ankom til øen midt på eftermiddagen, hvor vi de sidste få hundrede meter blev fulgt af fire legesyge delfiner. Vi gik en tur i byen, og tjekkede ind hos en nydelig betjent på Gendarmariet.
En meget rolig by, 2 små butikker og et større supermarked. Vi spiste aftensmad på den eneste restaurant, hvor betjenten for øvrigt dukkede op igen.
Dejlig mætte af 2 stk. pizza og lokal øl, Hinano, tog vi dinghyen retur til Enjoy.

Talte med en lokal gut i supermarkedet om brødfrugt, hvor de solgte den tilberedt. Det vil sige, den var rørt, men rå, og klar til at blive spist sammen med fisk. Vi har fået det et par gange, grillet og kogt.
Vi fik en med ud på båden, så bliver det sjovt at prøve at lave noget af den selv

Har hørt det rygte, at i de familier der på Isla Marquises der kun får drengebørn, bliver den yngste søn opdraget som pige! Ved ikke om det er korrekt, men ser bl.a. med en del drenge, der ligesom pigerne pynter sig med en blomst bag øret, er der noget der tyder på det...?

Ua Pou var flot, med meget markante bjergtoppe, der som kæmpe store sukkertoppe, stak op flere stede inde på øen. Men vi blev hurtigt enige om, at vi allerede dagen efter ville fortsætte de 30 sømil mod Nuku Hiva.
Håber ikke vi gik glip af de store seværdigheder...

Trak anker op kl. 06:00, kom i tanke om vi igen, skulle have udskiftet en ødelagt sejlslæde på stormasten. Det er en reparation vi er ved at have styr på, så det klarede Allan på ti minutter, i høj søgang i bugten.
Mens vi fik morgenmad, bl.a. frisk mango, faldt en masse regn - dejligt, så får vi fersket båden :O)

| | More
Hiva Oa, Isla Marquises
Allan/Per + Morten
04/11/2012

Det var en helt forkert beskrivelse af Hiva Oa jeg fik givet tidligere. Du burde ansætte en turistminister, til at gøre reklame for de store Tiki'er de har på øen. Det var ret fantastisk at se de ca. 1700 år gamle stenstatuer, afbildning ag gamle guder. 5 store opstillet på en gammel offerplads, og en enkelt lille som de kaldte en "hund". Nu skal jeg ikke argumentere for at der har været rummænd på jorden tidligere, men de her lignede godt nok meget! Med rumhjelm, flyvedragt og det hele...! Og den de kaldte en hund, mindede stærkt om 'Jernmanden' når han kommer flyvende gennem luften!

Nå tilbage til start: Vi kom ind til ankerpladsen tirsdag middag, så en stor skonnert Mie, med Dansk flag, og en bås fra Canada, hvor vi blev anråbt på både Svensk og Dansk. Efter vi havde smit anker, og fået ankerdram, sejlede vi over for at hilse på. Vi mødte de 14 lystige sejlere på Skonnerten Mie, http://www.skonnerten-mie.dk/28213568, og blev inviteret på sundowner. To gaster fra båden, som havde boet på hotel på øen, indtil de steg ombord på Mie, havde arrangeret aftensmad, og sågar udflugt dagen efter. Vi blev inviteret med :O)
Vi hentede dem i vores gummibåd, da deres dinghy motor var itu. På en lokal restaurant blev tilberedt et ægte Hiva Oa måltid til os. Desværre var det blevet mørkt så vi ikke kunne nyde den flotte udsigt fra restauranten. Der var dækket op på langbord til os alle, 11 mand.
Om formiddagen havde værten lagt grisen i en jordovn. Mange lækre lokale retter stod allerede klar på bordet. Vi var med til at åbne for grisen. Jordovnen var dækket med palmeblade, sække og jord øverst. Lækre retter! Tun i limesaft og kokosmælk var vores klare favorit. Eksotisk tilbehør til grisen - brødfrugt og bananer fra jordovnen plus meget mere, som vi ikke rigtig viste hvad var. Efter middagen musik på anlægget og flere var ude og danse. Rigtig fin aften. Det skal samtidig her lyde en stor tak for hyggeligt samvær med besætningen på Mie !!

Hiva Oa i øgruppen Isla Marquises. Dejlig lille ø, dyr, men dejlig. Men set i forhold til, at vi ikke på dag 1. blev afkrævet 1.000 US dollar for at få lov at komme i land og for at være med til at betale for at bevare deres natur (Galapagos), er der råd til at betale ekstra for fornødenhederne. Priserne kunne variere fra det dobbelt til det 6 dobbelt afhængig af, hvilke varegrupper vi købte ind af. I dag har jeg bl.a. løbet en tur op i bjergene, hvor jeg fandt et skilt til 'noget fortidigt'! Forsøgte selvfølgelig at finde det!
Efter at have løbet forkert i junglen, og passage af en lille å, kom jeg til en markeret sti. Tror jeg er den første, der har været her siden Thor Hayerdahl hang små plastik strimler op for at markere ruten... Kom til sidst frem til en stor kampesten, med helleristninger ridset i siden. Spændende!
Forinden har vi været med besætningen på Skonnerten Mis på udflugt til Tiki'er. Udhuggede sten statuer guder, ca. 2000 år gamle og den højeste ca. 2 meter høj! Det var meget spændende at se!

En anden dejlig ting, som vi oplevede på øen, er at der er en indgroet bevidsthed om IKKE at smide alverdens ting fra sig. Det betyder, at når man går rund på veje og i naturen, ligger der ikke noget over naturens affald. Og den bliver såmænds også fjernet. Herudover er de også rigtig gode til at holde deres haver og grund flotte og ryddelige. Det er helt forståeligt, at mange besøgende gennem tiderne er blevet hængende her. Her er flot!!

Morten fra Mie, opdatere flittigt sin blog, http://www.123hjemmeside.dk/SouthPacificOcean/66401957, bl.a. med masser af billeder.
Se også det lille afsnit, jeg har klippet fra Mogens' blog: "Onsdag 4. april. Øtur i firehjulstrækkere med to kvinder fra i går aftes. Vi blev hentet på kajen kl. 9. Per og Allan med os igen - fint med nyt selskab. Ret hurtigt blev vi sat af ved en lille skovvej - her gik vi ind i regnskoven og videre af lille sti til Den Smilende Tiki. Per var sikker på at fyren bar rumhjelm og jeg var ligeså sikker på solbrillerne. Videre over den fantastisk flotte ø - gjorde holdt mange steder og knipsede løs med kameraerne. Undervejs forsøgte vi forgæves at komme ned til en frugtavler for at købe grapefrugt. Vi blev stoppet af mudder i en lavning og kom med nød og næppe fri igen - bakkede tilbage til den sikre grusvej. I en lille landsby Nahoe købte vi grapefrugter hos en gammel kvinde og formentlig hendes børnebørn. De to piger fik hurtigt plukket 24 kg til os. Vi smagte også deres mangofrugter og tørrede bananer."
Videre til Puamau for at se 5 tikier, som stod samlet på en stor kultplads. Guiderne fortalte at tikierne var omkring 1700 år gamle.
Spiste frokost i landsbyen - stor tallerken med mange lokale specialiteter. Bagefter var Holger og jeg en tur i bølgerne inden turen gik tilbage.
Fik ged til aften på Mie."
I de 8 dage vi ligger her, har vi fået skrabet alle 'husdyrene' af undersiden af båden, og vasken alle algerne af over vandlinjen. Lidt små reparationer er det selvfølgelig også blevet til. Bl.a. fik jeg en vejledning fra en Raymarine teknikker, om hvordan jeg kunne tjekke vores vindmåler. Det lykkedes dog ikke at finde kontakt rense spray på øen, så det bliver først til en tur i masten senere.

Allan var på hospitalet i byen, for at få tjekket sit ene knæ. Der var åbenbart gået betændelse i et par gamle myggestik. En meget professionel behandling, der endte med at større skud penicillin i bagen, og en håndfuld smertestillende piller.
Det hele fungerede upåklageligt, og i øvrigt uden betaling for behandlingen, ud over penicillinen og pillerne.

Hiva Oa er en dejlig ø - men dyr. Vi fik dog provianteret en del, så vi her den 11. april er klar til at sejle mod Oa Pou.

Ups! Glemte næsten, at fortælle om alle de dværg haner, der går rundt over hele øen og galer!

| | More
04/13/2012 | Campbell Hair
Hi there, I’m an Australian Yachtsman, I have friends arriving in the Marquesas late Monday or early Tuesday and they would like to know how crowded it is there, they might change their destination if there are too many yachts there. Could you please let me know by return email.
Regards,
Campbell Hair.
Victoria Australia
Stillehavet - på vej til Isla Marquises
Per/Allan
04/03/2012

Stillehavet 2 - den lange tur!
Da der ikke er så megen Internet på vejen over Stillehavet, er vores blog ikke opdateret siden Galapagos. Vi har dog opdateret nedenstående skriv dagligt, og det kommer på bloggen nu...

Ruten over Stillehavet dækker over ca. 3.000 sm. Det svarere nogenlunde til afstanden mellem København og Nigeria!

Vi har gjort turen på 25 dage. Ikke dårligt - slet ikke i betragtning af den manglende vind meget af vejen, og vi havde afsat meget længere tid i vores oprindelige plan.
Håber vi nu kan få tid til at rense båden under vandlinjen., for alle de bløddyr, langhalse, der er påmønstret Enjoy som blind passager undervejs!

Dag 1 - fredag den 9. marts
Pakket og klar, den sidste indkøbstur med ferskvarer, mail til børn og venner, så er vi klar til Stillehavet igen. På vores sidste tur i dinghyen ind til landbroen, kom der da også en skildpadde for at sige farvel - dejligt!
Vi fik bakset hækankeret på plads, renset logmåleren, og lagt kurs ind i kortet. Lige det med hækankeret, var tungt arbejde, men det lykkedes med sved på panden!

En kurs sydpå, 220 grader, ned til breddegraden 4 30S, hvor vi håber at fange mere vind til at komme videre med. Derefter kurs 173 grader, næsten stik vest, de næste 2740 sømil, til vi får øje på Hiva Oa i morgen disen!
Alt i alt en tur på 3100 SM fra Galapagos til Isla Marquises. En let lille sejltur på mellem 20 og 35 dage!

Dagens menu: Barbeque-koteletter med ris.

Dag 2 - lørdag den 10. marts - 90 sm
Allerede på første nat, sløjede vinden helt af. Vi gik for motor gennem dette sløve bælte af ustadig og svag vind. Håber på at vi dag 3 kan mærke den stabile vind fra sydvest, når vi ændrer kursen til næsten stik vest. Så vi skulle fra nu af gerne have en agten/agten for tværs vind, indtil Marquises. Kl. 13, kunne vi igen rulle genuaen ud og mærke vinden trække i båden. Vi var i løbet af dagen oppe på over 6 knob - pænt for den beskedne halve vind.
Ud over de små svale lignende fugle, der nærmest ser ud til at de står på vandet, når de finder et eller andet spiseligt, bliver vi også fulgt af de store hvide fugle vi kender fra tidligere - de siger en række klik-klik lyde i natten, hvorfor de selvfølgelig er døbt klik-klik fuglene!
Vi blev også fulgt af tun der flere gange sprang op af vandet, meget tæt på båden, få meter væk! Formentlig på jagt efter deres bytte, da tun vist ikke høre til en art der leger i vandet. Vi beholdte dog fiskeudstyret i båden, da vi har fersk kød nok til de kommende dage. Det ville være synd, at spise tun i dag og morgen og skulle til at smide kylling mv. ud, fordi det er blevet for gammelt.

Aftenens menu blev kylling med pasta.

Enkelte fiskerbåde i kimingen, ellers er vi meget alene!

Dag 3 - Søndag den 11. marts - 210 sm
Kl. 01:00 blev det atter nødvendig at starte motoren. Så vi lister af sted med 4 knob. I løbet af natten var vi sommetider i tvivl om det var en trawler eller en sejlbåd, vi befandt os på...! Dog uden vi fik halet nogen fisk ombord!
Sidste fiskerbåd blev set agten ude kl. 7:00 om morgnen - de sejlede rundt for at samle alle de snører op som de åbenbart havde sat ud tidligere. Der må være meget lidt trafik herude, da fiskerbåde ligger lange liner med kroge og madding på i overfladen. I løbet af natten, blev vi bremset af de lange liner, som vel var 5-6 mm tykke - men stærke nok til ikke at briste ved at vi sejlede ind i dem. Første gang, kunne vi (fik vækket Per, så han kunne kigge efter mig, da jeg skulle på fordækket for at hente bådshagen) fiske en tyndere én af slagsen op med bådshagen og kappe den over. Men de to følgende måtte fanges med det lille nyindkøbte anker til vores dinghy, da de var over en meter nede i vandet.
Og de var strukket godt ud. Kunne næste ikke hive dem ind til 'sakse-højde'. Da jeg endelig kunne nå den med saksen, og fik den klippet/filet over, lød der se smæld igennem vandet, idet linen blev kappet og trak sig. Det samme gjorde den anden ende - ind under båden og rund om kølen og tilbage hvor den kom fra!
Dette oplevede vi to gange. Den sidse gang, fik jeg klippet et af forfanget af, så Per kunne se de kroge. Det må have været rigtigt store tun de fiskede efter. Så langt fra kysten at fiske med snøre og krog! Ærgerligt for dem at af få klippet fiskeudstyret itu af en sejlbåd. Men vi havde ikke noget valg. Alternativt kunne vi blive viklet helt og aldeles ind i linerne.
Per fantaserede straks over de kæmpe store tun han kunne fange med den krog! Først en i 'vores størrelse' på 8 kg med vores nuværende fiskegrej. Så skulle den tun bruges som madding på den store krog!
Så ville drengene fra båden Dania kunne lære, hvad en stor tun er!

Dejlig stabil vind agten for tværs, ikke meget af den, men nok til vi fik sat genakkeren, og gik støt derudaf. Så vi håber, at vinden bliver hos os nu! ;-)
World Cruising Routes oplyste om et område, 3s - 8s og 98w - 105w, hvor vinden kunne være noget ustabil, 'Doldrums', og samtidig en del overskyet vejr. Da vinden allerede nu var stabil (?), satser vi på, at det holder, og har ændret kursen til 263 grader vestpå lidt før en oprindeligt planlagt.

Dag 4 - mandag den 12. marts - 310 sm
Stille og meget rolig nattevagt, en enkelt damper passerede forbi på den første del af natten, ellers intet.

Vinden er nu meget ustabil over dagen, først meget stille, derefter en rigtig god vind - agten for tværs, lige som vi gerne vil have den! - endelig kom der alt for meget vind! Vi blev sidst på dagen ramt af vores første squall! Meget vind! Rigtigt meget vind!
Det fik os til at tænke lidt over ruten igen, tjekke vejr udsigten - og ikke mindst rebe sejlene for natten!
Vi valgte dog at blive på ruten. Længere nord på er der ingen vind, længere sydpå er der måske for meget. Her hvor vi er, kan den være noget ustadig! Desværre modsiger World Cruising Routes sig selv, med hvilket område den advarer imod, idet den i et andet afsnit oplyser 3s - 8s og 90w til 98w...!
Så enten har vi allerede sejlet gennem området, hvilket passer med den vind, vi har sejler med indtil nu! Eller vi er netop på vej ind i det, hvilket passer med den vind vi netop mødte!

Vi ser tiden lidt an, og planlægger det fortsatte forløb i morgen.

Dag 5 - tirsdag den 13. marts - 420 sm
Vinden stabiliserede sig igen, på lidt vind - ikke så meget så vi jubler, men nok til vi kommer frem i verden!

Vi regner ikke med at møde den helt store trafik hen over Stillehavet, og forsøger derfor med en ny vagtrutine. Om dagen fortsætter vi med 4 timers vagt, men om natten er det 6 timers vagt - forhåbentlig med masser af ulighed for at sove på vagten.
Det fungerer rigtigt godt, i hvert tilfælde er vi begge forholdsvis friske om dagen, og har en masse tid sammen med hygge, snak.
Om vi får sovet på vores vagt er meget varierende. Det afhænger jo 100 % af vejret, og det svinger en del. Her til nat afløste jeg Allan kl. 01:00, og indtil da, havde han ikke fået lukket et øje. Vejret har de sidste 6 timer skiftes mellem masser er god vind, vindkørende i ring, helt vindstille, og nu igen masser af godt vind. Selvfølgelig med lid regn blandet ind nu og da, blot for variationens skyld
Køkken tjansen følger samme turnus. Det betyder så at den samme har ansvar for aftensmad, morgenmad og frokost, hvorefter den anden tager over. Indtil nu har køleskabet været fyldt, så der har været stor variation i den daglige menu, og dejlige retter på bordet hver dag :O)

Aftenens menu: Koteletter med kartofler, garniture og flødesovs.

Dag 6 - onsdag den 14. marts - 560 sm
Mon vi tør håbe på en stabil passat vind nu? I de sidste 18 timer har vi holdt en fart på ca. 5 kn med vinden ind bagbords agter. Smukt og rolig sejlads!

Et par mindre tun hopper rundt om båden, men der ud over har vi kun mødt flyvefisk og små blæksprutter på dækket!

Den overordnede ide vi har bygget vores sejlplan ud fra, er at vi holder os til varmtvandsruten og følge de vinde der blæser os den rigtige vej rundt om kloden, og de havstrømme der skal samme vej som os! Passat vinden, monsunen, golfstrømmen, osv.
Vi har talt en del om de metrologiske ændringer vi observerer undervejs, ændringer som ikke holder stik med div. bøger vi har læst forinden.
- På Barbados var der skyllet en del tang op på stranden. Et fænomen som de aldrig havde oplevet på Barbados før!
- Rundt om Galapagos skulle Humbolt strømmen sikre en meget koldere havtemperatur omkring øerne. Den oplevede vi ikke! Egentlig havde vi ventet, at temperaturen ville falde fra rundt 31 grader til omkring 22 grader, som ellers er normalt! Men nej!
- Fra Galapagos til Isla Marquises burde havstrømmen gå fra øst mod vest, men kort tid efter Galapagos oplevede vi den gående fra nord mod syd!
Hmmmmm..?

Vi kan nu på køleskabet se, at det friskeste vi har, er ting som er vacumpakkede. F.eks. bacon og pølser og de mere kompakte frugter og grøntsager.

Aftenens menu - Svensk pølseret. ;-)

Dag 7 - torsdag den 15. marts - 690 sm
Nattevagten 01 til 07. Det ser ud til, at vi nu må konstatere at vi er kommet ned til området med den stabile passatvind, så vi kan holde en fart på mellem 5 og 6 knob.
Vi er meget alene herude. Men hyggeligt er det også. Det sidste skib vi så, var fragtskibet den 12. marts. Og på kortplotteren er der absolut ingen AIS signaler at se.
Helt alene er vi øvrigt ikke. Omkring os er stadig masser af flyvefisk, springende tun og andre fisk, som har ærinder på den tørre side af vandoverfladen. Og i går formiddag, havde vi en mindre gruppe delfiner, som var på et meget kort visit (der var vist ikke nok fart på Enjoy ;-)

Aftenens menu: Skinkerester med pasta og garniture i flødesovs.

Dag 8 - fredag den 16. marts - 850 sm
Det var en nat med god vind - og dermed god fart. Fra kl. 01:00 til 08:00 havde vi sejlet 50 sømil. Et snit på over 7 knob - ikke dårligt! Hvis denne her vind fortsætter - og den er ikke hård - men pæn jævn - vel omkring 14-16 knob, vil vi gøre turen på 20 dage. Et snit som nærmer sig vores tur over Atlanten.

Turen her, hen over Stillehavet føles noget anderledes. Da vi sejlede fra Kap Verde, sejlede vi fra Europa/Afrika til Caribien. Begge steder bor der mange, mange mennesker. En distance, som rigtigt mange sejler - selv om der ikke er mange andre at se der. Men her på denne strækning, mangler vi alle de både, som blev i Caribien - forstå det på den måde, at vi ligesom er blevet færre på en noget større distance. Og så er det mere tyndt befolkede egne vi kommer til. Først Galapagos, hvor der bor 30.000 mennesker. Og så videre ud til nogle små øer og atoller, hvor der på de enkelte steder bor rigtig få mennesker. Så er det, at vi godt kan føle os alene - eller midt mellem al ting. Og så er vi endda så heldige, at nogle af vores venner kommer og besøger os - så lagt hjemme fra! ;-)

Nå - det var bare lidt tanker! Her til formiddag, har vi stadig fornøjelse af den pæne jævne vind, som kommer lige fra siden, og som gør, at Enjoy skyder en fin fart på mellem 6 og 6,5 knob. Hen over dagen, er vinden taget en lille smule til og drejer en smule mere i vest, hvilket gør at vi p.t. sejler for en foran for tværs (ikke helt i mod os - men næsten). Farten har i eftermiddag ofte været tæt på 7 knob og nogen gange lidt over!

Aftenens menu: Lækker omelet med diverse rester! ;-)

Lige før solnedgang, rebede vi storsejlet og genuaen på grund den lidt tiltagende friske vind.

Dag 9 - lørdag den 17. marts - 1000 sm
Nattevagten 01:00: På trods af de rebede sejl, har vi aftenen igennem holdt et snit på over 7 knob. Så vi iler i morgen formiddag (i dag) til waypointet, som markerer, at vi har sejlet en 1/3 del af turen til Marquises. Det går rigtig godt! Så nu mangler vi blot de sidste 2/3 dele af den lange tur, som dog i sig selv er lige så langt som Atlanterhavsturen fra Kap Verde fra Barbados! ;-D
Og som sædvanlig har vi hele dagen dejligt vejr med masser af sol ;-)
Kl. 19:00 bibbede vores AIS-alarm, så vi måtte afbryde en episode af den sidste sæson af Lost! Den alarm kan gå i gang af flere årsager - men her var kommet en fiskerbåd inden for en radios af 3 sm - og en halv time senere, var der endda et andet fikserfartøj, som vi ikke kunne se på skærmen, men vi begge kunne se med det blotte øje, da de var så tæt på. Vi som troede, at vi har helt alene!
Det fartøj vi kunne se på AIS'en, var 170 fod langt, så det var lidt af en flåde - og den anden var ca. af samme størrelse. Så langt fra fastland. Det nærmeste fastland er Equador, som ligger 1.500 sm herfra - og det er trods alt 2.800 km fra land eller længere - afhængig af, hvor de kommer fra. Men de er nu agterude, og ude af syne - så vi er alene igen! ;-)
Vi forsøgte at kontakte begge på radioen - men intet svar retur. Lidt som om vi var de eneste der vidste der var fest!

Jeg vandt dog væddemålet, da Allan havde gættet på, at vi ville få kontakt med en anden båd allerede for 2 dage siden!

Dag 10 - søndag den 18. marts - 1.150 sm
I løbet af natten var der igen svage lys fra fiskerbådene. Om det var de samme 2 eller nogle andre, får vi nok aldrig at vide. Men her søndag morgen, er alle ude af syne og ingen at se på kortplotteren. Dejligt med lidt ro på, så vi ikke bliver stressede af al den skibstrafik. ;-)

Søndag formiddag, stod den på vask af teak-dækket og cockpittet i sæbespåner, samt den store rengøring af køleskabet og mindre reparationer. Og nu er der tid til lidt sen formiddagskaffe her kl. 11.20 ;-) Det er vigtigt at nå det hele, inden siestaen ;-) Og uret skal stilles en time tilbage - puha! Sikke et slid!

Aftenens menu: Tortellini med ost i tomatsovs, med parmesanost.

Dag 11 - mandag den 19. marts - 1.300 sm
Det er blevet fast rutine at høre podcast med Mads og Monopolet til morgenmad, og, som nævnt tidligere, se et afsnit af Lost efter aftensmad. Dejlig familiehygge!

Kl. 01:30 blev der agten for set lanterner (rød og hvid). Muligvis ét af vores fiskerfartøjer, som formentlig stadig er i nærheden. 02:30 - Væk igen!

Vi er ved at se på næste etape af vores rejseplan. D.v.s. fra Stillehavet og Solomon øerne og videre vest på. Hvad gør vi?
Om Malaga strædet og Thailand skal beholdes på planen, om vi skal omkring Cape Town eller Suez. Hvilke muligheder har vi? Vi skal have vind og strøm til at passe med vores rute, og så smutter Thailand vist, for at vi kan Nå Cape Town før vejret bliver for stærkt der. Op til 60 fod høje bølger i stormen - det har vi ikke lyst til. Så hvis vi skal den vej, skal vi starte på at krydse det Indiske ocean ultimo september.
Men vi vil jo også gerne via Asien, ikke mindst Thailand og Sri Lanka og måske Goa. Før vi kan tage endelig beslutning har vi brug for internet, for at se på den aktuelle pirat situation. Er der mulighed for konvoj sejlads, eller skal vi fragtes den vej ombord på en coaster?

Aftenens menu: Tortellini-rester i chili-sovs med parmesanost.

På grund af de lidt sorte skyer omkring os, har vi for natten rebet storsejlet, så vi er beredt på, hvis der skulle komme nogle pust. Men umiddelbart ser det meget roligt ud. Ingen både omkring os, så vi er atter meget alene her ude på midten af vores lange rute. Vi forventer at være halvvejs i morgen aften.

Dag 12 - tirsdag den 20. marts - 1.440 sm
En nat med meget blandet vejr. For første gang i flere uger, fik vi regn. Båden var sikker glad, for at blive fersket. Meget salt ophober sig flere steder på båden. Og ind i mellem har vi også fået lidt friske pust (meget friske) mellem bygerne. Da jeg (Allan) overtog vagten kl. 07.00, og afløste en meget træt og våd Per, så det ud til at det skulle lysne. Da så solen brød frem, blev fugtige vattæpper, hynder og håndklæder hængt til tørre. Men blot en halv time efter, blev det igen sort, og så stod det ned. Så gik det hurtigt med at få lukker luger og få de igen fugtige ned i tørvejr i kahytten. Men når det regner her, er det ikke støvregn. Det står bare ned i tykke stråler. Og vi her nu så lagt ude på åbent hav, at selv søfuglene er vendt rund. Det nærmeste land er Påskeøen, som ligger 1.275 NM syd for os.
Med ca. 1.500 sm til Galapagos og 1.500 sm til Is. Marquises, er det faktisk den internationale rumstation, 500 km. Over os, der er nærmeste naboer!

Allan bagte en dejlig chokoladekage til kaffen og chili con carne til aftensmad - herligt!

Dag 13 - onsdag den 21. marts - 1.570 sm
Kl. 01:00: Halvdelen af vejen til Isla Marquises nået, 1.515 sm sejlet på 13 dage! En vandtank næsten tømt, en helt fyldt endnu, og ingen reserve dunke brugt - diesel står på ¾ hvilket svarere til ca. 45 liter tilbage i tanken, og 115 liter brugt - sejlet for motor 60 timer i alt.
Det giver et forbrug på 2 liter diesel i timen, hvilket svarer meget flot overens med, hvad vi tidligere har sjusset os til.
Med 45 liter i tanken og 120 liter i reservedunke, plus et ok vand regnskab, skal vi nok komme sikkert i land :O) Ikke mindst da vi sejlede en del for motor i starten af turen, for at komme ned og fange passatvinden, og komme ud af det vindstille område ved Galapagos.

Provianteringen er heller intet problem, dog bliver menuerne nok knap så spændende med fersk varer de næste par dage - ud over frisk fanget fisk naturligvis!

Aftenens menu: Pasta med lækker chili-tomatsovs og frisk revet parmesan.

Dag 14 - torsdag den 22. marts - 1.710 sm
Regnvejret er holdt op og vi havde en smuk, smuk solopgang! På trods af regnvejret de seneste par dage, er det ikke lykkedes, at fange fisk endnu - men vi prøver igen i dag!

Aftenens menu: Pølsegryde med løg og champignon i flødesovs - og dertil ris :O)

Dag 15 - fredag den 23. marts - 1.830 sm
Igen brød solen frem og stille vind - men frem kom vi.
Aftenens menu: Bønnegryde (tilsat kikærter) med pølser (en dåse fra Cap Verde), og en utrolig flot solnedgang - igen!

Dag 16 - lørdag den 24. marts - 1.920 sm
Umiddelbart ser det jo ud til vi næsten har flyttet os som vi plejer i løbet af det seneste døgn. Men det snyder lidt... Det skyldes til dels vi har stilet uret fra UC-7 til UTC-8, derved vundet en time ekstra, og vi fik meget god fart på søndag morgen. I løbet af lørdag flyttede vi os ikke meget!

Da der næsten var vindstille hele dagen, blev den til bade og fiske dag. Vi fik ikke badet da vi passerede midt på Stillehavet, pga. lidt for ustabilt vejr, men det klarede vi så i dag.
Vi kunne se, at der var rigtig mange bløddyr, som havde valgt undersiden af vores båd til deres nye hjem - rigtigt mange!
Selv om vi ikke kunne se dem, var der også et par dyr, der angreb os. Specielt Allan fik små flere små blæner efter brandmands angrebet'! Ikke meget, lidt mere end en brandnælde, men det forsvandt heldigvis igen efter en times tid.
Igen var der selvfølgelig et par små fiks, der havde søgt tilflugt under båden - 4, 5 stykker meget små!

... men fiskeriet gav samme resultat som efterhånden er normalen - intet!

Aftenens menu: Spaghetti carbonara.

Om aftnen kom der virkelig meget regn - ca. 1.000 mm i timen! Sådan føltes, og lød, det i hvert tilfælde! Da ikke en vind rørte sig, kunne det tydelig høres når vi sejlede ind i regnen - megen larm nærmede sig forfra, 10 meter, 8 meter 6 meter - styrt regn!
I en pause i regnen hørte jeg en lille lyd oppe fra ruffet. Noget der faldt ned på dækket - en lille lyd, der ikke lød som alle de andre lyde! Så måtte Allan vækkes, så jeg kunne kravle ud under bommen. Ganske rigtigt, det var skruen fra det inderste sekel, som holder storsejlet fast! Overraskende nok, lå skruen endnu på dækket, og selve seklet i lazy jacken - rent helt! Så det kunne monteres igen uden de store problemer!
Alt falder bare fra hinanden på sådan en sejltur!

Dag 17 - søndag den 25. marts - 2.020 sm
Allans far ville have fyldt 92 år i dag! Vi holder en frokost, ikke med sild, men med sardiner + en lille snaps og øl til. Helt sikkert i Leos ånd!

Over to tredjedele af turen sejlet - det giver så en ankomst dato den 4. april! Gad vide om vi ikke får mere vind, så det går lidt hurtigere?

Dag 18 - mandag den 26. marts - 2.120 sm
En nat med god jævn vind, som har bidraget med en fart på ca. 5 knob. Det er ikke meget - men i forhold til tidligere døgns endnu svagere vind, føles det næsten som at køre på motorvej! Sejlene er hele tiden fyldte med vind, og der er stabilitet over båden, så den ikke ligger og vugger rundt, og slår med sejlene i den manglende vind.

Dag 19 - tirsdag den 27. marts - 2.240 sm
Fin nat med god jævn vind. Fantastisk nattehimmel først på aftnen, hvor vi holdt en kurs lige mod månen - en lille bue, ret henover Venus, en utroligt flot lys refleksion hen over vandet, og tusinder af stjerner på himlen.

Det er en lang tur...

Dag 20 - onsdag den 28. marts - 2.360 sm
Igen en god dag med fin jævn vind lige fra agten. Per bagte en dejlig chokoladebrownie til eftermiddagskaffen. ;-)
Hen under dagen stilnede vinden af og var meget svag hele aftenen og natten.

Aftenens menu: Spaghetti penne med tomatsovs.

Dag 21 - torsdag den 29. marts - 2.450 sm
Lang nat ned skiftende svag vind. Så der var masser af arbejde til nattevagten, som blev holdt vågen det meste af natten. Men kunne så også få lyttet til den spændende lydbog Duma Key af Stephen King!
Dagen igennem var præget af noget sløj vind fra agten, som drev os et par knob igennem vandet. Heldigvis har vi jo på denne strækning 1 - 1,5 knob medstrøm, så over grund skød vi 3-3,5 knob.

Om natten var vi vidner til et kæmpe tordenvejr. Vi kunne se lynene over os og langt over mod bagbord - at tælle på tordenbragene var vejret mellem 0 og 6 km. væk! Lidt uhyggeligt!
Mens vi stor og så på det ved vagtskifte kl. 01:00, så Allan i månelyset en stor hvid fisk svømme lige bag om os!

Dag 22 - fredag den 30. marts - 2.560 sm
Endelig fik vi bevis for vi ikke er alene i verden! Der passerede en andet båd i løbet af natten - et fragtskib ude i horisonten, på vej vest på.
Efter vi i går aftes så sidste episode af sidste sæson af Lost, er det dog muligvis ikke et bevis...?

Vi fik i løbet af dagen afprøvet MOB - Man Over Board! Jeg tabte min hat i vandet! Allan fik startet motoren, vi fik sejlene ned, og inden for 2 minutter, havde vi lokaliseret hatten og fået den ombord igen!

Aftenens menu: Tortellini i tomatsuppe.

Dag 23 - lørdag den 31. marts - 2.680 sm
Endnu et døgn med god vind. Hvis vi er lidt heldige, kan vi smide ankeret ved Hiva Oa i overmorgen den 2. april. Det bliver godt med fast grund under fødderne igen. Men ellers, er det svært at blive træt af udsigten til det klareste blå vand, hvor flyvefiskene i flokke myldrer hen over vandet og nemt flyver 75-100 meter. Men desværre må vi hver morgen gå en runde på dækket og smide dem i vandet, som i nattens løb er landet på båden. Ind i mellem opdager vi dem i tide, og kan redde dem der er havnet i cockpittet. De får så en chance til i bølgerne blå ;-)

Uhmm! Allan bagte pandekager til eftermiddagskaffen < 3

Gennem dagen, har vi haft mellem 16 og 20 knob vind. Så har fået lagt nogle sømil bag os. Og igen i aften, står Jupiter og Venus i nord/vest og er de klareste objekter på nattehimlen - næst efter månen.

Aftenens menu: Bønne og kødret (dåse) tilsmagt med spidskommen, karry og dertil ris.

Dag 24 - søndag den 1. april - 2.810 sm
Planen holder indtil nu med ankomst på Hiva Oa i morgen, men desværre først hen under sol nedgang - og der vil vi helt ikke ankomme! Så vi må trække tiden lidt ud i morgen, evt. se om vi
skal gå direkte til Ua Pou.
Efter at have tjekket, holder vi os til den oprindelige plan og går direkte mod Hiva Oa.

Vi kørte motoren tør for diesel i dag, og har fyldt alle vores reservedunke på. Det gav os samtidig mulighed for at få kalibreret dieselmålerne, så vi lidt bedre ved hvor meget diesel der er tilbage for en given udlæsning.
Vi gennemgik et bådudstyrs katalog, og fandt de fleste af de reservedele vi mangler til Enjoy. Med lidt held kan Jens og Kaj have dem alle med ud til os, da det ikke er muligt, at købe meget på øerne her i Stillehavet.

Allan sprang selvfølgelig i med begge ben, da jeg gav ham en aprilsnar: "Om vi var havnet midt i et trafik knudepunkt med alle de skibe omkring os"! Ha :O)

Dag 25 - mandag den 2. april - 2.930 sm
Fin start på natten med jævn vind. Men hen over natten døde vinden hen. Hele formiddagen, lå vi sejlede under 2 knob, hvilket mest skyldes, den fremdrift medstrømmen giver. Den friske vind i forgårs gav os forhåbninger om, at vi måske kunne være i fremme før mørkets frembrud i aften - men de forventninger er udsat til i morgen.
Men nu vil vi også gerne se land. Så motoren er sat til på økonomikørsel på 1.200 omdrejninger, så vi i løbet af de næste 24 timer gerne skulle være fremme - selv om vinden skulle udeblive. Så vi håber at være fremme i morgen ca. kl. 13.00 ;-)

Et eller andet må jeg have gjort godt i dag! Kaptajnen serverede Coca Cola til frokost og den første sundowner på vores tur over Stillehavet! Eller også er han blot kåd over forventningen om, at vi ser land i morgen!

Cannelloni til aftensmad! Med Cola igen - ren luksus!

Dag 26 - tirsdag den 3. april - 3.000 sm
Landkending kl. 5:45, hvor Hiva Oa dukkede op fra morgendisen ret forude og Mohotani lidt til bagbord.
Vi smed anker kl. 13:30, og sejlede hen til de to andre danske både for at høre om stedet her...

| | More
Galapagos
Per
03/08/2012

Endelig blev det Galapagos - dejlige Galapagos! Vi blev mødt af en meget venlig politibetjent, som kørte os alle op på immigrationskontoret, så den del var klaret. Hurtigt, nemt og meget venligt!
Det hurtige og nemme gik dog over, men venligheden blev der :O) Så vi talte de næste mange dage med en masse venlige mennesker, vores agent, hendes translatører, og fik efterhånden alt på plads. Det var dyrt! Meget dyrt!
De har en officiel pris på øen for diesel for beboere, 1,20 $ pr gallon, og en anden officiel pris for sejlere, en international pris, 5 $ pr gallon! Og vandet er også dyrt! Men vi fik til slut det hele klaret.

Øerne og ikke mindst dyrelivet er bestemt et besøg værd. Helt fantastisk! Allerede den første dag jublede vi over at møde søløver, utallige iguaner og selvfølgelig pelikaner. Og det var midt i byen!

Lørdag den 3. marts sejlede vi over til øen Isabella, for at tage en trekking tur på vulkanen Chico. Helt fantastisk vandretur - fantastiske formationer i det størknede lava.
Forinden kørte vi forbi en lille sø, med lyserøde flamingoer. At der ikke var så mange i søen, blev opvejet, af de utrolig mange søde skildpadder, i alle størrelser, vi så i det nærliggende skildpadde ressort! For at sikre bestanden på øerne, er der iværksat et program med skildpadde yngel, hvor ungerne bliver sat ud i naturen - på det samme sted hvor æggene tidligere blev samlet op - når de er store nok. Hvis æggene bliver liggende i naturen, er der næsten ingen skildpadde unger der overlever de første år!
Turen gik også forbi en lille lava ø, med tusindvis af iguaner - små som store! Helt vildt! Her var selvfølgelig også søløver! De er overalt! Hvis en båd ligger tom, hopper de op på båden for at hvile sig!

Vi kom retur fra Isabella den 5., og på trods af trekking, morgenløbetur tidligt søndag morgen, smuk solnedgangsbar og meget tidlig afgang mandag, fortsatte vi dagen med en cykeltur op til en ca. 300 meter lava tunnel og besøg i et område med skildpadder i fri natur.
Helt igennem fantastisk! Tror nok, at det kun var mig (Per), der var begejstret for vores gåtur i lava tunnelen, men vi alle jublede også over de mange kæmpeskildpadder vi så i naturen. Selv om vi kom langt, langt udenfor det normale vandre område, og der virkelig blev mega skybrud, var vi alle glade over turen.
På cykelturen hjem blev det ved med at regne - tropisk regne! Det væltede bare ned! En stor oplevelse i sig selv, at cykle ned af bakke gennem det vejr!

Tirsdag tog vi alle på dykkertur til omkring Isla Seymour. Sten og Søren fik deres første havdyk, siden de var i 4 grader varmt vand i Danmark som en del af deres dykkerundervisning! Det bliver svært for dem, at få et bedre dyk næste gang!
Vi så hajer, både revhajer, og 'rigtige hajer' - og de kom meget tæt på! - hammerhajer, skildpadder, rokker, slanger og selvfølgelig rigtig, rigtig mange små og store fisk! B.la. var der en lille firkantet fiskeart, som var meget sociale med os. Der var hele tiden en af de små nysgerrige fisk helt oppe på siden af os!
To fantastiske dyk blev det til, før vi trætte kom retur til Puerto Ayora!

Efter de meget hektiske dage på øerne, rejste Steen og Søren hjem onsdag morgen, og Allan og jeg startede vores forberedelser til den store tur over Stillehavet. Turen fra Galapagos til Isla Marques forventer vi vil tage mellem 21 og 35 dage, afhængig af vind og vejr!
Der skal derfor provianteres en del, og alle tanke og beholdere, skal være fyldt med benzin, diesel og vand!
Mens vi får vasket vores tøj på et vaskeri, løb jeg en kort tur op til nærliggende lava tunneler. Igen fantastisk med det størknede lava, 14 meter høje tunneller som er skabt, ved at det ydre lava er størknet, men det inderste er fortsat sin bølge frem gennem landskabet!

Det bliver spændende med så mange dage på vandet :O)

| | More
Vejen til Galapagos
Allan og Per
03/02/2012

Panama City
Steen og Søren kom ombord, og på trods af at de havde været undervejs fra Danmark i rigtig mange timer, smuttede selvfølgelig til Karneval i Panama City! Havde en del diskussioner med en taxa chauffør, med involvering af politiet, da han ville have alt for mange dollars for at køre ind til byen med os!

En kæmpe kø ind til karnevalsområdet, alle i Panama City ville være med her den sidste aften! Men som turister, kunne vi igen benytte vores egen 'VIP' indgang, og kom ind og ned karnevallet. Da vi stak meget ud pga. vores hvide hudfarve (?), var vi nemme ofre for alle de børn og voksen, som syntes det var sjovt at sprøjte skum og papir konfetti på os... Men sjovt og flot var det!

Dag 1 - onsdag den 22. februar
I dag, efter at Søren og Steen ankom, tog vi tidlig formiddag ud til et større shoppingcenter for at få købt de sidste ferske madvarer, så bådens fødevaredepoter kunne være toppet ekstra op, så vi er klar til den lange ud til Galapagos. Vi blev enige om at droppe Las Perlas - på trods af navnet! - fik diesel på, downloadede vejrfiler, og satte kursen direkte mod Galapagos.

Steen og Søren kastede sig ud i det, og var helt med på at starte med en sejltur på 7 dage. Da vi var uden for indsejlingen ind til Panama Kanalen, og vandet var blevet en del renere, hoppede vi en tur i vandet. Lidt koldere end vi var vant til fra tidligere, men dejligt! Samtidig dykkede Per under båden, for a fjerne alger fra vores log, så vi kan registrere vores fart, og distance, gennem vandet på vej over Stillehavet.
Vi beholdte vores tidligere rullende vagtplan med 3 timers natte vagt, og 4 timers dagvagt - og begge de nye gaster havde deres første nattevagt på dag et! Godt klaret!
For natten var der jævn vind fra agten, indtil vi rundede hjørnet ud fra Panama-bugten og satte kursen direkte mod Galapagos. Herefter fik vi vinden agten for tværs, Enjoy skød en fin fart og lagde Panama bag sig. Et par delfiner var forbi og kunne ses tydeligt på grund af morilden og i lyset af agterlanternen.

Dag 2 - torsdag den 23. februar
Allerede torsdag var det igen besøg af en lille flok delfiner, ikke mange, men et par stykker kom forbi, for lige at hilse på, men de var hurtig væk igen. Så det store delfintræf, har Søren og Steen endnu til gode. Midt i vores dejlige sildefrokost med øl, sild, karrysalat og silkeskåret løg, snaps og dertil Steen og Sørens hjemmebagte rugbrød - uhhhmmm, fangede vi endda en tun!
Søren fik der sin første fisk i land, og rensede den som om han aldrig havde gjort andet! Aftensmaden var i hus med 4 dejlige tunbøffer, som Allan smukt tilberedte med salat og nystegte majstortilias.

På trods af den noget svage og ustabile vind, som vejr meldingerne havde lovet, kommer vi helt godt frem. Gribfilerne viser et område mellem Panama og Galapagos, hvor vinden kørere i ring, med rigtig mange områder med helt vindstille, og ellers vind fra alle retninger. Men her natten mellem torsdag og fredag, holder vi ca. mellem 3 og 7 knob. med en relativ stabil halv vind på styrbords halse, og er kommet ca. 180 SM fra Panama City.

Dag 3 - fredag den 24. februar
Efter endt morgenvagt kl. 07.00 stod Søren op og overtog vagten. Og mens solen stod op, fik vi en dejlig kop kaffe. Morgenmadstjansen er i dag min (Allans) og har besluttet, at morgenmadsmenuen står på Aunt Jeminas Pancakes til morgenmad. Rigtige amerikanske pandekager med sirup. Sundt og nærende!!! ;-)

07.51 Vinden er svag - men da vi stadig her en pæn medstrøm, skyder vi en fart på ca. 4,5 knob.

Dagen bød på besøg af havskildpadder, hele 3 styk, hvor den ene var en sand kæmpe på ca. 1 meter! Midt på eftermiddagen, ser Søren delfiner i det fjerne. Det viser sig at være en meget stor flok på 100 til 200 delfiner, der øjensynlig er midt i en konkurrence i højdespring! Da vi sejler meget langsomt for motor, ændre vi kursen, så vi sejler midt ind i flokken. Som vi har set tidligere, syntes de at Enjoy er ret uinteressant, når vi kun sejler langsomt. De holder en behørig afstand til båden, samtidig med at de fortsætter med at svømme rundt og lave højdespring. Det er en helt ny måde at se delfiner på - så utroligt mange, med os lige i midten, og deres totalt ignorering af os!

Dag 4 - lørdag den 25. februar
Til natten løjer vinden meget af. Vi ligger ikke stile, men næsten! Vi holder retningen men bevæger os kun ca. 11 SM fra midnat til min (Per) vagt slutter kl. 7:00. Ud over bådens svage duvning i bølgerne og sejler der larmer, er der helt stille i natten. Ind i mellem kan jeg høre lidt bølge krusninger der blæser forbi, men ikke med nok vind til det påvirker båden, enkelte fisk der springer i natten, ellers er vi helt alene på det store sorte spejlblanke hav!

Efter morgenmad og frokost - stadig med meget ringe vind, nærmest slet ingen vind, blev det igen tid til en dukket i det næsten 4 km dybe Stillehavsvand. Igen kom de små "spring-delfiner" på besøg - men holdt dog en sikkerhedsafstand til os på ca. 100 meter, ligesom i går - men vi kunne tydelig høre dem under vandet.

Aftenens menu, marinerede svinekoteletter med sauterede peberfrugter og pommes

Atter var der ingen vind. Hele aftenen og natten gik vi for motor, så vi havde lidt fremdrift og retning.

Dag 5 - søndag den 26. februar
Endelig kom der lidt vind. Vi har gennem dagen haft en fart på mellem 4 og 6 knob og har ikke nænnet at tage sejlene ned for at bade, da vi ifølge vejrudsigten lige så godt kunne risikere at ligge og vugge rundt uden vind. Så når den er her, skal den udnyttes, da vi ikke har diesel nok til at sejle i flere dage for motor.
Men en rigtig hyggelig dag, som bl.a. bød på regnvejr, og hvor der blev spillet Olsen - Søren fik næsten skiftet Nielsen ud med Olsen!

Aftenens menu var gryde stegte kyllingelår med bladselleri, karry, citron, hvidløg og ingefær. Og hertil ris ;-D

Vinden er igen løjet af, og det tyder på, at den igen står for motor for natten.

Dag 6 - mandag den 27. februar
Efter aftensmaden i går fik vi en jævn vind fra syd, og det meste af natten holder vi en gennemsnits fart over grund på næsten 4 kn. Ikke hurtigt, men hurtigere end vi turde håbe på efter vejrudsigten. Vi har ikke hentet nye grib filer endnu. Går ikke ud fra det vil hjælpe meget, idet vi det sidste stykke tid har tjekker vejret også vest for Panama, når vi hentede vejrudsigter for Caribien - det samme vejr har gjort sig gældende her, stort set siden Jul.
Vores oprindelige plan med sejltiden til Galapagos holder under alle omstændigheder ikke. Men endnu ser det da ud til vi vil få et par dage på øerne, før gasterne flyver hjem og Enjoy fortsætter længere ud over Stillehavet!

Dag 7 - tirsdag den 28. februar
Igen fik vi en herlig svømmetur i havet. Forsøgte at dykke ned, for at se hvad sigtbarheden egentlig er. Det lykkedes dog ikke, at komme så langt ned, så det var muligt at fortage en reel bedømmelse - det er bare klart.
Tidligere på dagen satte vi for første gang siden Atlanten vores genakker. Ud af genakker strømpen faldt det Dufour glas, vi ellers har savnet siden november :O( Det røg selvfølgelig udenbords, men med den ringe fart vi havde på, sprang jeg i for at få fat på det. Samtidig sikrede Allan, at båden sagtnede farten og fik mig ombord igen. Sjovt som ting kan dukke op igen :O)

Der kom da også en flok delfiner forbi igen. Men vi sejler åbenbart for langsomt til de gider 'lege' med os! De holder sig i hvert tilfælde på behørig afstand af Enjoy - men flotte er de stadigt

Dag 8 - onsdag den 29. februar
Der er stadig ikke megen vind, men den er nu blevet så stabil, at vi sejler med genakker. På trods af det meget større sejl areal, øger vi kun farten med ca. 1 kn, men det er rigtigt dejligt igen at sejle for sejl frem for motor sejlads.

Stadig ingen hval i sigte! Nu skal det snart være...!

Dag 9 - torsdag den 1. marts
Lidt natte-uro, idet vinden igen begyndte at køre lidt rundt - men det blev klaret. Genua skødet rev sig løs i løbet af natten - selv om det er noget besværligt, det er kul sort nat, men det blev klaret! Desværre fik skødet revet søgelænderet af, der hvor det i stævnen er fæstnet til 'bov-septret' - vi har lært at have et rigt udvalg af reservedele om bord, så også det blev klaret!

Endelig fik vi god vind hele dagen! Så megen vind, at vi blev enige om at sejle for rebet storsejl hele natten, så vi ikke skulle anløbe Santa Cruz på Galapagos før dagslys.

Men forinden havde vi naturligvis passeret ækvator! Pludselig dukkede Kong Neptun Rex op, med hans store hvide skæg, kroppen majestætisk klædt i fiskegarn og toga! En sølv kongekrone markerede hans rang, og endelig en trefork som scepter!
Vi var lamslået! Desværre var Allan under dæk, og så derfor ikke hvordan Kong Neptun Rex adlede os 3 ydmyge gaster til medlemmer af Ækvator Ordnen! Vi fik alle skænket et glas af kongens bryg for at markere højtideligheden - og Kong Neptun Rex sluttede af med selv at snuppe et glas.
Pludselig forsvandt han! Måske var det fordi han havde hørt Allan rumstere i køkkenet! Næsten samtidig med dukkede kaptajnen i hvert tilfælde op med 4 glas og champagne! Han havde nemlig forberedt en lille ceremoni!
Vi lod sejlene falde, fejrede ved endnu engang at hoppe på hovedet i Stillehavet! Denne gang med rigeligt med strøm og bølger omkring os!
Det er en dag vi alle længe vil huske!
Aftenens menu: Spagetti carbonada

Dag 10 - fredag den 2. marts
Rolig natsejlads - sidste vagt for både Steen og Søren - med stabil vind. Der begyndte at dukke en del flere både op på vores AIS, og Søren, som havde morgenvagt, fik landkending med Isla Santa Fe, tidligt om morgenen, kl. 4.45!

Kaptajnen mener, at vi her skal prøve alle at gå samlet i land, med en vand taxa, for at tjekke os ind hos myndighederne.
Så må det bære eller briste!

| | More
03/05/2012 | Jens K. M. Odgaard
spændende læsning som altid - hilsner til alle

Nyere indlæg ]  |  [ Tidligere indlæg ]

 

 
Who: Allan Andersen, Per Horn Rasmussen
Port: Svanemøllen, København
View Complete Profile »
 
 
 
 

 
Powered by SailBlogs