SailBlogs
Bookmark and Share
Xantus
Detta är X-412an Xantus blog med oregelbundna uppdateringar om såväl familjeseglingar som tävlingar
Sista onsdagsseglingen 7.9.2011
Jocke
7.9.2011, Bana 3-6-3

Vi startade bra precis där vi hade planerat 2/3 ner mot flaggan med de flesta i lovart om oss. I den hårda vinden valde vi att köra fock samt ett rev i storen och dessutom med orange bandet i häcken dvs utan spinnu. Det visade sig vara rätt val iom att vinden fortsatte friska i och ingen hissade ballongen under hela racet.

FinnFun kom tätt bakom oss och ovanför vilket gjorde att vi på första slaget måste gå längre mot Storaisarn än vad vi egentligen ville. Till sist bestämde vi att slå och ducka för FinnFun men dom slog i samma ögonblick som vi så vi kunde köra rakt ut.

FinnFun gjorde ett fint slag in under Långgrundet vilket de definitivt vann tack vare sjölän. Vi möttes precis vid Långgrundets udde så att vi precis kunde slå framför dem. De pinade sig uppåt medan vi efter en stund valde att gå lägre och köra fart varpå vi äntligen kunde rycka ifrån dem så att vi kom till Kytö märket med lite marginal. Det blev en skön slör in mot rövaren. Vi hissade upp storen och fortsatte att sakta dra ifrån det övriga fältet. Efter rundningen sökte vi sjölä innanför Rövargrundet vilket inte lönade sig efterssom vi måste gå onödigt lågt. Detta resulterade i att FinnFun tydligt hade knappat i på oss nästa gång vi möttes men vi kunde igen rycka ifrån på resten av kryssen.

På länsen in till mål klåpade jag med styrningen och gick alltför högt iom att det tog en stund att få upp storen och få loss en fot som blivit i kläm! Nå efter en stund började vi äntligen gå rakt på mål och fick några sköna surfar på vägen in. Loggen var som bäst uppe i 9,5kn vilket ju kändes skönt som avslutning. Vi tog säsongens sista skott men det räkte inte till att hålla undan från FinnFun som igen seglat mycket väl.

FinnFun tog hem segern denna gång liksom de också kammade hem onsdagspokalen och hela serien. En välförtjänt seger till en välseglad båt! Grattis! Dagens bild på segraren och onsdagspokalen.

Ombord denna gång Jonas, Jofa, Micke, Micke & Jocke.

Sist men inte minst ett stort tack till alla er som suttit i koppin och "skjutit" iväg oss, klockat in oss i mål och räknat resultat. Utan er skulle vi inte kunna segla!

XRT
| | More
Jaktstart - Onsdagssegling 24.8.2011
Jocke
24.8.2011, Kytöfjärden

Vi trodde vi startade perfekt 2/3 ner mot flaggan men genast efter skottet hördes ett ivrigt klämtande i klockan - tjuvstart! Det var bara att bita i det sura äpplet och starta om, vi körde på nytt över linjen 1.15 efter den riktiga starten... Nå det var bara att sätta ny mask på kroken och börja köra fast de övriga. Iom att vi startat ganska lång ner på linjen måste vi börja med att ta oss lite upp mot lovart så att vi skulle kunna köra om båtarna i fri vind. Det blev alltså en ofrivillig jaktstart för Xantus.

Först i tur stod Freja som vi passerade lite före Aisar sundet. I detta skede hade Troy rykt fint i från med hjälp av sin fina start men FinnFun låg illa till nere i lä och med förvånansvärt dålig speed, tydligen störde de mycket av båtarna i lovart? FinnFun passerade med ganska stort avstånd men att hitta en lucka mellan Cirrus och Delphius verkade besvärligt. Tack och lov började Delphius luffa Cirrus vilket gav oss en fin chans att falla av och köra om i lä. FinnFun kom i detta skede och lade sig på vår aktervåg en stund. Vi hann förbi Delphius innan märket hängde rätt i aktern på Cirrus. Med knapp marginal trängde vi oss in till märket före Delphius och i lovart om Cirrus. Det blev egentligen lite onödigt tight mellan Delphius och oss vilket ju är onödigt på dessa onsdagsseglingar, nästa gång lämnar jag nog lite marginal!

På kryssen valde vi att genast ta fri vind och slå bort från Cirrus. Det visade sig att FinnFun slog i samma ögonblick vilket ledde till att de antagligen blev störda av oss på första kryssbenet vilket de strax korrigerade genom att slå ut. Vi hade bra fart på kryssen och kom till övre märket som tvåa efter Troy. W om Torraisarn körde vi fast dem och dessvärre förlorade vi säkert en minut på att kämpa oss förbi dem. Typisk situation var båda förlorade på att luffa mot varandra. På vägen in körde vi ännu fast 606orna samtidigt som Zoom jollarna kom kryssande emot så det var ganska trångt i sundet. Iom att dessutom vinden lättade i detta skede låg vi flera minuter jämt med Team Karlemo på bilden.

Väl i mål fyck vi höra klockan klämta vilket ju var trevligt med tanke på den ussla starten. Troy tog en välförtjänt seger med endast 2 sek marginal till FinnFun som hade valt att köra in i Aisarsundet. Resultaten finns här. Iom detta ökade FinnFun sin ledning i serien mot oss med en poäng så att det nu är fyra poängs skillnad med två seglingar kvar. Sammandraget för serien finns här.

I lilla klassen knep Marietta segern före Sabrina med 6 sek. Marietta har nu 5 segrar mot Sabrinas 4. men Sabrina leder serien med nästan 10 poäng vilket nog är svårt att ta fast ifall Sabrina startar båda kvarvarande onsdagarna.

I besättningen Kenneth, Jonas, Jofa, Micke och undertecknad.

FinnFuns referat finns här.

XRT
| | More
30.8.2011 | Kimmo
Hej, anmla Xantus till lrdagens Henri Lloyd race...
30.8.2011 | Jocke Geust
Tyvrr kan jag inte delta i HL men fljande veckoslut kommer jag att delta i Pentala Race. Osallistuuko Blue Cafe silloin?
Varierande vind - Onsdagssegling 17.8.2011
Jocke
17.8.2011, Kytöfjärden

Då jag kom till hamnen frågade herr FinnFun om jag kommer att stå över någon av de kvarvarande onsdagarna? Han ville själv hoppa över en onsdag för att segla med Troy men var inte beredd att att tappa poäng till oss på detta. Jag lovade göra mitt bästa för reda upp poängtabellen med oss bägge två på banan. Sammandraget finns här.

I mycket lätt vind strävade vi till att hålla fart på båten inför starten. Då vi kollade hur länge det tar upp till linjen körde vi lite för nära flaggan och lyckades därmed träffa kanten av grynnan. Nå farten var väl kring 1 knop i det skedet så ingen skada, det blev några stötar och så var vi loss. Därmed valde vi att starta lite längre från linjen och försökte komma med fart... Vi hissade spinnakern lite för sent och kom därmed onödigt sent över linjen men trots det kom vi bra i väg med alla de andra båtarna i lä och endast Troy framför oss.

På väg mot Aisar sundet drog det bättre ju längre österut man höll sig och Troy lyckades därmed komma före ut igenom sundet och efter det drog de ifrån oss. Vi parkerade helt och hållet i sundet med Troy dragande iväg framför oss och alla de andra båtarna körde fast oss bakom. Tack och lov började Delphius luffa Cirrus vilket gav oss möjlighet att falla av för att knycka vinden av FinnFun som försökte köra om i lä med fri vind. Detta ledde till att FinnFun stannade helt och vi i den sakteligen tilltagande nya vinden kunde knycka ifrån Cirrus som nästan kom upp jämsides med oss efter att den hade kört förbi Delphius. FinnFun sökte igen fri vind genom att falla av men detta ledde till att de måste hissa focken för att komma upp till Vargen.

Vi rundade märket långt bakom Troy men med ok marginal till de övriga. Kryssen upp förbi Rövargrundet var intressant med vindskiften på 15-20 grader. Fortfarande ledde Troy i egen majestät, vi fick köra för oss själva men Merita gick nu mycket bra (jag har inte koll på hur de hade gått tidigare under loppet).

Slören in blev mycket orättvis iom att vinden avtog efterhand vilket ledde till att Troy vann oss med 15min och FinnFun som var 3dje med 35min (!).

I lilla klassen tog Sabrina fint segern två minuter före Imppu.

Resultaten finns här

I besättningen Jonas, Jofa, Kenneth, vår internationella förstärkning David från Holland samt Jocke

På bilden Cirrus som nästan körde om oss.

XRT
| | More
Bra utan spinnu - Onsdagssegling 10.8.2011
Jocke
10.8.2011, Kytöfjärden

Då jag kom net till hamnen lite före 5 verkade det vara svag vind och tänkte nog köra med spinnakern trots att vi bara skulle bli tre i besättningen. Vi var alla på plats i god tid och kastade loss så att vi hann ett varv ut på fjärden och märkte att speciellt vid molnkanterna blåser det friskt och beslöt därför att köra utan spinnaker vilket visade sig vara ett mycket bra beslut.

Vid starten var det denna gång 9 stora båtar, roligt att igen ha en ordentlig startgrupp efter 7 veckor med max 4 båtar på linjen!

Vi startade dåligt i andra raden efter FinnFun, Troy och Valkyrian. Antama hade blivit pressad över linjen och tjuvstartade. Vi fick jobba hela vägen ut genom Aisarsundet innan vi kunde köra om först Troy och Valkyrian och lite senare också FinnFun. En stund kom de åt att rida på vår aktervåg men strax efter Vargen kom vi loss helt och hållet.

Troy och Antama hissade spinnakrarna vid Långgrundet men FinnFun körde för bara focken. Vi höll undan på slören men kunde nog inte dra ifrån FinnFun tillräckligt trots att de inte hissade spinnakern. Efter Knaperskämärket valde vi att gå ut en bit varefter vi slog. Troy slog betydligt före och även FinnFun strax innan oss medan Antama gick ännu lite längre ut. Vi lyckades hålla bra höjd och fart upp mot muddringsmärket och drog sakta men säkert ifrån såväl FinnFun och Troy men kunde trots detta inte gå direkt på märket utan fick ta ett kort slag för att komma upp. Antama pressade sig direkt upp till märket men verkade nog stå så gott som stilla då de pinade sig över märket.

På slören in till mål gick vi W om Rövargrundet och de flesta följde efter oss förutom FinnFun som valde att gå in genom Aisarsundet. På vägen in vid Torraisarn körde vi fast 606orna som vi gärna skulle ha gått i lä om för att inte blanda oss i deras strid men då de samtidigt föll av för att undvika bleken kring holmarna blev det några glada rop mellan båtarna innan alla blev nöjda.

Vi kom först i mål men FinnFun slog oss med 2 minuter. Antama kom trea följda av Valkyrian och Troy. Resultaten finns här. Denna gång favoriserade nog banan att köra utan spinnaker

I besättningen Jofa, Jonas & Jocke

Dagens bild är på Freja (Bavaria 40) tagen för en vecka sedan.

XRT
| | More
BOW dag 3
Jocke
7.8.2011, Tallinn

1sta varningssignalen var denna dag planerad till kl 10 vilket säkert uppskattades av alla. På programmet stod tre banor och iom att vindprognosen lovade att den skulle dö bort vid 3-tiden var det väntat att banorna skulle vara ganska korta.

Mycket riktigt var banan kort, vi startade dåligt iom att vi var långt från linjen utan fart då skottet gick. Efter detta hittade vi inte riktigt rytmen på hela seglingen. Vi hade siktet inställt på BC men de stack iväg direkt. Denna gång hade vi "otur" med vindskiftena, håsade bort flera manövrar och det blev allmänt mycket skrik och håsande vilket säkert delvis berodde på att banan var lite kort för oss att hitta takten. Vi slutade nu på 7. plats efter Nornan (Finnflyer 34) och BC körde verkligt fint så att de kom in 3. efter Amserv och Forte. Efter seglingen tog vi "time-out" och gick igenom hur vi kan lugna ner läget

I andra starten var vi lite för heta på gröten och tjuvade men hade genast utrymme att starta om. Trots att vi förlorade en hel del på detta kom vi därefter iväg i fri vind och kunde sakta me säkert köra om såväl "Kind of Magic" (IMX 38) samt Pegasus och Nornan och slutade igen på 6. plats efter Premium. BC hade igen seglat bra och kom in som andra.

Sista starten gick fint och då dessutom Nornan tjuvade såg det lovande ut. Tyvärr hamnade vi in i flera närstrider med Pegasus på länsarna som antagligen båda förlorade tid men vi kom inte loss från deras stora spinnaker. Under sista bogen upp till mål såg vi att BC precis sträckte in över linjen men då vi hade 1/3 kvar av denna sträcka vred vinden med helt otroliga 70 grade samtidigt som den mojnade. Nå vi kom in med ett slag medan Pegasus och Kind of Magic helt fasnade i detta. Vi förlorade denna start med 3 sek till Nornan och därmed slog Nornan oss i helhetsresultatet och vi blev 7. Resultaten finns här.

Som helhet var vi trots allt nöjda med seglingen och hur vi har gått framåt sedan förra året, vi hade alla nu klarare roller och gjorde därmed våra egna roller bättre . Under sista dagen fick vi också spin jipparna att löpa. Det var också nyttigt att tjuva en gång eftersom jag alltför ofta startar försent.

Sist men inte minst ett stort tack till arrangörerna. "Inner- outerloop" banorna fungerade bra trots att det var många båtar och olika klasser. Startlinjerna var bra lagda och startena sköts av i rask takt då föregående race var avklarad. Då dessutom strandarrangemangen höll hög klass kan man bara säga tack för en bra tävling!

På bilden kommer ORC 2 båtarna i mål. Pga allmän återkallelse kom de i mål långt efter oss.

Detta år var det endast tre ESF båtar med. FinnFun deltog i ORC 2 och blev bästa ESF båt med en fin 5. placering bland 18 båtar. Valkyrian IV blev 11. bland 13 ORC 3 båtar.
Övriga fina bilder finns här samt här.

XRT
| | More
BOW dag 2
Jocke
6.8.2011, Tallinn

Med stak vitlöks smak i munnen vaknade vi till den andra dagen - det estniska vitlöksbrödet smakar fantastiskt!

Vi var alla ganska taggade att äntligen komma ut och segla, på dagens program stod 2 banseglingar och en "skärgårds" bana.

Vi lyckades verkligt bra i första starten och kom fint iväg före de snabba estniska båtarna. Då vi dessutom satsade på rätt bog och fick ett fint vindskifte var vi efter kryssen strax bakom Blue Café. Iom att de dessutom fick ett ordentligt timglas på spinnun kunde vi ännu köra fast dem. På andra varvet lyckades vi fortfarande hänga bra med och slutade som 5. båt efter de snabba Esterna men för Blue Café.

Andra starten gick också hyfsat. Vårt största problem var gipparna som fortfarande tar för länge, Classe som körde spinnun och jag vid rodret provade på olika sätt att få den att flyga utan framgång. Kryssarna gick fint men på länsarna förlorade vi. Slutresultatet var att vi var 6. strax efter Blue Café.

Även i skärgårde racet kom vi bra iväg och vi lyckades hålla bra fart så att vi vid märket till den långa länsen var strax efter BC och Amserv (Grand Soleil 42R) samt Pegasus (First 50). Vi kunde köra i fri vind hela slören men på den långa kryssen tillbaka ökade vinden plötsligt till 9-11m/s och i byarna hade vi aldeles för mycket segel men ville inte förlora tid på att byta till fock. Under sista slören lättade vinden igen men vi beslöt ändå att sätta focken för den sista kryssen upp till mål vilket visade sig vara rätt val och vi kunde sträcka rätt in medan många andra fick göra ett slag eller två. Nu kom vi in 5. efter BC men före Amserv.

Efter andra dagen hade vi klättrat upp till 7. plats strax efter Nornan, resultaten finns här.

Efter denna dag kändes det bra. Lagarbetet ombord fungerade fint. Mange & Kenneth skötte fördäcket fint, bröderna Gabran skötte genuan samt pianot, Classe skötte storen samt fintrimmandet och arbetsledning i sittbrunnen och med Micke som taktiker kunde jag koncentrera mig på att styra. Ett sant nöje att segla med denna besättning!

Dagen avslutades med ribs från butiken, bastu samt påföljande sailors party.

XRT
| | More

Newer ]  |  [ Older ]

 

 
Port: Amiralshamnen - ESF
View Complete Profile »
 
 
 

 
Powered by SailBlogs