Xantus

Detta är X-412an Xantus blog med oregelbundna uppdateringar om såväl familjeseglingar som tävlingar

21 March 2012
10 September 2011 | Kytöfjärden
07 September 2011 | Bana 3-6-3
24 August 2011 | Kytöfjärden
17 August 2011 | Kytöfjärden
10 August 2011 | Kytöfjärden
07 August 2011 | Tallinn
06 August 2011 | Tallinn
05 August 2011 | Tallinn
03 August 2011
23 June 2011 | Kytöfjärden
01 June 2011 | Amiralshamnen
25 May 2011 | Pentala
12 September 2010 | Amiralshamnen
04 September 2010 | Utanför Hoski
01 September 2010 | Kytöfjärden

Pentala Race - Varierande vind

10 September 2011 | Kytöfjärden
Jocke
Bojen var starkt favoriserad och vi startade strax ovanför Blue Cafe som kom lite bättre iväg men Aquamarine och Kind of Magic var i andra ändan av linjen och därmed klart bakom. Vi kryssade bra upp mot märket och undrade varför BC körde så långt västerut? I detta skede borde ju varningsklockorna ha ringt men nej vi körde bara på för att lämna märket till BB. Nå strax klarnade det att BC lämnade märket till SB och vi var påväg att köra banan fel väg. Jag hade läst orderbrevet dåligt och vi tolkade vår klassflagga "D" som att vi skulle köra bana "D". Det var bara att falla av och runda andra vägen. Den här missen skulle straffa sig mycket senare.

Vi rundade strax för Aquamarine och hissade spinnun efter en snabb flytt av den till andra sidan. På slören körde vi mycket jämt i lätt och varierande vind med Aquamarine och blev förvånade då vi såg att BC rundade muddringsmärket vid Knapis istället för att köra hela vägen till pricken. Just som vi skulle dra fram protestflaggan märkte de själva sitt misstag och föll av igen. Vi rundade bra och började knycka ifrån Aquamarine. Tyvärr blev det dåligt med kryss på denna bog, vi kunde sträcka fram till märket. Audi följd av andra ORC2 båtar kom mycket fort fast oss och innan märket körde Audi om. På nästa bog upp mot systrarna började det som skulle vara utmärkande för hela seglingen. Audi och vi fick ett skifte på 50 grader emot och blev tvungna att kryss upp till den röda bojen. Båtarna 50meter bakom oss kunde sträcka hela vägen upp. Ner till Kytö N prick gick det igen fint med spinnun men strax efter rundningen blev det omstart då vi körde in i ett bleke fält och såväl ORC2 & 3 fälten körde fast oss. Frustrerande då vi startat 20 minuter före ORC3 båtarna! Nå från detta färlt kom vi ännu väl loss tillsammans med Audi genom att vi höll oss långt västerut men det tog inte lång stund så kom båtarna som låg längre österut glidande förbi oss i lä. Då vi äntligen kom till märket hade spinnun och genuan kommit upp ett antal gånger och vi hade kört paralellt med båtar på olika bogar. Helt konstig vind!

Vi rundade bland de sista båtarna och då vi ännu märkte att upphalet hade tvinnat sig kring fallet (vi använder ett genua fall som upphall) började stämningen vara ganska spänd...). Gastarna tittade på mig och tyckte att någon borde fara upp i masten och reda upp eländet. Sagt och gjort, så fick jag reda upp det och njuta några sekunder av den fina utsikten. Synd att jag inte hade kameran med mig. Efter att ha legat i detta bleke ca 1,5 timmar kom äntligen vinden och vi kunde runda pricken vid Kytö strax före Tarantella som allatså startat 20 min efter oss. Nå äntligen kunde vi börja segla och nu blev det en fin kryss mot Örskär var vi körde förbi Troy kom nästan ikapp Audi och FinnFun som hade kört bra. På väg ner till Systrarna hängde vi på Audis aktervåg men kunde inte köra om dem.

Efter Kytöpricken var det bara att sträcka in genom Aisarsundet. Vi körde om FinnFun i lä för att inte blanda oss i deras kamp om första platsen in serien. I Aisarsundet såg vi att Aquamarine hade kört in i ett nytt bleke och satsade på att köra i andra sidan av sundet var det ännu blåste lite. Vi kom nog bättre igenom än Aquamarine men det räckte inte för att komma förbi dem iom att vi ännu fastnade lite nära land vid Pentala vart vi hade valt att gå i hopp om att undvika det sista blekebältet vid mållinjen. Som helhet var det nog lite frustrerande segling även om vi körde helt bra stundvis.

BC tog en välförtjänt seger men de hade tydligen nog fått köra i helt egna vindar. De vann Aquamarine med 40 minuter. Vi kom 3a 5 min efter Aquamarine och Kind of Magic 5 min efter oss. I hamnen klädde vi av seglen och jag tog loss masten under kvällen för att lyfta båten på sön morgon.

I besättningen Alexandra, Classe, Jonas, Mange, Micke och skipi.

På bilden X-34an Relax (FIN-11134) samt Ramdata (FIN-8856) som kört fast oss
Comments
Vessel Name: Xantus
Vessel Make/Model: x-412 MKIII
Hailing Port: Amiralshamnen - ESF
Gallery Error: Unknown Album [1:]:11523
Xantus's Photos -