Borta med Bengt

En resa

Atlanten

Måndag 29 augusti, Atlanten

Hela natten har vinden blåst mellan nord och nordnordost 10-13 m/s. Vi har sovit bra och Bengt seglar på bra. Det har passerat en del fartyg fast vi har bara sett navigationsbelysningen från två stycken. AIS visar oss var de är och vilken kurs de håller. Även destinationen visas och vilket land de är registrerade i. Det är ganska roligt att läsa var de kommer ifrån och var de är på väg. Ibland står det också dag och klockslag när de ska vara framme. Alla som passerade oss inatt var regisserade på Marshallöarna.
Det ska bli spännande att se om GRIB filerna stämmer eftersom det var så många dagar sedan vi laddade ner dem. Prognoserna efter tre dagar brukar vara ganska opålitliga. Här är i alla fall soligt med många små ’passadmoln’ (cumulus) på himlen. Hela dagen har vi haft finfint väder med vind ur nordliga riktningar omkring 10-12 m/s. Senare avtog den till 8-10 m/s och har börjat visa nordostligare tendenser. Solen lyser och det vattentemperatur är nu 22 grader. Verkar som om GRIB filerna stämmer. Flera fartyg passerade och ett par till är på gång. Man undan ibland hur man kan mötas på ett stort hav och passera varandra på några hundra meter.
Middagen var vår egen konserverade köttfärssås. Mycket gott! Elisabeth tar första sovpasset och jag tar andra och får se solen gå ner. Kanske en ’green flash’?
Inatt passerade vi halvväggspunkten.


Comments