Borta med Bengt

En resa

Dominika

Bild: Providence

20 februari 2017, Portsmouth, Dominika


I morse kom en farbror förbi och sålde mango och lite annat. Vi köpte 5 fina mangos för 10 EC-dollar (35 kr) och Elisabeth fick en fin Paradisblomma av honom. Sedan åkte ankaret upp och kursen sattes mot Les Saints, ögruppen söder om Guadeloupe. Vädret är lugnt och varmt men vid öarna finns accelerations zoner där det blåser mer. Idag är det lite vind men när vi kom ut runt Dominika blåste det ändå upp till 12 m/s och Bengt fick lite fart under full genua och stor. Loggen gick upp till 6,9 kn men efter en timme var det hela över och vi lunkade på i 4–5 knop hela vägen in till Bourg på Terre-de-Haut som ligger 20 sjömil från Portsmouth. På vägen hade vi ett ’mangomoment’.

Det är en stor skillnad mellan Dominika och Les Saints. Här är det torrare, varmare och klarare i vattnet. Här finns många båtar och stor kommers, vindenergi, sopsortering, pengar och turister, vi är i Frankrike!

När man seglar från ö till ö ser man skillnaden i hur folk handskas med sin ö. Allt är väldigt beroende på pengar. De primära livsbehoven kommer först och om det ligger skräphögar på stranden är inte så viktigt. Havet har alltid varit en soptunna. De franska öar är en del av Frankrike och har tillgång till allt som moderlandet har att erbjuda sina invånare. De är dessutom medlemmar i EU som också ger många fördelar. De självständiga öarna, Trinidad och Tobago, Grenada, St. Vincent, St. Lucia och Dominika har det mycket svårare ekonomiskt, framför allt när de blir drabbade av en orkan. Turistindustrin är en viktig inkomstkälla som de har förstått på Dominika där de satsar på Eko-turismen. Andra öar har högre kriminalitet och många seglare undviker dem helst.Comments