Borta med Bengt

En resa

Guadeloupe

Bild: Ilet dy Gosier

21 februari 2017, Les Saints, Bourg

Vi har fått ankra om eftersom vinden har vridit till väst och då blev det lite fel eftersom vi kom lite för nära våra grannar. Nu ligger vi bra även om det rullar in ganska ordentligt. Vi har 50 meter kätting ute i 10 meter djupt vatten. Enligt GRIB-filerna ska det inte blåsa mycket men här ligger vi och rullar i 13 m/s som på öppet hav. Även om det blåser och djupet är dryga 10 meter ser vi botten under Bengt. Klarera in gjorde vi på ett kafé till en kostnad av 2 € så vi kunde ta ner vår gula Q-flagga igen. Det finns en liten affär här där vi har handlat lite, baguette förstås och cocosglass. Annars är det här lite som Marstrand. Inga bilar, många butiker, restauranger och kaféer och mängder med turister. Vi träffade ett par svenskar som var här på utflykt från ’Fort Royal’, hotellet som vi bodde på här på Guadeloupe.


22 februari, Les Saints, Anse Fideling

Natten var blåsig och det rullade in rejäla dyningar. Så länge vinden blåste var det inga problem eftersom dyningen kom in framifrån men senare på natten dog vinden ut och då la Bengt sig tvärs mot dyningen och rullade och rullade så vi fick stänga de små fönsterna i skrovet. Det blev inte mycket sömn men till slut somnade jag för att bli väckt av ett ’bang-bang’ mot skrovet. Det var jollen som inte ville vara kvar bakom båten. Efter att ha fixat det somnade vi om båda två för att en stund senare bli väckt igen. Den här gången av telefonen, min mamma hade glömt av tidsskillnaden. Sen var det bara att stiga upp, göra kaffe och smörgås, ta upp ankaret och flytta på sig till en annan vik. Det blev Anse Fideling på grannön Terre-de-Bas som ligger två sjömil bort.
Här ligger vi i en liten skyddad vik med en högljudd pelikanflock i träden bredvid oss. Mängder med fisk och fina rev att snorkla vid. Vattnet är klart och dryga 26 grader så det är bara att hoppa i. Elisabeth börjar må bättre och bättre för varje dag som går men bra är det inte än. Hon har fortfarande ganska ont och såren är inte riktigt läkta. Ingen snorkling för henne inte.
Här har vi gjort iordning förpiken till våra gäster, Christian och Hélena, som kommer på söndag. Det var inte lätt att få plats med cyklarna någon annanstans men eftersom vi ändå ville flytta de från förpiken (Bengt är lite tungt i nosen) med tanke på den kommande långseglingen till Azorerna så fick vi vara lite påhittiga och fixa en annan plats till dem. Vi kommer förmodligen inte använda dem förrän på Azorerna där vi kommer att ligga i en Marina för det mesta. Jag hittade en stor bredspackel i målarlådan och skrapade rent hela båtbotten med den. Det gick väldigt bra även om jag samtidigt skrapade bort lite färg. Nu är även undersidan av kölen ren. Vi har fortfarande LEAF-färgen (se www.leaf-antifouling.eu) på Bengt och den har fungerat mycket bra när det gäller ’hårda’ djur men är hopplöst mot alger och annan ’grön’ beväxning eftersom den innehåller en väldigt liten mängd koppar. Vi borstar rent skrovet en gång i veckan men kölen har vi inte gjort rent alls hittills på grund av att den är ganska djup (2,2 meter) och att jag måste dyka ner och inte kan jobba där nere mer än max 30 sekunder åt gången. Vi brukar använda små hårda borstar och man får inte rent mycket på den tiden 2 meter under vatten. Som tur är får vi unga friska gäster snart….


24 februari 2017, ilet du Gosier, Guadeloupe

Igår hade vi en vilodag med mer förberedelser inför vårt besök och lite polering av propellern, den hade lite beväxning, blev fint med skurbollen. Tog även en sväng med bollen under kölen så den blev så ren som det går. Vi gick i land och slängde soporna på det gamla krukmakeriet som finns här. Det är ruiner nu men har varit i bruk från 1700-talet. På kvällen blev vi bjudna ombord ’Angelina’ på ett glas vin. Trevligt! Nästa morgon efter kaffe och smörgås tog vi upp ankaret och vinkade hejdå till besättningen på ’Angelina’ och satte kurs mot Point-a-Pittre. Vi hade en fin segling, kryss, och lite motor när vinden dog ut en stund men sedan tog vi oss till Ilet du Gosier där vi ankrade bland många andra båtar i 4 meter vatten. Väldigt fint här!
Comments