Borta med Bengt

En resa

Marina Bas-du-fort, Guadeloupe

15 mars 2017, Marina Bas-du-Fort,
Point-a-Pittre, Guadeloupe

Vi har legat här i marinan sedan 11 mars och har en lång lista med saker som vi ska fixa, laga och handla.

På ilet du Gosier bytte vi filterna till motorn. Det var lite gegga i grovfiltret. Tyvärr verkade inte själva filterhuset passa bra ihop med glaskoppen så vi hade lite läckage då man inte skruvade åt koppen men då tryckte man ihop packningen för mycket och då läckte det där istället. Motorn vill tyvärr inte gå upp i varv. Vi har inte mycket diesel i tanken och det har kanske kommit en del skräp med i ledningarna.
Vi har varit iland och handlat mat, mataffären ligger långt bort och efter Dominika är vi inte så värst vana vid trafik och mycket folk längre.

Våra gäster, Helena och Christian, kom på kvällen. Efter uppackning dagen efter, gick vi i land en sväng. Med fyra personer i Lillebengt hade han inte mycket fribord kvar men vattnet är varmt och solen lyser så det gör inte så mycket.

Helena slappar på fördäcket.

Efter slappdagen tog vi upp ankaret nästa morgon för att segla de dryga 20 sjömil till Les Saint. Vädret hade tyvärr ändrat sig till det sämre, regnskurar och en del vind. Eftersom det skulle bli mer vind senare i veckan bestämde vi oss ändå för att segla. Bengt gillade det men inte våra gäster. Christian började tugga tuggummi mot sjösjuka ganska tidigt och klarade sig bra. Helena började för sent med gummit och det försvann med spyorna ut i havet.

Sjön var ganska grov och Bengt rullade gött i halvvinden. Vi hade genua ute och gjorde runt 6 knop. Väl vid Les Saints hade vi en del grundsjöar när vi skulle in mellan öarna men allt gick bra. En jätte squal välkomnade oss och vi fortsatte till Anse Fideling i regnet eftersom de andra ankarplatserna var väldigt utsatta för den rådande vinden.

Anse Fideling

Även om vi ligger väldigt skyddat för vinden så rullar det in rejäla dyningar i viken och Bengt rullar ordentligt. Vi som sover där bak sov inte så bra på grund av värmen och gästerna som sov i förpiken sov inte så bra på grund av sjögången och alla ovana ljud. Elisabeth vaknar också flera gånger varje natt på grund av smärtor från bältrosen. Vi har gått iland och promenerat runt till hamnen och till byn på andra sidan ön.
Christian har varit iland själv och hittade ett par kokosnötter så vi har äntligen fått användning för vår nyinköpta machete. Även om den hjälpte till så fick jag till slut använda ¨the Dominican way¨ för att öppna nöten (man använder en stor sten). Vi snorklar, solar och slappar mellan regnskurarna.

Gästerna ror iland

Efter en vecka flyttar vi oss till Bourg på Terre-de-Haute eftersom vi behöver handla. Vinden blåser med kulingstyrka över öarna här. Regnet vräker ner av och till och vi gör lite små utflykter. Vi ligger på en boj, 85 € för en vecka, och kan tryggt lämna Bengt åt sig själv. Vi har nästan gått runt hela ön, bland annat upp till fort Napoleon. Det finns fina stränder på nordsidan. Getter och höns överallt. Man får vara noga med att inte ge dem mat för de klättrar gärna upp på en för att få tag i en mumsbit. Getterna är galna i fruktresterna till exempel.

promenad till fortet

Vi tycker om Les Saints men Christian och Helena skulle hem igen så vi började fundera över seglingen till Point-a-Pittre. Vinden ven fortfarande runt båten men skulle avta så på lördag 10 mars släppte vi bojen och seglade ut mellan öarna mot Grand Terre. Den här gången fick gästerna sitta fast med sele och lina och tugga på tuggummi redan från början. Ingen blev sjösjuk tack vare tuggummi. Bengt fick visa vad han gick för i den grova sjön och dessutom på kryss som inte är hans starka sida. Mängder med vatten spolades över honom men efter ett tvåtal timmar kom vi i lä av Grand Terre. Sjön avtog och vinden vred från nordost till sydost så vi kunde släppa på skoten. Bengt fick nytt liv och forsade fram i 7,3 knop. Väl inne i hamnen tankade vi först 460 liter diesel innan vi, med hjälp från marinerosarna, backade in Bengt till bryggan.

gruppsbild

Söndagseftermiddag var det dags för Christian och Helena att lämna oss och åka hem till Sverige. Även om avskedet var känslofyllt kommer vi att ses snart igen, eftersom Christian friade till Helena på Bengt, och vi kommer att flyga till Sverige för bröllopet.

På måndag började vi avverka vår arbets-lista.

Punkt ett på listan var att kolla upp motorn. Vi införskaffade oss ett helt nytt förfilter med fyra filterpatroner. Efter installationen luftades systemet med hjälp av den lilla blåsan som jag installerade i Sverige och då såg jag att luftskruven till finfiltret läckte diesel, det var inte mycket kvar av den lilla gummipackningen. Vi hade ingen lämplig gummipackning i förrådet så det fick bli en kopparpackning istället. Sedan startade motorn direkt. Nu ska vi bara ut och köra för att testa om motorn vill gå upp i varv. Annars får vi byta matarpumpen, vi har en reserv med oss, som jag egentligen skulle ha installerat redan i Sverige men motorn har gått bra hittills men jag måste krypa över motorn till andra sidan och försöka sitta ner för att komma åt pumpen på motorn. Dessutom har den nya pumpen andra anslutningar mot både finfiltret och bränslepumpen så det krävs lite meck. Att det är över 30 grader varmt gör inte saken lättare heller.

ratten

Punkt två på listan var att fylla på olja i hydraulsystemet. För att få ut luften ur ledningarna fick vi skruva loss halva 'skrivbordet' för att komma åt pumpen. När den väl var loss tagen luftade vi systemet. Det sker på samma sätt som när man luftar bromsarna på bilen, vid styrcylindern i aktern samtidigt som någon vrider på ratten, och fyllde på olja i pumpen. Påfyllningshålet sitter på undersidan pumpen så därför fick vi skruva loss den från inredningen.

Punkt tre på listan: Eftersom det var många månader sedan vi hade tillgång till landström och vatten på slang så fick Elisabeth tvättfnatt och tvättade i princip allt på Bengt som gick att tvätta. Vi kopplade vattenslangen direkt till tvättmaskinen för att spara på vårt goda watermakervatten som vi har i tanken.

Punkt fyra på listan är att hitta ett sätt att förstora vindrodrets roderblad. Vi var i båtaffären på varvet och frågade efter ett ställe som säljer plywood men de visste inte om det fanns att köpa här. På vägen tillbaka till båten gick vi förbi soptunnorna och, vóila, där stod ett par 4 mm plywoodskivor. De kommer vi att använda till att utöka roderbladet yta.


Comments