Borta med Bengt

En resa

Horta, Faial

BILD: Vulkanmuseet

20 juni, tisdag
Vi har blivit riktigt goda vänner med Tom från 'Artic Smoke', han lagar riktigt god mat! Tom får inte segla tillbaka ensam till England för sin fru så han letar efter besättning. Det verkar som om en av hans bröder kommer ner och hjälper honom. I fall han inte får tag i någon eller att hans bror inte kommer så har vi lovat honom att jag seglar till Falmouth med honom om han betalar flygresan tillbaka till Horta. Vi ska till café Sport idag och äta lunch tillsammans så då får vi se. Våra segel är förhoppningsvis färdiga i morgon och sedan vill vi gärna lämna Horta. Platsen där vi ligger är väldig orolig på grund av dyningen och för att vi får nya båtar bredvid oss hela tiden eftersom vi ligger på inklareringsbryggan. Hamnen är packad med båtar så de kan inte ge oss en annan plats. 'You have a strong boat' är förklaringen från dem. Värst är när det kommer in båtar mitt i natten och börja festa och fira att de har kommit fram, det ska bli skönt att komma härifrån.

Igår hyrde vi bil och körde runt på Faial. Vi åkte först till Moro de Castilo Branco. En klippa som formades av vulkanen under den och som fungerar som en champagnekork eftersom lavan från vulkanen var väldigt trögflytande och formade ett lock på själva kratern. Vi fick sällskap av två albino getter som följde med oss ut till klippan, förmodligen i hopp att få sig en godbit.

Sedan körde vi till Capelinhos. En 1043 meter hög vulkan på Faials västra del. Den hade ett utbrott som varade mer än ett år mellan 27 september 1957 och 24 oktober 1958. Utbrottet utökade Faials yta med 2,4 km². Den nya Punta dos Capelinhos ligger en kilometer från den gamla. Fyren, som stod vid havet, hamnade långt ifrån havet och täcktes av aska. Askan kastades upp mer än en kilometer och det skedde enorma explosioner och ett flertal jordbävningar. 300 hus förstördes och 15000 människor evakuerades, de flesta emigrerade till USA efter att J.F. Kennedy föreslog att de drabbade kunde få emigrera till USA.

Utbrottet dokumenterades noggrant och när museet senare byggdes år 2000 fanns det mycket information till de olika utställningarna. Museet är byggd under jorden för att inte förstöra landskapet. Det har en mängd olika utställningar om Capelinhos men också om hur vulkaner uppstår och hur viktiga de har varit när jordens atmosfär formades för länge sedan. Azorerna ligger på gränsen där tre olika kontinenter möts och har haft, och har fortfarande, mycket vulkanis aktivitet. Vi tyckte att museet var väldigt bra och utställningarna och filmerna, på engelska och portugisiska, höll mycket hög klass. Extra roligt var det att se en film i 3d, ett måste!

Sista hållplats för bilturen var vulkanen 'Caldeira do Faial'. En enorm krater, 400 meter djup som ligger på 2000 meters höjd, är allt som är kvar. Riktigt kallt var det där uppe men fantastiskt vackert så klart.