Borta med Bengt

En resa

Ett himla kattliv!

Om ni har följt bloggen den senaste tiden så har ni kunnat läsa att vår katt, Ove, inte bara är en riktig vilding men som dessutom tror att han är störst, bäst och vackrast. Han verkar aldrig fatta att han inte får gå på bordet och ta mat till exempel och han är inte rädd för något eller någon.

Ove kan gå fram till en stor hund (en väldigt snäll och väluppfostrat Riesenschnauzer till exempel, en lika stor labrador eller två ännu större grand danois) och bara står där. Enligt schnauzerns matte har det aldrig hänt att en katt bara stått stilla framför hunden, de flesta springer bort. Ove gör inte det, han hade så gärna lekt men hunden blev så förvirrad att den bara gick sin väg. Hennes matte fick klappa Ove i stället. Det har hänt flera gånger att Ove springer efter hundar som springer bort från honom. Att de skäller bryr han sig inte om. Han har, enligt oss i alla fall, en väldigt liten hjärna. Andra katter håller han distans till.

ove
Ove som liten


Rädd för vatten är han inte heller, han är med överallt. När vi spolar av Bengt, fyller på vatten, diskar eller torkar golvet. Även när vi duschar är han med i badrummet eller ligger i handfatet. Att han blir blött bryr han sig inte om. När vi målar lite småbitar på Bengt är Ove där och går i färgen.

Med tiden har Ove blivit mindre 'vild gatukatt' och mycket socialare. Han hälsar på alla som kommer i närheten av Bengt eller som går på kajen nära oss. I början fick vi knappt röra honom utan att vi blev bitna men nu börjar han bli en riktig go katt som gärna kelar och gosar, men bara när han känner för det förstås. Men om han har varit och röjt i soptunnan är han inte så populär hos oss när han har varit på lådan eftersom han inte är så värst bra på att hålla sig ren själv så vi får hjälpa honom med rumptvätt av och till. Naturligtvis under högljudda protester. Morra mot besök har han slutat med och han kan tänka sig att bli klappat nån gång då och då av våra gäster. När det så småningom blir middag tvekar Ove inte och hoppar upp i soffan och sätter sig bredvid gästerna, det är ju middag ju ser man honom tänka. Självklart blir han förnärmad när han blir avlägsnad från soffan, istället fyller vi hans skål med lite kattmat så vi kan äta i lugn och ro.

Sova får han inte i vår säng, vi stänger om oss, men varje morgon halv sju krafsar han på dörren. Dags för frukost! Efter det blir det en liten kelstund och sen ska han ut och spana in 'badfolket' som börja komma till stranden vid halvåttatiden. Det är ett gäng från Praia som badar varje dag året runt.


ove2Ove i lådan

Men ... när det blåser och Bengt gungar från sida till sida och det tjuter i riggen, då, ja då, vill inte Ove gå ut eller ens vistas i sittbrunnen. Regn bryr han sig inte om men vinden gillar han inte, då gömmer han sig helst i sin lilla kartonglåda och blundar. Om det varar en hel dag kan han bli väldig, väldig rastlös och hitta på en massa dumheter inne i båten. Det är nog hans sätt att säga: hörru, jag vill inte gå ut så lek med mig för jag har tråkigt. Sådana dagar brukar vi gå en promenad med honom till återvinningen eller till stranden. Han följer snällt med oss oavsett väder, tätt intill, och springer sedan tillbaka till Bengt. Soliga lugna dagar är han ute och sitter på kajen och väntar på att någon kommer förbi som man kan leka lite med. Människor med hundar är inte undantagna. Hundar är ju roliga. Flera gånger har vi fått hämta honom från kajen för att han gått fram till hundar som inte vill träffa honom. Ove bryr sig inte om det men hundägaren och vi gör det.

ove2
Ove på sitt favoritställe, nära badstranden

Ove har fått besök av en trevlig kvinna från AAAIT (Associação Amigos dos Animais da Ilha Terceira, djurskyddsföreningen) som vi har haft kontakt med och där vi fick honom ifrån. Hon var på besök i Praia och ville så gärna se Ove. ''vilken stilig och stor kille han har blivit'' tyckte hon.


Comments