Borta med Bengt

En resa

Portsmouth Dominika

Bild: Mycket av regnskogen är borta

13 januari 2019, Portsmouth Dominika söndag
Efter frukost rodde vi iland för att hitta en bankomat. Valutan här är Eastern Caribbean dollar (1 EC-dollar/3,30 SEK)) och den hade vi inte i kassaskåpet. EC-dollarn finns på Grenada, St. Vincent and the Grenadines, Dominika, Montserrat, Antigua och Barbuda, Anguilla och St. Christopher and Nevis. Det går bra att betala med både US-dollar och Euro men växlingskursen är inte till vår fördel förstås. Iland kunde vi konstatera att 'Maria' hade härjat ordentligt i september 2017. Regnskogen vid 'Indian River' är delvis borta och på många andra ställen är det inga träd kvar. Fortfarande fanns det omkullvälta bilar, förstörda hus och mängder med skräp vid huvudgatan men återuppbyggnaden har kommit igång och många hus har blivit återställda. Det ligger lassvis med byggmaterial såsom armeringsjärn och stora paket med träplankor längs vägen. Det luktar sågspån och betong och folk håller på att bygga även om det är söndag, psalmsång hördes blandat med byggbuller. Vi fick gå långt för att hitta banken. Av alla betalkort vi hade i plånboken accepterade bankomaten bara en, ett Mastercard. Där hade vi tur eftersom vi ville gå på PAYS (Portsmouth Association off Yacht Security) söndags barbecue som kostar 50,- EC-dollar per person.

PAYS är organisationen av boatboys här i Portsmouth. I stället för att som på många andra öar konkurrera om kunderna (vi seglarna), vilket ibland skapar dålig stämning och aggressivitet, har de här gått ihop i ett samarbete. De lägger ut bojstenar, organiserar utflykter (alla är licenserade guider), kör vattentaxi, sophämtning, har nattbevakning med hjälp av en patrullbåt, och så vidare. En gång i veckan, på söndagarna, har de en fundraising barbecue (grillafton) till en kostnad av 50 EC-dollar per person och förtjänsten därifrån går till organisationen. Resultatet är mindre kriminalitet (redan väldigt liten), roliga aktiviteter, trevligare stämning och fler och fler besökande båtar som betyder mer inkomst för boatboysen men också för affärerna, restaurangerna, taxibilarna med mera. En så kallad vinn-vinn situation. (bloggen februari 2017)

När vi stod där och försökte få ut pengar ur automaten med de olika korten kom det en man fram som också skulle ta ut pengar. När han hörde oss prata frågade han var vi kom ifrån och på Elisabeths svar att vi kom från Sverige började han genast tala svenska med oss. Han har bott i Åsa vid Kungsbackafjorden, varit gift med en svenska och har två barn. Nu seglar (eller kör) han runt med en motorkatamaran här i Västindien. Vi hade ett trevligt samtal där vid banken om bland annat Kungsbacka och Västkusten. På Dominika, i Portsmouth, vid bankomaten, idag.

33333

Tillbaka vid jollen köpte vi biljetter till Barbecue och rodde ut till Bengt. Efter en stund kom en av boatboys, Edison, och lämnade tillbaka våra pengar 'No barbeque tonight' på grund av 'missförstånd' med Martin som hade organiserat en OCC-barbecue. Enligt honom var Martin 'greedy' och hade gått bakom ryggen på PAYS. Senare kom Edisons bror förbi och meddelade att barbecuen ska hållas ändå så vi köpte tillbaka våra biljetter. Martin, OCC-portofficer, hade inte kommit förbi oss så vi visste inget om att han hade organiserat en egen barbecue åt OCC-medlemmarna. När vi rodde iland vid sjutiden berättade Mads och Lotta från 'Looma 4' att de hade andra biljetter och skulle gå på OCC-barbecuen. Elisabeth gick och pratade med Martin men vi hade 'fel biljett' så vi var inte välkomna. PAYS-barbecuen var mycket trevligt med god mat och stark rum punsch. Vi träffade en trevlig spansk familj som är ute och seglar ett par år med sina två små flickor (3 och 6 år). Information om utflykter med OCC i veckan fick vi av Mads och Lotta.


Comments