Borta med Bengt

En resa

Nevis och EU

Bild: Lovers Beach. Visst är vår boplats vacker?

1 till 3 april 2019, Pinneys Beach, Nevis onsdag

Jag har slutat med antibiotika så vi får se hur såret ser ut om ett par dagar. I värsta fall börjar jag med ett starkare antibiotika. Nu ser det ser bättre ut och gör inte lika ont längre. Det känns som om vi inte har gjort så mycket de här dagarna men det blev ändå gjort mycket när vi tänker på det i efterhand. Städning, bytte av filter till watermakern, strandpromenader, byte av gasflaska och regulator från Campingaz till P5 och mycket läsning. Elisabeth har städat Bengts botten igen och fick några nyfikna besökare i form av en stor barracuda och en stingray-rocka som kom och tittade på den stora varelsen med de gula fötterna.

Gränser?
Jag har aldrig sett några,
men jag har hört att de finns i tankarna hos andra människor.

Thor Heyerdahl


Eftersom vi känner Lawrence och Sue, som kommer från Birmingham, får vi en del information om Brexit som är ett hett samtalsämne bland 'Ex-Pats' när de träffas. Vi har inte mött en enda engelsman som är för Brexit. Vi har inte heller mött en enda amerikan som röstat på Trump eller stödjer honom. Ävenså vill Storbritannien lämna EU och kriminella Trump finns i vita huset.

Anledningarna varför Storbritannien vill lämna EU är många men handlar egentligen om att bestämma 'själv' (making Britain great again) och om att inte behöva underordna sig EU. Visst låter det som Teomani (föreställning om att vara Gud) och Megalomani (storhetsvansinne). Med EU menar de Frankrike. Storbritannien och Frankrike är gamla fiender och pro-Brexit har flitigt använd argumentet att andra, läs: Bryssel och Paris, bestämmer over 'oss'. Pro-Brexit består av höger och extremt-höger. Det engelska konservativa partiet har svängt åt det populistiska höger och viftar med flaggan på samma sätt som Trump gör i USA. Båda har lärt sig läxan från Hitler som, bra demagog som han var, skrek högre ju mindre han hade att säga. Det som händer i Storbritannien nu är en skam för landet.

brexit

Inom EU finns lagar och förordningar som är bra för oss invånarna. De reglerar allt från vad mat får innehålla till hur mycket en bil för släppa ut. De här lagarna och förordningarna är centralt reglade och medlemsländerna behöver inte själva har kostsamma kontrollorgan och lagstiftningar. Storbritannien vill ut ur EU och också ut ur 'EU-reglerna' och ha sina egna kontrollorgan och regler 'kan själv'. Eftersom det är mycket kostsamt att kontrollera och bestämma om allt från vilka tillsatser mat får innehålla till vad som är juice blir livet för Storbritanniens invånare förmodligen inte lika bra när kapitalet får bestämma. Självklart vinner tillverkarna (de rika) på Brexit eftersom de inte behöver följa så många regler när de producerar varor och tjänster. Kontrollorganen är inte heller lika oberoende som om det fanns centrala organ och lagstiftning som är oberoende av en regering.

Ävenså vill Storbritannien gärna ha kvar alla ekonomiska fördelar med EU men inte betala för det. Här på Nevis lämnade de rika plantageägarna ön när slaveriet förbjöds. Slavarna lämnades åt sina öden och plantagerna lämnades för att förfalla. Rikedomen hade de redan tagit ut från ön och ansvar för vad de hade gjort tog de inte. Det känns om historien upprepar sig.

Om vår planet och vi, dess invånarna (människor, djur, växter, o.s.v.), ska överleva och även i framtiden kunna vara den underbara platsen för våra barnbarn och dess barn som den är för oss krävs det att vi samarbetar och glömmer det där med gränser, valutor, språk och hudfärg. EU är en bra början. Ett land som Storbritannien, som historisk sätt är en stor bov, plundrare och massmördare behöver lära sig att 'tillsammans överlever vi' istället för 'ensam är stark'.

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion, too
Imagine all the people
Living life in peace... John Lennon


En planet, ett folk, ett land, en valuta, en framtid. One for all, all for one!
Comments