Borta med Bengt

En resa

17 april 2019, Simpson Bay, St. Maarten onsdag

Bild: Fort Charies, Pump Bay, St. Kitts

På natten rullade Bengt hit och dit och vi hade svårt att sova. Det blev även en del regnskurar så vi fick stänga luckan över sängen av och till som inte heller befordrade nattsömnen. Efter frukost tog vi upp ankaret vid åttatiden och satte kurs mot St. Maarten. Det blev som vi har varit med om förut. Så snart Bengt kom ut på öppet vatten blev det läckage i förluckan (vi har haft störtregn av och till i veckor och inte en droppe hade det kommit in), vindgeneratorn slutade fungera, vindrodret ville inte styra båten och vinden var nordost i stället för ost så planen att först segla till St. Barts fick skrotas.

Vi hade däremot en fin segling i riktning mot St. Barts men när vinden vred ännu mer mot nord valde vi att inte fortsätta kryssa utan ändrade kurs mot St. Maarten, vi skulle ändå dit. Många vågor spolade över Bengt men den enda luckan som läckte var förluckan (arghhh!). Tyvärr började även ett av småfönsterna läcka, förmodligen beroende på salt i packningen. Jag satt i sittbrunnen bakom ratten och njöt av seglingen i solen när en stor våg bestämde sig för att bryta över Bengts akterdäck, och på mig. Jag blev genomblöt, även de nytvättade dynorna fick sig en dusch, men vattnet var varmt och solen sken. Det torkar fort. Otroligt mycket Saragossa tång som flöt omkring i stora öar. Vi fick tång i vindrodret så det ville inte samarbeta längre. Paddeln hade böjd sig och rodret styrde hit och dit så vi fick gå upp i vinden för att sakta ner farten på Bengt till under 2 knop så vi kunde hissa upp paddeln och låsa rodret.

När vi närmade oss St. Maarten kunde vi se terminalen där kryssningsfartygen lägger till. Var det ett stort fartyg på St. Kitts hade här tre enorma fartyg förtöjd vid kajen, sida vid sida. Vi seg-lade fram till Simpson Bay på den holländska sidan och ankrade i viken. I morgon ska vi vidare runt hörnet till den franska sidan och ankra i Marigot Bay och klarera in. Sedan börjar handlandet av prylar och mat. Här ser det ut som Kanarieöarna. Hotell runt alla stränder, massvis med turister (amerikaner) och mängder med utflyktsbåtar. Vi är här för att handla utan att få behöva betala skatt (10%) annars hade vi nog skippat ön och stannat på Nevis och St. Kitts och seglat till Bonaire därifrån.

Vi tog ner vindgeneratorn och det visade sig att två kablar hade lossat och förorsakat kortslutning. Förhoppningsvis kan vi fixa det imorgon bitti eftersom vi behöver strömmen från vår AIR-X.


Comments