Borta med Bengt

En resa

19 april 2019, Marigot Bay, St. Maarten långfredag

Bild: Marigot Bay, St. Maarten

Det blev en blöt jolletur in i lagunen för att hitta båtaffären Island Water World där man kan klarera in i St. Maarten. Mycket vind och en del vågor.

Väl inne i lagunen såg man fortfarande skadorna efter orkanen Irma. Även om mycket arbete är gjort finns fortfarande många hus och hotell som inte är återställda. 90% av alla bebyggelser på ön blev förstörda september 2017. Det är svårt att föreställa sig vad invånarna har gått igenom men det måste ha varit ett helvete. En del båtvrak ligger kvar i lagunen eller står på land på de olika båtvarv som finns. Många av de känsliga naturområdena har blivit totalförstörda. Korall har dött. Elva människor dog. Flera marinor har inte återställts helt ännu men det mesta fungerar som vanligt igen så även IWW (Island Water World) som vi hade lite svårt för att hitta bland alla båtar och skräp på land. Vi frågade flera gånger och fick olika svar men till slut hittade vi rätt (’look for the red and white stripes’ som någon sa).

Jag klarerade in på deras tulldator och Elisabeth gick till bankomaten för att ta ut lite kontanter för att kunna betala klareringsavgiften på två euro (pengarna från klareringarna läggs i en särskild låda och skänks till sjöräddningen). Efter det blev vi medlemmar i IWW för att få både rabatt och skattefritt så vi passade på och beställde färg (15 liter bottenfärg, 10 liter primer, 1,5 liter svart lackfärg och 2,25 liter däcksfärg) som kommer på tisdag. Vi behöver även en del annat (VHF antenn och kablar, zinkanoder, buntband, o.s.v.) så det kommer vi att köpa under veckan. Att få stuvat allt på Bengt inför den tre till fyra dagars överfarten till Bonaire lär bli svårt men vi sparar flera tusen kronor på att handla här på IWW och inte på IWW på Curacao.

På eftermiddagen hällde jag hinkvis med vatten över den låsta förluckan tills Elisabeth äntligen skrek till att hon hittade stället där det läckte. En liten spricka i tätningen på framkanten på luckan gjorde att det bara läckte in vatten när sjöarna spolade över Bengt framifrån. Det var ganska lätt att åtgärda (skruva loss, täta, skruva fast). Sedan oljade Elisabeth in alla luck- och fönsterramar med cederolja medans jag gjorde rent alla gummipackningarna på luckorna (fyra) och fönsterna (fjorton) och smorde in dessa med silikonfett.

Efter inspektion av såret på min rumpa fick jag åter tillstånd att bada en kort stund av syster Elisabeth.Comments