Borta med Bengt

En resa

24 april 2019, Marigot Bay, St. Maarten, onsdag

Bild: elisabeth och MiSale på tjejträff


En varm och vindstilla dag. I morse åkte vi in till stan för att göra våra ärenden. Först var vi på posten men där var det kö redan på utsidan så vi skippade det ärendet. Sedan var vi på IWW för att hämta upp vår beställda zinkanod till propellern men den skulle inte komma förrän på eftermiddagen. Sedan gick vi uppför den långa varma vägen som heter Rue de Concordia eftersom någonstans på den skulle det finnas en veterinär. Vi behöver nämligen en IHC (International Health certificate) för Obama. Vi gick och gick men hittade ingen veterinär så klart, alltså frågade vi en kvinna som just skulle sätta sig i sin bil var vi kunde hitta veterinären. Hon skickade oss åt ett annat håll så vi började gå men, eftersom hon enbart talade franska, missuppfattade vi henne och gick fel väg. Efter att vi hade gått ett tag i hettan stannade till vår förvåning en bil bredvid oss och kvinnan som vi hade frågat efter vägen tidigare vinkade att vi skulle hoppa in i bilen. Hon körde oss till sjukhuset eftersom hon också hade missförstått vart vi skulle. Hon hade en liten hund med sig i bilen så vi pekade på hunden och frågade efter ’docteur’. Aha, hon fattade vart vi skulle och körde oss till veterinären. Väldigt snällt! Sedan kom vi på att veterinär uttalas på samma sätt på franska som på svenska.

Inne hos veterinären var det skönt och svalt. Vi behövde inte beställa en tid och katten kunde stanna hemma bara vi hade alla hans papper med oss. Med en ’a demain’ gick vi ner för den långa backen som är Rue de Concordia till Super-U där vi storhandlade för tredje gången (bland annat 7,5 kilo kattmat, 2 kilo kaffe, 4 kilo ris, diverse såser, tiotals konservburkar, 6 liter mjölk, rom, vin och toalettpapper). Tillbaka på Bengt fick vi ta ett långt svalkande dopp.

På eftermiddagen drog vi en ny antennkabel från vår AIS-transceiver till aktern där jag hade satt upp en ny AIS-antenn på en stolpe. AISen delade antenn med VHFen genom en splitter men signalen var inte bra och vi kunde inte se alla båtar på datorn eller plottern men nu blev det betydligt bättre. Felet ligger i kopplingen mellan VHF-antennen i masttoppen och VHF-kabeln som går ner i masten, skärmen på en av kontakterna har lossat men också genom att använda en splitter förlorar man signalstyrka, framförallt i sändningen på AIS. Det blir till att skicka upp Elisabeth i masten en lugn dag för att fixa till detta så vi får bättre räckvidd på vår VHF. Vi hade tänkt byta ut kabeln här på St. Maarten men priset på kabel, vi behöver 25 meter, och kontak-terna (PL-259) är absurt höga så vi försöker ordna det själva.
Vid sextiden rodde
vi över till ’Mylady’ för en sundowner. Det är snart dags för oss att gå skilda vägar. På fredag lämnar ’Mylady’ oss för att segla till Porto Rico samt vidare till USA och efter helgen seglar vi vidare till Bonaire. Men först blir det en shoppingrunda till på Super-U.


Comments