Borta med Bengt

En resa

7 maj 2019, Karaibiska havet, tisdag Klockan 12: 0 sjömil


Ännu en dag med mycket vind men Elisabeth ville ändå upp i masten för att byta glödlamporna som vi köpte igår. Väl uppe i toppen bytte hon glödlampan till ankarbelysningen som sitter i plattan på masten. Ljus! Sedan firade jag ner lamphuset i kylväskan nertyngd med tunga verk-tyg så att den inte skulle flyga runt i den hårda blåsten, bytte den andra lampan och hissade upp väskan igen. Montering och: inget ljus! Bytte till den gamla glödlampan: inget ljus! Ner med allt igen i väskan och mätning: inga fel. På undersidan av lamphuset finns två små flärpar som ska sitta precis rätt när man monterar lamphuset på plattan. Jag böjde de lite neråt och skickade upp allt igen. Montering och: ljus! Ner med Elisabeth. Klart!

Innan avfart skulle jag kolla paddelhjulet till loggen. När jag kom ner i vattnet låg jag öga mot öga med en stor barracuda (1 meter) som hade tagit upp station under skrovsidan där loggen sitter för att spana in frukosten.

Eftersom mitt plaskande inte hjälpte gick jag upp igen och startade motorn och körde runt lite runt ankaret. Sedan gick jag in i vattnet igen och, som tur var, hade han stuckit. Loggen funkade bra och efter ett sista bad tog vi upp ankaret vid tolvtiden för att lämna St. Maarten. Vinden var ost 10–15 m/s. Första biten gick vi för motor, den hade stått stilla länge och behövde lite motion men sedan rullade vi ut seglen och satte kurs mot Bonaire.

Vi hade plåster bakom örat, så ingen sjösjuka. När vi väl hade lämnat Saba bakom oss ökade vinden och vågorna men Bengt seglade på fint även om vi fick några vågor in i sittbrunnen. Vindrodret blev testat med den nya flöjeln och det verkar fungera bra. Vi har en halvvindskurs så det är lite svårt att bedöma hur vindrodret fungerar. Förhoppningsvis får vi någon lugn dag då vi kan leka lite med det. Släploggen fungerade utmärkt men på grund av de enorma mängderna Saragossatång, som hela tiden fastnade i fenan, tog vi in den. Jag använde den här släploggen, en Walker knotmaster, på seglatsen jorden runt 1984–1988 men har aldrig sett så mycket tång flyta runt i havet som nu. Det verkar som om vi gödslar sönder våra hav.

Middag var pommes frites med rosépepparbiffar.

dag1
Comments