Borta med Bengt

En resa

9 maj 2019, Karaibiska havet, torsdag Andra dygnet, klockan 12: 106 (225) DTW, 126 (256) DOG


Natten var lugn och vi sov bra på våra frivakter. Ett tvåtal skepp passerade men på behörig avstånd. Katten börjar våga sig ut i sittbrunnen igen. Det är väldigt varmt, klockan nio på morgonen är det redan 32 grader inne i Bengt.

Efter frukost kom Elisabeth på att den främre gråvattentanken inte tömmer längre och det betyder att diskvattnet rinner genom dess lock in i kölsvinet. Bläähh! Flottören hade slutat fungera och byttes ut mot den sista reserven (vi lär skaffa oss några extra på Curacao). Länspumpen tar hand om vattnet i kölsvinet och Elisabeth städar ’hålet’ under masten där det också samlas vatten. Ett norskflaggat skepp passerar på 1,5 sjömil framför oss. Det är på väg till AG-SLO, ingen aning var det ligger men som ETA står det 10 maj. Det står ofta, för oss, konstiga förkortningar på lastfartygens AIS och, eftersom de är klass-A, står det vart de ska och när de är framme. Lunch bestod av kokt potatis, endiver och rosépepparbiffar i gräddsås. En av låsringarna till kardanupphängningen på spisen hoppade iväg och det var inte så lätt att få den på plats igen eftersom Bengt rullade ordentligt. Vi fick dessutom lossa hela spisen för att komma åt stället där ringen skulle sitta.

På eftermiddagen avtog vinden till 8–10 m/s och vi rullade även ut stagseglet. Det rullas och guppas ordentligt men vi håller på att få våra sjöben och mår bra. Katten har varit ute i sittbrunnen i omgångar. Han brukar sova ute på natten när vi ligger för ankar men nu ville han inte. Bengt seglar fortfarande genom enorma fält med Sargassotång.

På kvällen fick vi en mycket stark ström som tryckte oss mot nordväst så vi fick styra 25 grader högre mot vinden. Stagseglet rullades in igen. Mitt i natten mötte vi ett skepp, ’Freedom of the Seas’ (kryssningsfartyg modell större), på motsatt kurs. Han var på väg till St. Maarten och vi kom därifrån. Vi ändrade kurs så vi passerade honom röd mot röd på dryga sjömilen. Sedan fick vi el-problem igen: 11,8 V på mätaren och blinkande lampor men kylskåpet funkade som vanligt. Motorn startades och fick vara på en halv timme och sedan var allt ok igen. Batterierna 13 V. Allt detta mitt i natten. Problemet kan vara dåliga batterier, glapp i kablar eller ’läckage’ av ström någonstans (solpanelregulator till ex). Vi får nog skaffa oss en tångmätare och mäta igenom allt. Finns säkert på Biltema. På Elisabeths vakt ändrade strömmen riktning och vi ändrade kurs igen.

d3

d31


Comments