Borta med Bengt

En resa

11 maj 2019, Kralendijk, Bonaire, lördag Fjärde dygnet, 87 (424) DTW, 99 (480) DOG SOG: 5,22 knop. STW: 4,60 knop. Medström: 0,62 knop. Seglat: 3 dygn och 20 timmar.

Under sen-natten började vi närma oss Bonaire. När det började ljusna, vid femtiden, rundade vi ön och seglade vidare parallellt med den tills vi kom till Playa Frans där vi startade motorn och watermakern för att gå de sista milen mot vinden till Kralendijk som är öns huvudstad (mer huvudby, det är inte så stort här). Halv nio förtöjde vi vid en boj söder om Harbour Village marina. Ankring är förbjudet.

Efter att ha städat upp på Bengt, tvättat bort saltet på fönsterna och solpanelerna gick vi och la oss eftersom vi inte hade sovit mycket i natt, men först snorklade vi runt lite i det mycket klara vattnet. Även om Bengt fick segla ett tag under minskad segelyta för att inte komma fram för tidigt var vi trötta. Under Bengt fanns redan mängder med olika fiskar att titta på så vi förstår varför många dyker och snorklar här. Vi ligger på en boj framför dykskolan ’Dive Friends Bonaire’.

Efter lunch åkte jollen in i vattnet och tog vi oss till hamnpiren för att klarera in vilket gick smidigt och snabbt, dessutom på holländska. På vägen tillbaka tog vi jollen söderut förbi Bengt och kollade på Harbour Village Marina. Den ligger väldigt skyddat i en vik men det fans inte särskilt många båtar inne. Marinan sköter om bojerna, det kostar 10 USD om dagen, men vi har ingen aning hur det ska betalas. Vi förväntar oss att de kommer ut till båten för att få betalt.

Här känns det som om vi är ’hemma’ i Holland fast inte. Polis och myndighetsbilarna ser ut som i Holland men de allra flesta människor talar det lokala språket Papiamento samt engelska och spanska. Valutan är US-dollar. Tillbaka på Bengt orkade vi inte så värst mycket mer än en simtur och middag (tacos). Det blev en tidig kväll.Comments