Borta med Bengt

En resa

Förlåtelse

Bild: Dordrecht


Fyra obrukbara ting
äger en människa på sitt hav:
Roder, ankare och åror,
rädslan at gå i kvav.


Jag är på besök hos min mamma i Holland. Sommaren lyser med sin frånvaro. Det är molnigt, det regnar av och till och temperaturen ligger under 20 grader. Jag var lite för optimistisk, lätt gjort på det varma Curacao, och tog inte med varma kläder (såsom ylletröja, vinterskor, långkalsonger, mössa och vantar) i min minimala packning. På fötterna sandaler utan strumpor. Jag fryser och längtar tillbaka till värmen både från solen och från min frus kramar.

I Nederländerna är kollektivtrafiken mycket bra, framförallt tågtrafiken. Jag åkte tåg från flygplatsen Schiphol till den lilla staden där min mamma bor, enkelt och snabbt. För ärlighetens skull måste jag nämna att det inte är billigt. För att hälsa på gamla seglingsvänner från 80-talet åkte jag tåg till Zeeland, enkelt och snabbt och även om det var söndagskväll går tågen minst två gånger i timmen till sent på natten. Det finns fler än nio miljoner bilar i Holland men jag saknade inte någon av dem. Tåget susade förbi alla bilköer, ett stort problem i det här landet, och jag kunde njuta av det frodiga gröna landskapet som är så olikt det torra gula Curacao där Bengt nu ligger för ankar. För att hälsa på en JRSK-klubbkamrat, schapenkop som jag, som hade seglat till Dordrecht med sin båt var färjan över floden enkel och snabb. Förr var Dordrecht en mycket viktig och rik stad men den hade mycket höga skatter. Allt som skulle in i staden skattades, även djur. Ett par smarta invånarna klädde ett får i manskläder för att på så sätt slippa betala skatt för det. Fåret skrämdes av en hund vid stadsporten och de smarta invånarna blev avslöjade. Denna händelse räckte för att ge stadens invånare smeknamnet 'schapenkop'.

schaap
Schapenkop

I dagarna (17 juli) är det fem år sedan ukrainska rebeller sköt ner flight MH-17 från Malaysian Airlines, på väg med mestadels holländska turister från Amsterdam till Kuala-Lumpur i Malaysia. Fortfarande är de oklart vem som sköt ner det eller varför. Internationella Domstolen i Den Haag misstänker att de ryskstödda rebellerna under Igor Girkin (med stöd av Putin) sköt ner planet. De trodde antagligen att det var ett fraktplan på väg med förnödenheter till Ukraina. Ingen tog på sig ansvaret för nedskjutningen där 298 människor omkom, ingen överlevde raketanfallet. Sedan dess har det varit många undersökningar och misstankar men för ett par dagar sedan publicerades en lista med misstänkta personer med ovan nämnde Girkin som ledare. En rättegång kommer förmodligen att äga rum i Den Haag i början av 2020.

I tidningarna och på tv intervjuer med efterlevande som vill ha någon dömt för att kunna 'gå vidare med livet'. Någon måste straffas, någon måste ställas inför rätta, någon måste ta ansvar. I 'Algemeen Dagblad' från 15 juli fanns en intervju med en amerikansk rabbin, Stephanie Bernstein, som förlorade sin man i Lockerbie-attentatet 1988 (ett amerikanskt flygplan sprängdes i luften över den skotska byn Lockerbie där alla omkom, även en del byinvånare förlorade livet när planet störtade ner mitt i byn). Hon talar om straff, inför en domstol men även mellan Gud och gärningsmän och om att förlåta och att visa nåd är motbjudande och avskyvärt. Hon 'spyr' på till exempel justitieminister MacAskill som pratar om nåd och förlåtelse. Det verkar som om livet stannade upp för många efterlevande den här dagen och att denna händelse blev deras 'mening med livet'. Vi får inte lära oss hur vi hanterar katastrofer som dessa i till exempel skolan så reptilhjärnan och rädslan får ta över. Religion handlar om kärlek men det verkar inte rabbin Bernstein ha förstått. Det är kanske så att tidningarna eller tv-programmen inte vill visa människor som har fortsatt med sina liv och upplevt känslan av nåd och förlåtelse, visar kärlek. Det är inte bra för tittarsiffrorna.

Förlåtelse tillhör också kristendomen, det är en del av kärleken. Vi förlåter när vi släpper bitterhetskänslor och slutar känna att vi måste få gottgörelse för det vi blivit utsatta för. Bibeln visar att man behöver ha kärlek för att kunna förlåta helt och fullt, för kärleken ”för inte räkenskap över oförrätten”. (1 Korinthierna 13:4,5). Våra handlingar styrs till 95% av rädsla och är ihopkopplad med människans kroniska sjukdomar, Teomani och Megalomani. Det blir lätt en 'vi' mot 'dem' stämning. Det är självklart att nedskjutningen ska utredas och att både ansvariga och gärningsmän ska ställas inför rätta. Bibeln säger att Gud inte förlåter dem som gör sig skyldiga till grova och avsiktliga synder om de inte erkänner sina felsteg, ändrar sig och ber dem som de har sårat om ursäkt. (Ordspråksboken 28:13; Apostlagärningarna 26:20; Hebréerna 10:26). I det här fallet lär ingen be om ursäkt eller förlåtelse så frågan bli hur man kan gå vidare med sitt liv. Kan man assimilera händelsen och känslorna för att på så sätt uppnå en högre nivå i själslivet genom att visa kärlek, utan att någon tar på sig ansvaret eller ber om ursäkt?

Tro inte att jag har blivit religiös och börjat lusläsa Bibeln. Modern psykologi säger samma sak fast utan bibelcitat. Som skrivits innan tillhör vi människor inte till de allra smartaste djurarterna som befolkar den här planeten. Vi är lättlurade av till exempel snabba lösningar men inser inte att de stannar på ytan. För att sluta låta händelser eller personer skada oss måste vi bli fria från negativa känslor båda om oss själva och om andra. Inte lätt eftersom vi för det mesta är styrda av rädslan (för kärleken). Bibeln ger ett gott råd: ”Avstå från vrede och överge raseri.” (Psalm 37:8) Man behöver inte blunda för det som har hänt, men man kan ändå vägra att låta ilskan ta kontrollen över en. Kanske Rabbin Bernstein borde läsa Bibeln lite oftare.

kerk
Dordrecht: Grote Kerk


dr
Dordrecht

dreComments