Borta med Bengt

En resa

20 juli 2019, Spaans Water, Curacao

Bild: A star is born!

Efter den långa flygresan från Holland stod jag och väntade på att min ryggsäck skulle komma förbi på bagagebandet. Jag hade checkat in den eftersom jag hade köpt flytande bivax till Bengts teak och det är inte tillåtet i handbagaget. Tyvärr fanns inte ryggsäcken på bandet så jag gjorde en anmälan. Efter att ha gått genom tullen ringde bagage-killen och sa att väskan hade hittats. Han mötte mig utanför utgången med min väska och sedan kunde jag gå till busshållplatsen för att börja den långa bussresan till Spaans Water med buss 2B till Punda (busstationen i Willemstad) och buss 6A från Punda till Caracasbaai (hållplats Vissershaven). Hela resan tog 18 timmar från dörr till dörr. Min packning bestod den här gången enbart av en ryggsäck och en datorväska så att jag inte skulle bli frestat att köpa med mig en massa saker. Till min mammas adress hade jag däremot redan skickat efter ett nytt pumphuvudet till watermakern, en reserv propeller till utombordaren och lite OCC prylar. En ny undervattenskamera blev köpt på Mediamarkt så det kanske blir en och annan vlogg i framtiden. I väskan fick jag också plats med ett par DVD-filmer, ett antal böcker och en del svenska och holländska flaggor som min mamma hade liggandes. Från hennes väninna Mejda hade jag fått en tekanna med matchande koppar i ostindisk stil. Den var för snygg för att lämna kvar i Holland, förpackat i en stadig låda överlevde kannan den långa resan utan problem.

Det kändes underbart att vara tillbaka i värmen och att därutöver få en massa kramar av Elisabeth. En av de första sakerna jag fick göra efter hemkomsten var att klippa hennes hår. Hon ville ha det 20 centimeter (!) kortare. När man seglar ska man inte vara rädd för att göra saker som man inte är utbildad för. Det brukar gå att lära sig eller laga många saker bara genom att göra det (Learning by doing). Så, även om jag inte är utbildad frisör tog jag saxen och kammen och började klippa. Elisabeth var väldigt nöjd med resultatet även om det gav mig ett par svettiga sekunder innan hon godkände resultatet efter att ha tittat i spegeln.

Dagarna efter hemkomsten blev det mycket prat och långa samtal. Sedan började vi med snygga till Bengts inredning med bivaxet. Elisabeth hade redan skurat hela inredningen med en tvållösning och oljat in all teak med cederolja som har en underbar doft. Vi passade på att fylla igen alla små hål i väggarna med teak-spackel och flytta en del prylar till andra ställen eller ta bort de. Det blir lätt för många saker på väggarna. Även en lampa fick en annan plats. Obama, katten, följde efter mig som en hund i början men lugnade sig sedan. Ankarlampan hade slutat att fungera och ersattes med den nya som vi hade köpt på St. Maarten för det ändamålet. Medan Elisabeth höll på att vaxa teaken passade jag på att ändra kabeldragningen mellan en av våra solcellsregulatorer och batterierna. Just den här regulatorn kan ladda två oberoende batterier. Eftersom startbatteriet enbart laddas när motorn är på, som den inte är så ofta, behövde den laddas på annat sätt. En kabel drogs från regulatorn till startbatteriet så den får hälften av laddningen av 2 (100 W) av våra 7 solpaneler (400 W). Den andra hälften går till batteribanken.


Comments