Borta med Bengt

En resa

Aquair 100

Bild: nya vindgeneratorn


11 augusti 2019, Spaans Water, Curacao, söndag

Victor lämnade paketet från min mamma och från Bruce i Florida i torsdags och sedan dess har vi varit upptagna med att montera, ansluta och testköra vindgeneratorn. Förutom de avgifter som vi redan hade betalat fick Victor betala en till avgift på 15 USD för ’lokal transport’, som vi redan hade betalat 30 USD för innan. Vi har tagit kontakt med Fedex om det här men vi har inte fått något svar än.
Alla delar till apparaten var med och allt var i utmärkt kondition. En del extra bultar och muttrar, en skarvkontakt och en tryckt bruksanvisning fick vi också till. Det hela var mycket bra förpackat och kom i en stor gul plastlåda som vi hade tänkt behålla men vi fick tyvärr inte plats med den någonstans på Bengt så jag frågade Victor om han hade användning för den och det hade han. Nästa onsdag tar vi med den iland då vi ska träffa honom eftersom han har erbjudet sig att göra en ’tur’ på Curacao med oss. Det ska bli roligt!

Installationen av vind och vattengeneratorn var ett svettigt och tidskrävande arbete eftersom el-kablarna fick dras från aktern till batterierna under soffan i doghouset. Först fick kablarna dras igenom akterluckans sarg genom att borra två små hål i den, sedan fick allt tas ut därifrån (vattenslang, borste, filter, gasflaskor och trattar) för att komma åt kabelgenomföringen som vi har i skottet in i sovrummet. Efter det tog vi bort madrasser, kuddar och dylikt från sängen så vi kunde komma åt hålen i sängbotten där vi drog kablarna igenom till den lilla soffan framför sängen. Den fick skruvas isär, ävenså golvet framför den för att dra kablarna in i motorrummet. Nu var man allt rejält svettig och värre blev det. Motorluckorna togs bort för att komma åt kablarna som kom in i motorrummet bakom tvättmaskinen. Det var inte så lätt att åla sig in över motorn (trångt, mörkt och varmt) för att få tag i kablarna men efter några försök kunde jag fiska upp dem. Nu rann svetten. Sedan fick allt läggas eller skruvas på plats igen eftersom vi inte kan röra oss på båten annars, sängen bäddades och soffan monterades igen. Därnäst var det dags att ta bort motorhuvudet och öppna ’skoskåpet’ för att dra kablarna den sista biten in till ’väskfacket’ under soffan i doghouset och koppla ihop de med de kablarna från batteriet som jag redan hade dragit dagen innan. Nu rann svetten så mycket att glasögonen var alldeles immiga. För att komma åt batterierna måste allt bakom soffan i doghouset tas bort (det är väldigt mycket: bland annat tre 5 liters dunkar motorolja, två 5 liters dunkar glykol, mängder med träbitar, sjökort, ett sittbrunnsbord, en gasflaska, en 50 meters lång elkabel, två väskor med snorkelgrejer, allehanda rör, o.s.v.) och det går inte när motorhuvudet är borttagen så vi hade redan gjort det dagen innan. Sedan skulle två luckor skruvas bort för att komma åt batterierna så man kunde koppla kablarna till dem. Det gör man liggandes på magen med huvudet ner i batterifacket. Därefter skulle allt tillbaka igen. Jag vet inte hur det kommer sig men man får aldrig sakerna tillbaka såsom de var innan man började. Det är tur att man är två.

vatten

Vi har kopplat generatorn till en amperemätare så vi kan se hur mycket den laddar. Den producerar inte lika mycket ström som vår AIR-X vindgenerator men den har två mycket viktiga fördelar: den är TYST och den stannar aldrig. När man använder den som vindgenerator monterar man bladen på en ring på axeln och bultar fast två vertikala stag på generatorhuset. Sedan hissar man upp den i ett förstag (se bilden) och säkrar den med tre linor ner till däck. Vi har försökt göra en förlängningssladd av de saker som vi har ombord, nämligen cigarettpluggar och dylikt, men de funkade inte så bra då de inte är gjorda för en så hög strömgenomföring. Det var inte heller ett säkert sätt att koppla ihop dem på (de lossnar). Vi har försökt med att tejpa ihop pluggarna men det gick inte så bra. Eftersom vi inte fick något utslag på amperemätaren trodde vi först att apparaten var trasig, den var visserligen gammal men har aldrig använts. Vid kontrollmätning visade det sig att kontakterna, cigarettpluggarna, inte höll måttet. Strömmen kom helt enkelt inte fram. Varken Island Water World eller Budgetmarine, båtaffärerna här, har lämpliga kopplingar i sitt sortiment så nu använder vi vanliga hederliga sockerbitar med rejält med tejp runt så kopplingen är någorlunda vattentät. Vi får ta en shoppingrunda till olika el-affärer nästa vecka och se vad som finns. Vi behöver nämligen någon slags kopplingskontakter eftersom generatorn sitter i en ring på akterspegeln i ’Water mode’ och kopplas då direkt till genomföringen i akterluckan. Samtidigt hänger den tre meter upp i förstaget i ’Wind mode’ och behöver då en 15 meter lång förlängningssladd med kopplingar ner till akterluckan. De ska dessutom vara vattentäta och av samma typ. Det blir inte enkelt att hitta här på Curacao. Genom att göra så här slapp vi borra en massa hål i Bengts ståldäck och montera dyra ’vattentäta’ kopplingar (som aldrig är vattentäta).

pro

När man använder generatorn i ’water mode’ tas bladen bort och ersätts av en koppling med en trettio meter lång lina som har en tre kilo tung propeller i ändan och som snurrar när båten rör sig och på så sätt producerar el. Vi tycker att det är ett genialt sätt att få elektricitet på men det är självklart en gammal apparat, med gammal teknik, som ’bara’ producerar 100 W. Vår AIR-X vindgenerator och solpanelerna producerar 400 W var men Aquair 100 är en gedigen, enkel och stark konstruktion som förhoppningsvis ska ge oss många sjömil ström framöver. Dessutom snurrar den glatt i hur mycket vind som helst, något som inte vår AIR-X gör eftersom den stannar när vinden överstiger 17 m/s (det gör det rätt ofta här på Curacao) och då producerar den ingen el.
På Budgetmarine har vi beställt en regulator av shunt-typ som skyddar batterierna mot överladdning. När de är fulladdade (14,4 V) styrs strömmen genom en motstånd som omsätter den i värme. På så sätt kan generatorn fortsätta att snurra som vanligt. Det är framförallt viktigt i ’Water mode’ eftersom den långa linan kan trassla in sig när generatorn kopplas på och av genom en av/på regulator. När batterispänningen sjunker styrs strömmen om till batterierna igen.

pump
Hårt arbete

Söndag var det dags för byte av el-delen i toaletten. Vi har en elektrisk toalett med kvarn som malar sönder avföringen. Själva kvarnen har tappat stinget men fungerar fortfarande någorlunda bra, den har tjänstgjort i många år, så nu får den vila i reservdelslådan efter en grundlig rengöring. Vi hade redan köpt en likadan reserv för många år sedan så det var ’bara’ att byta. På en båt är saker aldrig ’bara’ så det tog ett par timmar av meckande men sedan kunde vi gå på toaletten igen.
Färskvattenpumpen la av igår så vi fick öppna reservdelslådan under vår säng och ta fram en ny. Vanligtvis är det tryckströmbrytaren som ger sig så det första vi gjorde var att byta ut den mot en ny, vi har flera stycken i reserv, men pumpen funkade inte ändå. Däremot hade säkringen gått så hela pumpen bytes ut. Att byta pump är ett jobbigt arbete där jag ligger över motorn för att komma åt pumparna (se bilden). Som tur är har jag en underbar assistent som räcker fram verktyg och delar (och ta kort utan man vet det). Vi passade även på att göra rent gråvattentanken, till dusch och handfat i toaletten, som sitter under motorn. Den hade betett sig lite underligt de sista dagarna och det betyder att den har blivit smutsig. Och så håller vi på med förbättringar och underhåll på vårt flytande hem, Bengt.
Men snart kan vi hissa seglen och åka till Aruba!


Comments