Borta med Bengt

En resa

Veckan som har gått!

Bild: Åska på ingång

Söndag 23 september 2019, Airport Anchorage, Aruba

När jag skriver det här på måndag har vi några lugnare dagar framför oss med mindre vind men en del ostadig väder på grund av de tropiska vågorna som drar förbi. På väderkartorna syns att vi kommer att få syd och sydvästliga vindar på torsdag/fredag, tack vare orkanen Humberto, så vi bestämde oss för att ankra om i lite djupare vatten. Ankaret satt som berget men det var bara 2,4 meter djupt (vi går på grund vid 2,3 meter) och skulle vi svänga mot stranden i västliga vindar skulle vi gå på grund eftersom det är mindre än en meter djupt där. Även jollen går på grund längre in så vi måste ta en omväg till jollebryggan. Tyvärr gillar inte vårt ankare den här botten så vi försökte minst tio gånger att få det att gräva ner sig. Vi höll på i många timmar på olika ställen men till slut fick vi fäste i sand på 4 meters djup. Vi har 35 meter kätting ute och Bengt själv ligger i 6 meter vatten. Nu ligger vi ganska långt ut så vid ändrad vindriktning stannar vi i djupt vatten. Botten här är sand med sjögräs men på många ställen är sandlagret i tunnaste läge och vår Knox behöver lite djup för att gräva ner sig. Andra ankare behöver inte lika mycket tjocka sandlager så de har det lite lättare att få fäste.

ae

Tisdag hade vi lite vind ur olika riktningar. Det blev väldigt varmt på dagen så vi orkade inte gå iland men stannade på båten och simmade många timmar istället. Vanligtvis blåser det rejält här och badandet begränsar sig då till att hänga efter Bengt eller simma lite bakom honom. Nu kunde vi vara i vattnet länge utan att bli bortförda av vågorna eller få kallsupar Frysa gör man inte i det 29-gradiga vattnet (inte ens jag). Jag snorklade ut till ankaret för att kolla hur det sitter i botten. Det sitter som berget. Atlanten spottar ut nya störningar hela tiden, bland annat störning numro 'nine' som blev tropiska stormen 'Imelda'. Numro 'ten' lär bli en stor orkan som kommer att drabba den norra delen av Västindien. Den befinner sig nu mitt på Atlanten. När orkanerna har rasat klart här drar de via nordatlanten till Europa där de blir kraftiga höststormar.

ork

Onsdag fick numro 'ten' namnet 'Jerry' och uppgraderades till en tropisk storm. Bakom honom har det redan uppstått en ny tropisk störning, numro 'eleven' som kommer att få ett kvinnligt namn om den blir en tropisk storm. Vi får se vart den tar vägen. Passadvinden är som bortblåst i säkert en vecka mellan här och Panama så vi stannar kvar på Aruba ett tag till.

odla

När de här störningarna uppstår vid Cabo Verde får de ett nummer och när de blir en tropisk storm får de ett namn. Blir de senare orkan klassas de efter en skala från 1 till 5 där 5 är värst. I 2017 var 'Irma', som förstörde bland annat St. Maarten och 'Maria' som gjorde samma sak med Dominika, kategori 5 orkaner. Även 'Dorian', som förstörde Bahamas här om veckan var en kategori 5 orkan.

Meteorologists use the Saffir Simpson Hurricane Wind Scale to measure a hurricane's strength. The scale also estimates potential property damage.
Storms reaching Category 3 and higher are considered substantial hurricanes "because of their potential for significant loss of life and damage," the National Hurricane Center writes.
The system divides storms into five categories:

• Category 1: Winds 74 to 95 mph (Minor damage)
• Category 2: Winds 96 to 110 mph (Extensive damage -- Can uproot trees and break win-dows)
• Category 3: Winds 111 to 129 mph (Devastating -- Can break windows and doors)
• Category 4: Winds 130 to 156 mph (Catastrophic damage -- Can tear off roofs)
• Category 5: Winds 157 mph or higher (The absolute worst and can level houses and destroy buildings)

Källa: Wikipedia


Namnen är traditionellt varannan kvinnlig (hon) och varannan manlig (han). Listan görs upp i förväg. Här finns inga 'hen' inte. 'Hen' är en symbol för etablissemanget, för utsuddningen av det naturliga maskulina och feminina och en väg mot förstörelsen av människan själv. 'Hen' är vad staten vill att du ska bli eftersom den vill kontrollera oss. En 'hen' är en likformad osynlig form-bar ingenting och gör inte män och kvinnor jämställda, det är bara ett ord. Kanske att du har lärt dig att 'hen' är precis tvärtom. Fråga dig då vem som har lärt dig det.

I vers 38 av Tao Te Ching, skriven av Lao-Tse, står följande:

38.
Sann moral är inte moralisk
Därför har den moral.
Ytlig moral misslyckas aldrig att vara moralisk
Därför har den ingen moral.
Sann moral "agerar" inte
Och måste vara icke-existerande för att fungera.
Ytlig moral "agerar"
Och måste vara tydligt för att fungera.
Sann godhet "agerar"
Men måste vara icke-existerande för att fungera.
Sann Rättvisa "agerar"
Men måste vara tydligt för att fungera.
Sann korrekthet "agerar" och om du inte reagerar
Kommer de att rulla upp sina ärmar och hota dig.
Därför, när Tao är försvunnen kommer moralen
När moralen är försvunnen då är godheten där
När godheten är försvunnen då är Rättvisan där
Och när Rättvisan är försvunnen då är korrektheten där.
Nu är "korrekthet" det yttre framträdandet för trohet och ärlighet
Och början på oreda.
Ockulta förmågor är bara blommor från Tao
Och början på dumhet.
Därför vistas Mästarna i verkligheten
Och inte i det ytliga.
Vila i frukten och inte i blomman.


sq

Vi har lite vind ur västliga riktningar så det är varmt på gränsen till olidligt. Temperaturen ligger runt 35 grader. Efter frukost åkte vi in med jollen till Renaissance Marina och gick de 2,5 kilometrarna till den stora supermarknaden 'Ling and son'. På vägen dit gick vi in i 'Renaissance Mall' och kollade på alla lyx-affärer. Det verkar att 'Ling and Son' är stället där alla holländare handlar eftersom det finns en del 'Albert Heyn' och andra 'holländska' varor på hyllorna. Kassörskan började i alla fall prata holländska med mig, något som är ganska ovanligt på den här ön som ligger mycket nära Venezuela och där det mest talas spanska, engelska och papiamento. Priserna ligger i allmän högre än på Curacao, framförallt allt med alkohol i är mycket dyrare. Förmodligen var det därför tullen var så intresserat av hur mycket sprit vi hade ombord. Konstigt nog hittade jag den goda portugisiska ölen 'Super Bock' på hyllan i 'Ling and Son'. Den var billigare än det lokala ölet 'Balashi'. Även min favorit från Dominikanska Republiken 'Presidente' fanns, fast till nästan det dubbla priset jämfört med Curacao. De allra flesta turisterna kommer från USA eller Colombia. Just idag var det två stora Kryssningsbåtar inne så det var mycket folk ute på stan. Colombianer från den ena båten och amerikaner från den andra.

a1

Torsdag blev en varm och fuktig dag med mycket svaga vindar och stora åskmoln runtomkring oss. Voltmätaren visade 11,2 V och alla laddningslampor blinkade orange som varning. Efter att ha haft på motorn en kvart var allt normalt igen, det vill säga 13,3 V. Batterierna är nu 4 år gamla och förmodligen nära slutet. Fläkten i sovrummet har fungerat dåligt ett tag och slutade fungera av och till så jag skruvade ner den och tog isär den. Sladden till den lilla elmotorn satt inte fastlödd men bara vriden runt kontakterna. Fläkten kostar 700,- så man kan förvänta sig lite bättre kvalitet. Märket är Caframo och kommer från Kanada. Elisabeth har stickat/virkat en födelsedagspresent till Neill som fyller år idag. På eftermiddagen formades stora åskmoln runtomkring oss och vinden blev svag sydlig. En tropisk våg på väg över oss. Vi tog jollen in till Varadero Marina med ballonger, en flaska vin och fint inslaget present till Neill som fyllde 56 den här dagen. Efter en fin kväll med god mat och trevlig sällskap åkte vi tillbaka till Bengt. Det var nu åska runtomkring oss och en dyning hade börjat rulla in på vår ankarplats genom öppningen i revet. Vi hann precis lägga oss när det brakade loss. Enorma mängder med regn, vindbyar och blixtar gjorde att jag hade ankarvakt i sittbrunnen i ett par timmar eftersom vi hade ett rev i lä. Jollen fick ösas eftersom den var helt fyllt med vatten efter bara någon timme. Det höll på till halv fyra på fredagsmorgon men sen kunde vi lägga oss och sova i ett par timmar. Bengt la sig tvärs på dyningen så vi rullade ordentligt, något som inte befordrar nattsömnen. Vinden blev från havet (sydlig) och då är stranden lä. Eftersom det är ganska grunt här håller vi koll. Ankarvakt på GPS har inte så stor nytta här eftersom lagunen inte är ordentligt kartlagd. Djupmätaren och ögonen är det man använder här.

ni

Fredagsmorgon skulle vi ha fikat på Martins båt men efter den sömnlösa natten och det ostadiga vädret, dessutom med ett rev bakom oss, stannade vi kvar på Bengt. Efter att vädret stabiliserat sig kollade vi ankaret och badade. På eftermiddagen tog vi jollen in till Varadero Marina och gick på besök hos Martin och hans Catana 47 katamaran 'Melody'. Stor som en lägenhet med massor av utrymme och mängder med prylar. Imponerande. Till och med AC finns i båten. Han köpte den på Grenada och har seglat den hit. Här ligger han nog kvar ett tag för det är mycket jobb med att fixa allt som inte funkar. Båten är 20 år gammal, ser fortfarande fin ut men prylarna börjar gå sönder. Martin själv är från Stockholm men bor i USA. Han vill gärna segla upp båten till Sverige och ha den där på ostkusten som han tycker mycket om. Han visade oss kort på en Bengt som han har seglat med på 80-talet och som senare byggde båt hemma på tomten. Det är inte samma Bengt som byggde vår båt.
Idag och nästa fredag klimatstrejkar skolungdomar i hela världen. Vuxna får gärna delta. Är du med? Gör du något så att kommande generationer också kan njuta av världen? Vi har inget hus, ingen bil och handlar och konsumerar lite. All elektricitet vi använder på Bengt kommer från solen, vatten (släpgeneratorn) och vinden. När Elisabeth syr körs sy-maskinen på egentillverkat ström, ävenså när vi tillverkar vårt eget vatten, laddar datorn, använder borrmaskinen, kör med el-vispen eller lyssnar på radion. Motorn startas någon gång för motorns skull. Den här enkla saken såsom energitillverkning och förvaltning med hjälp av solen och vinden kan varje hushåll åstadkomma, även i höghus, men det kräver en investering och kanske en prioritering av vad man lägger sina pengar på. De flesta människorna konsumerar hellre, tror att de blir lyckliga av det och blundar för verkligheten.

I vers 12 av Tao Te Ching, skriven av Lao-Tse, står följande:

12.
De fem färgerna förblindar våra ögon.
De fem tonerna gör våra öron döva.
De fem aromerna förvirrar vår smaklökar.
Kapplöpning och jakt avtrubbar.
Att äga sällsynta skatter föder ett skadligt beteende.
Därför beaktar den vise sitt centrum, och inte sina sinnen.
Han kan släppa sinnena och väljer sitt centrum.

Lördag blev en mulen dag med fuktig luft och mängder med regnmoln runtomkring oss. Lite vind och lite sol så inte mycket ström till batterierna. Vi har i alla fall fixat att vi kan stänga av en del instrument på natten. Våra batterier verkar vara helt slut men vi väntar med att skaffa oss nya eftersom de är mycket dyra här. Kanske i Panama eller Chile. Elisabeth bakade ett surdegsbröd som blev mycket god. På kvällen fick vi en stor åskby över oss med kall vind av kulingstyrka och sedan regn.

k
Katten gillar inte värmen

Söndags väderprognos visade en ny tropisk storm, döpt till 'Karen'. Det är numro 'eleven' som enligt prognosen drar norrut. Ett nytt område med störningar är redan på gång vid Cabo Verde, numro 'twelve'. På Aruba fortsätter det ostadiga vädret med åska och tryckande värme. Morgon-snorklingen fick avbrytas på grund av mörka moln och sedan har det regnat tills på eftermiddagen då vi snorklade ut mot revet bakom oss när ovädret äntligen drog bort. Mellan här och Panama finns ingen vind alls just nu men mycket ostadig väder med enorma åskbyar. Vi ligger bra här på Aruba.

scoop
Vindscoop ser till att vi får lite luft inne