Borta med Bengt

En resa

Veckan som har gått!

Bild: Martin

Söndag 20 oktober 2019,

Bloggen uppdateras för tillfället varje söndag eller någon dag efter det. Anledningen är att vi inte har internet på båten och måste gå iland till 'Pinchos Grill' när vi ligger i Airport Anchorage eller till Superfoods kafé om vi ligger vid Eagle Beach för att kunna använda deras Wifi. Det finns ingen skugga vid Pinchos så jag sitter i jollen med ett paraply över huvudet eller under jollens sprayhood för att kunna se skärmen. I Superfoods kafé finns inte alltid plats så där står jag ofta med datorn på soptunnan vid ingången. Inte så konstigt att det blir lite fel med uppdateringen och bilderna ibland. Förhoppningsvis blir det bättre i Shelter Bay Marina i Colon, Panama.

Ett antal störningar är på gång igen på Atlanten och åska och regn har vi nästan varje dag. Nästa vecka ser ut ungefär så här:

1039 AM EDT Mon Oct 14, 2019

TODAY...E to SE winds 10 to 15 kt in the afternoon. Seas 4 to6 ft. Scattered showers and isolated tstms.
TONIGHT...NE to E winds 15 to 20 kt within 90 nm of coast ofColombia, and E 10 to 15 kt elsewhere. Seas 3 to 5 ft. Scattered showers and isolated tstms.
TUE...E winds 15 to 20 kt within 90 nm of coast of Colombia, and E 10 to 15 kt elsewhere. Seas 3 to 5 ft. Scattered showers and isolated tstms.
TUE NIGHT...NE to E winds 15 to 20 kt within 90 nm of coast ofColombia, and NE to E 10 to 15 kt elsewhere. Seas 3 to 5 ft. Scattered showers and isolated tstms.


Enstaka åskbyar, 'scattered showers and isolated thunderstorms' betyder här enorma mängder med regn och mycket åska som varar i timmar. Sådant undviker man helst om det går. Närmare Panama blir vinden mer syd och sydväst men ävenså med åskbyar och regn. Vi avvaktar.

Tisdag flyttade vi oss till Eagle Beach igen. I Airport Anchorage blev vi en aning trötta på taxibåtarna från Renaissance Resort som kör med gästerna från marinan i stan till deras privata ö. Grabbarna som kör tar överhuvudtaget ingen hänsyn till de ankrade båtarna och kör nära och fort. Vi har fått vatten i sittbrunnen och genom luckorna mer än en gång. De kör i skytteltrafik från sju på morgonen tills långt efter solnedgången. På kvällen och natten är det lugnare men man måste hålla vissa fönster och luckor stängda. Här på Eagle Beach har man jetskis som kör och kör, runt och runt. Hur kul kan det vara? De slutar i alla fall vid femtiden och sedan är det lugnt tills tiotiden på morgonen.
Vi har gått igenom garderoberna och gjort iordning en säck med kläder som vi ska lämna i en låda som ungdomsverksamheten här har ståendes vid mataffären.
På eftermiddagen gick vi en lång promenad på stranden. Den här gången gick vi förbi två strandbröllop.

Onsdag tog vi jollen iland till stranden. Dyningen gjorde att jag tappade balansen och ramlade i vattnet. Som tur var hade jag inget i fickorna. Varmt och skönt här så det meste torkade på väg till Superfood där vi lämnade två kassar med kläder i insamlingen.

Zhuang Zi är en filosof som ska ha levt på 300-talet f.Kr. i staten Song. Det finns en bok med samma namn som tillskrivs honom. Namnet betyder "Mästare Zhuang", och hans individuella namn ska ha varit Zhou.

'När kunskapen blir allt listigare, mer mångsidig och konstfärdig, blir människor omkring den störda och sårade. De försöker då fatta vad de inte vet, men gör inga försök att fatta vad de redan vet. De fördömer andras missförstånd, men fördömer inte sina egna. Ur detta kommer än större förvirring.'
Zhuang Zi


Varför är det här, mer än 2000 år gamla citatet, från 'Mästare Zhuang' fortfarande så aktuellt? Reaktionerna på ungdomarnas 'klimatstrejkandet' har varit många. Båda positiva men också väldigt många negativa. Allt från personliga anfall på Gretas Aschbergers syndrom ('she is mentally ill') till 'de vill väl också ha en ny dator, iPad, cykel, etc.', 'miljörörelsen betalar' eller 'de tar säkert flyget hem'. Utan att känna de här unga människorna personligen har man redan en uppfattning klar. Den av kapitalet ägda media, inklusive sådana som Facebook och Instagram har investerat mängder med pengar och utnyttjat vår rädsla för förändringar och förlust av ägodelar för att få oss att reagera på det sättet. Focusen ändras skickligt från miljökatastrofen till 'knäppa' ungdomar. Visst är ungdomarna hypokritiska eftersom de lever i ett system de inte kan påverka men det är bättre att vara hypokritiska , protestera och misslyckas än att vara hypokritiska, stoppa huvudet i sanden och leva vidare med cynism.

De här ungdomarna har fattat vad många av oss 'vuxna' inte verka vilja förstå eller se. Dagens ekonomiska och politiska system, kapitalismen och konsumismen, stjäl framtiden från våra barn och barnbarn. Den franska kungen Louis quatorze (solkungen) sa redan för många år sedan: 'Après moi, le déluge' vilket innebär på modern engelska 'fuck off, who cares'. Även om hans huvudet föll under giljotinen har inte mycket ändrats. Mediamanipulationen har varit mycket framgångsrik eftersom vi fortsätter som vanligt och till och med lägger skulden på dem som protesterar. Man undrar vad de framtida generationerna kommer att ha för åsikter om oss som fortfarande kan förändra vårt sätt att leva och begränsa skadorna på planeten. Snart är det för sent. För kommande generationer lär det inte bli så lätt längre när isen smälter, stormarna rasar, skogarna försvinner eller torkan gör att det inte gror något längre. Men det är inte mitt fel att det blev så. Det är grannens fel eller de i det andra landet som slänger plast i havet. Det hör man i princip hela tiden när man försöker ta upp 'klimatet' med andra seglare. Men: 'Après moi, le déluge', eller hur ?

Högern och de rika har också varit framgångsrika i att få oss att tro att varje man för sig eller varje land för sig är det bästa. Här kommer nationalismen, SD och dylikt, fram. En nationalism som är styrd av kapitalet med bara ett syfte: att tjäna pengar.
Decentralisation, utförsäljning av vården, skolan och annat i den offentliga sektorn verkar också vara bra. Bra för vem kan man fråga sig. Bra för de som 'äger' kapitalet och därmed oss men inte bra för vanliga människor som måste betala mer för en försämrad vård eller för dyrare mediciner (om apoteket över huvud taget har deras läkemedel i lager). Barnens skola lär bli inriktad på att tjäna pengar och inte på att hjälpa dem till att bli ansvarstagande tänkande vuxna. Man ska inte glömma att alla de statliga företagen och institutionerna har byggts upp och finansierades med 'vanliga' människors skattepengar men vem har frågat dem om utförsäljningen. Tyvärr verkar även de folkvalda glömma att de är valda av folket för folket och inte för att berika sig själva.

För att tala med Zhuang Zi igen: 'De försöker då fatta vad de inte vet, men gör inga försök att fatta vad de redan vet. De fördömer andras missförstånd, men fördömer inte sina egna. Ur detta kommer än större förvirring.'

Och så fortsätter vi i full fart tills bensinen tar slut!

Vid kvällsdoppet fick jag en trevlig överraskning. Jag hade redan hoppat i och väntade på att Elisabeth skulle ta sig ner för stegen in i vattnet. Plötsligt flög något rött över mitt huvudet och landade med ett bom bakom mig. Elisabeth hade hoppat i vattnet för första gången och var mycket glad för det. Att bada och samtidigt se solen går ner i havet tillhör ett av livets finare stunder.

Torsdag kväll, innan solnedgången, åkte vi iland och tog en lång promenad till slutet på stranden varefter vi simmade samma sträcka tillbaka till jollen. Ett bröllop på stranden igen. Mycket vind så bra laddning från våra generatorer. Kylen är glad i alla fall.

Fredag började med att färskvattenpumpen, bytt för inte så länge sedan, la av. Det kom inget vatten ur kranen i alla fall. In i motorrummet och kolla den nya pumpen men först mäta strömmen, 8,4 volt på pumpen. Kolla säkringen bakom el-panelen, ok. Kolla kablarna, ok. Kolla strömbrytaren, inte ok. Glapp i den men den kom igång igen och vattnet kom ur kranen. Vi har en del reserv-strömbrytare, från Biltema, så vi byter vid behov. Den här får sitta kvar ett tag men vi håller koll, kvalitén är inte den bästa, det blir lätt korrosion. Den till gråvattenpumpen började smälta för ett tag sedan.

Handling på Superfood. De är bra att man kollar priser av och till och inte bara lägger sakerna i kundvagnen. Chips, till exempel, har vi inte ätit på länge, den billigaste sorten kostar 45 kronor per påse. Livet är hårt!
I övrigt har Superfood mycket extra priser men de gäller bara om man har kundkort så man ska passa sig. Vid solnedgången åter ett bröllop på stranden.

Efter frukost på lördagsmorgon flyttade vi oss till Airport Anchorage igen och ankrade på samma ställe som vid föregående tillfällen. Varför? Det är det enda ställe med mer sand än ett par tio centimeter så ankaret har bra fäste där.

Watermakern gjorde inte sitt jobb ordentligt, låg tryck och låg vattenproduktion. Vi kollade intaget under vatten. Bytte filter och pumphuvudet (den var 15 år gammal) men fortfarande inte tillräckligt med tryck och vattenproduktion. I morgon blir det membranrengöring så vi får se efter det. Det kan vara att det sitter något i slangen från intaget till pumpen så vi ska ta isär den också.
Vi håller koll på vädret och kör routing-programmet för att få bästa tiden för avfärd. Det lär bli onsdag eller torsdag nästa vecka.
På kvällen hade vi Martin på middag och, som första gången, blev det åter en mycket trevlig kväll. Calvadosen tog slut, en flaska mindre att släpa med oss.

När vi vaknade på söndagsmorgon hade soltaket rasat ihop. Ett av bambustolparna hade gått i två bitar, så söndag blev arbetsdag, fixades med en bit rör. Watermakern fick nya slangar och alla rörbitar kollades för smuts. Ävenså fortfarande för lite vattenproduktion och för lite tryck. Trycket ska vara minst 4 bar men det klarar inte tryckpumpen av. Förmodligen är det något i den som har slitits ut eller så är det smuts som har fastnat i en av ventilerna. Det är förmodligen inte membranet. Saltvattenpumpen la av, det läcker mellan pumphuvudet och tryckströmbrytaren. V får gräva fram en reserv imorgon. Pumpen funkar utmärkt men stannar inte när man stänger av kranen, vi får använda strömbrytaren istället.

Drivremmen till extra generatorn spändes upp. Svårt att komma åt bultarna så det blev många svettdroppar.
Sent på eftermiddagen kom det in två svenska båtar: 'Bliss' och 'Major Tom' båda från Stockholm, kul.

Vi hörs nästa vecka!

m1

man

s1

s2

s3