Borta med Bengt

En resa

Dag 3, från Aruba till Panama

Söndag 27 oktober 2019, Karaibiska Havet
Tredje dygnet: DTW 144 , DOG 149
DTW=Distance Through Water (antal sjömil genom vattnet).
DOG=Distance Over Ground (antal sjömil över land)

På natten åska runtomkring oss men Bengt seglade under en stjärnklar himmel. Vinden höll sig till 12-15 m/s men under morgonen ökade den en aning till 14-18 m/s (B-8). Enligt väderprognosen skulle vinden blir 20-25 knop (10-13 m/s). De här farvatten är ökända för sina starka vindar och höga sjöar. Vi håller oss från kusten och seglar på platt läns med utbommade försegel.

Den här gången följer vi rutten som routing-programmet i OpenCPN har gjort åt oss. Den använder GRIB-filerna som vi får via SSB-radion och lägger ut en rutt på sjökortet med Polar-diagrammet som bas. Det diagrammet visar hur snabb båten kan segla i en viss vindstyrka och vindriktning.

När det ljusnade kunde vi konstatera att havet har bytt färg över natten. Från blå till grön fast djupet är fortfarande runt 3000 meter.
Vinden tilltar till 18-20 m/s och stagseglet rullas in helt. Det hade dessutom fått två revor i underliket som måste lagas. Det gjorde jag i en lugn stund med självhäftande segeltape. Det får härda ett par timmar innan seglet får användas igen. Det blåser tillräckligt så det räcker med den inrullade genuan.

Vid lunchtid ändrade havet färg igen till blå. Vågorna är höga och en del bryter nära Bengt och skvätter in i sittbrunnen. Senare avtar
vinden till 12-15 m/s och vi rullade ut lite stagsegel. Släppgeneratorn fick tas in för andra gången idag. Något hade fastnat i den och linan hade slagit sig runt dess propellern. Vid solnedgången minskade vinden till 10-13 m/s och fick vi en behaglig start på natten som gav enorma blixtar över Colombia men, som igår, lyste stjärnorna över Bengt. Varm natt så vi hade lite svårt att sova.


Comments