Borta med Bengt

En resa

Onsdag 30 oktober 2019, Colon, Panama

Bild: Genuan lagas

Efter frukost ropar vi upp marinan på kanal 74 och får en plats tilldelat, D-35. De är väldigt vänliga och förklarar allt tydligt. Tre gubbar står och väntar för att hjälpa till vid tilläggningen. De är super trevliga. Marina managern hälsar välkommen och förklarar allt om inklareringsproceduren.
Vi tar med våra papper och pengar och går först till Port officer för att registrera oss och ansöka om en cruising permit. Han talar hyfsat engelska och är mycket trevlig. Vi betalar 235 USD för tillståndet att segla i Panama i ett år. Sedan är det immigrations tur. Också här en super trevlig kille som välkomnar oss i Panama. Han tar fingeravtryck och kort på oss. Vi betalar 20 USD och får stanna sex månader i landet. Sedan går det vidare till Marinans kontor där vi också måste fylla i en del papper. Här kostar det 62 USD (!) per dag för oss. För det får vi använda poolen, dusch och toalett och bussen till stan som går tidigt på morgonen och på eftermiddagen. Vatten ingår men inte el som kostar 42 cent/kilowatt. Tjejen på kontoret ger oss info om kanalen. Hyr av fendrar och linor 120 USD. Behöver man linehandlers kostar det 100 USD per man.
Kanaltransit:

- send form 4405-I to optc-ara@pancanal.com.
- call +507 443 2298 almost immediately after sending form 4405-I to arrange inspection.
- after inspection was performed make the payment
- after you have paid call +507 272 4202 after 18:00 the very same day
- get a transit date. They will ask you to call them again one day before the transit date to provide you with the time you are supposed to pick up the canal advisor. (Luna Mare juli 2019)
Comments