Borta med Bengt

En resa

Tahiti 10 januari 2020

På bild: I Super-U

Söndag den 10 januari 2021, Port Pheaton, Tahiti

I fredags, när jag hämtade Dominique i den lilla marinan la jag märke till att det fanns en svensk båt därinne 'Ariane av Stockholm'. På eftermiddagen tog vi en tur med jollen och knackade på 'Ariane' eftersom vi gärna ville byta böcker. Bengt och hans fru bjöd genast ombord oss för en öl och visst ville de byta böcker. 'Ariane' har legat ett tag i den lilla marinan och är nu till salu. Bengt, 75, har haft tre hjärtattacker och nu är det slutseglat för deras del. De flyttar till en liten by i Bretagne i Frankrike där de hyr en lägenhet. Till Sverige vill de inte mer. 'Ariane' har de byggt själv och seglat runt i henne sedan nittiotalet. Hon är 15 meter lång, byggd i stål och i fin skick. Försäljningen går trögt på grund av Covid-19. Det är inte ofta man kan prata svenska nuförtiden så det blev ett par trevliga timmar i Arianes skyddade sittbrunn.

Efter frukost åkte vi iland för att handla och för att få lite motion. Det är över 30 grader varmt varje dag och, eftersom det är regnsäsong, väldigt fuktigt. Man orkar inte göra så mycket. På något sätt blir man kraftlös och en aning handlingsförlamad men vi har en lista som vi följer, annars blir det inget gjort. Det mesta på listan har att göra med alla prylar vi får från England så småningom men inte allt. Katten behövde avmaskningstabletter till exempel. De hittade vi på apoteket. Det står också kummin på vår lista men inte en enda mataffär verkar sälja något som heter kummin i Sverige. Här finns 'kummin' både som frö och malen men det är det vi kallar för spiskummin som är en indisk krydda. På franska kallas kummin för carvi och det finns inte i affärerna. Vi får baka bröd utan den. Elisabeths sandaler har gått sönder och det går inte att få tag i nya. Det finns inga skoaffärer här runtom Port Pheaton och i övrigt säljs det bara flip-flops (tåsandaler) eller 'revsandaler', (plastskor). Som tur är har vi en stor burk kontaktlim som det går alldeles utmärkt att laga skor med. Det är oftast limmet som inte tål värmen och släpper. Båda billiga och dyra sandaler (Elisabeths 'finsandaler' är av märket Timberland) är hoplimmade. Även remsorna sitter fastlimmade mellan de två hälfterna som sulorna består av. Säkert ett billigt sätt att tillverka skor på men det håller inte i längden så man är tvungen att skaffa sig nya titt som tätt. Konsumtion!

Vi blev inbjudna till 'Bubbles' en holländsk Oyster 62 som har Mary och Charles ombord som passar båten i fyra månader medan ägarna är i Holland. Det blev en mycket trevlig kväll, delvis på holländska och delvis på engelska. Det visade sig att vi hade mycket gemensamt så det blev väldigt sent innan vi åkte tillbaka till 'Bengt'. Själva mötet med de här två var slumpmässigt när vi skulle in i jollen efter vi hade handlat.

Natten till söndag drog det över en stor squal med massor med vind och åska. Det är redan tredje gången att det hände vid midnatt så vi var vaken ett par timmar innan vinden mojnade och squalen drog bort. På morgonen vaknade vi senare än vanligt. Vi brukar annars stiga upp med solen. Jag lagade Elisabeths sandaler och kokerskan bakade bröd. Ostadigt väder så vi stannade på båten hela dagen.


Comments