Borta med Bengt

En resa

Tahiti 27 februari 2021

På bild: Den nya vindgeneratorn till vänster.

Lördag den 27 februari 2021, Port Pheaton, Tahiti Vi hade kört motorn i fem timmar i onsdags och det tar många timmar innan den svalnar så vi sov inte så värst bra där back. Golvvärme är skönt i kalla klimat men inte när det är 30 grader plus på natten. Ingen vind och otroligt varmt men vi åkte i väg tidigt på torsdagsmorgon för att gå de tre kilometrarna till ACE och handla en kabel som vi behövde till vindgeneratorn. Resten av dagen ägnades åt montera och förbereda. Det skulle tömmas många skåp och luckor för att komma åt saker och ting. På eftermiddagen åkte vi över till Neill och Heidi på 'Artemis' för en sundowner och en god bit pizza. Roligt att få träffa de här två igen.

Fredagen gick åt att montera stolpen och skruva fast generatorn på den samt dra kablar genom den. Vi hade köpte ett komplett kitt från Marlec med rör, stag samt monteringsdetaljer. Fyra 8 millimeter stora hål borrades i akterdäcket varefter vi borrade större hål med en hålsåg genom plywooden och isoleringen underifrån back-luckan som fick tömmas helt (det är vår gasolskåp). Det går knappt att få in huvudet så det var lite trångt och svettigt. Stolpen restes och sedan skulle vi montera stagen som ska hålla upp det hela men dem var tyvärr alldeles för korta så vi fick tillverka två egna från aluminiumrör som vi hade. Det tog sin lilla stund men det blev bra. Själva stolpen står på anti-vibrationsfötter så den är någorlunda rörlig. Sedan ägnade vi ett par timmar åt att dra kabeln från stolpen genom motorrummet in i el-skåpet. Elisabeth låg halv in i luckan och jag kröp över motorn för att få tag i rensbandet som vi använde för att dra kabeln som Elisabeth försökte få igenom röret som går från luckan till motorrummet. Efter många försök och många svettdroppar lyckades vi få igenom den 12 millimeter tjocka kabeln in i motorrummet. På kvällen dog vinden ut och vi passade på att montera bladen och konen på generatorn. Jag fick klättra upp och Elisabeth fick hålla fast mig så jag kunde arbeta med två händer.
Vinden är nu rakt in i viken på grund av ett lågtryck som passerar oss. Västliga vindar är inte ovanliga här men eftersom vi snart ska västerut mot Raiatea betyder det att vi måste vänta ut det här. Bra på ett sätt eftersom vi kan montera vindgeneratorn men vinden är mycket varm och fuktig så man svettar kopiösa mängder.

Lördag började med squals och regn men jobbet fortsatte eftersom det innebar innearbete med kabeldragning och ändringar i solpaneler. �...ter igen fick flera fack tömmas på sitt innehåll. Efter att ha dragit kablar fick Elisabeth gå ut och täcka fyra av våra solpaneler som skulle kopplas till den nya regulatorn som ingår i vindgeneratorn (en Rutland 1200). Av någon konstig anledning måste vindgeneratorn och solpaneler anslutas först varefter regulatorn ska kopplas till batterierna. Varken vindgenerator eller solpaneler får vara strömförande. Allt gick bra och efter att jag hade kopplat allting i rätt ordning släppte vi loss vindgeneratorn och tog bort handdukarna från solpanelerna. Laddning!

Eftersom batterifacket ändå var öppet kontrollerades vätskenivån i batterierna. Sedan blev det att pussla ihop alla grejer i facken igen så att allting fick plats. Inte det lättaste att få tillbaka alla prylar men vi lyckades någorlunda. På den lilla displayen kan vi nu se hur mycket det laddas och hur batterierna mår.
Efter städning och dammsugning nyttjade vi en välförtjänt fika.


Comments