Borta med Bengt

En resa

Port Pheaton 2 april 2021

Fredag den 2 april 2021, Port Pheaton, Tahiti
Långfredag

På bilden ser ni en del av våra energiproducenter. Till vänster den nya vindgeneratorn, en Rutland 1200, och till höger den gamla AIR-X. Båda kan producera mer än 400 Watt vid 12 m/s men ger inte så mycket i vardagen eftersom det nästan aldrig blåser så pass mycket en längre tid på en skyddad ankarplats. De är däremot ett bra komplement till solpanelerna på natten då de håller batterierna fulladdade (om det blåser förstås). Längst ner på bilden finns vår Aquair 100, en vattengenerator, som kan producera 100 Watt. I praktik betyder det att 5 knop båtspeed är lika med 5 ampere, dygnet runt (1,4 Kilowatt). Det finns även 500 Watt solpaneler på 'Bengt' som enligt vår erfarenhet levererar ungefär 1 Kilowatt per dygn här på Tahiti där det regnar av och till och solen inte alltid visar sig. Som det ser ut nu har vi tillgång till mer ström när vi seglar än när vi ligger i hamn.

46.
När Tao tar överhanden i landet
Betar hästarna avspänt och befruktar jorden.
När det är brist på Tao i landet
Föds det upp krigshästar utanför staden.
Naturlig katastrof är inte så dåligt som att inte veta vad som är nog.
Förlust är inte så dåligt som att önska mer.
Därför är den mängd som kommer av att veta vad som är nog en evig tillräcklig mängd.


Jag har skrivit om det innan men vill på det här sättet åter visa att det är ganska lätt att vara självförsörjande på el på en båt, eller i ett hus för den delen. En generator eller landström är inte nödvändig. Behöver man 220V kan en inverter leverera det. Ett hustak har fina möjligheter till solpanelsmontering och gott om utrymme till batterierna.
Man får lära sig att anpassa ens elförbrukning till det man producerar. Samma gäller för vattenförbrukningen. Enkelt och miljövänligt. Man borde bli tvungen att köpa en viss mängd el i hushållen som man får använda på ett år. Snart lär alla sig att anpassa förbrukningen till det man har tillgång till. Slut är slut! Om vi tillämpar den här principen på alla varor vi konsumerar och rikedom vi har för att dela det med de som inte har, vi har ju mer än vi behöver, skulle världen snart bli ett trevligare ställe att bo på. Det skulle betyda att vi blir tvungna att tänka om, från 'jag' till 'vi'. Tyvärr är samhället mer och mer på väg från 'vi' till 'jag'. Den utvecklingen bäddar inte bra inför framtiden.

Elisabeth är på Sverigebesök och det betyder att jag måste göra allting själv. Eftersom vi lever väldigt nära varandra på båten, och trivs med det, är det en saknad när hon är borta ett tag. Även om vi är självständiga individer är livet vi lever på 'Bengt' något vi har valt att göra tillsammans. Vi kompletterar varandra i många saker som har med levnadssättet på båten att göra och så är det förstås tomt i sängen.
Rent praktiskt är det inte så lätt att både måla eller jobba med lagningar i flera timmar för att sedan se till att det kommer mat på bordet och, ej att förglömma, hålla katten vid gott humör.

Torsdagsmorgon började med mycket dagg så åter en lugn frukost innan arbetet började. Jag målade den svarta kanten på däck, bättrade på lite däcksfärg (man glömmer alltid någon bit) och målade toalettgolvet i en fin ljus citron kulör. Även toasitsen fick lite ny färg. En otrolig varm morgon så svetten rann av mig. De senaste dagarna har det gått åt litervis med vatten för att hålla vätskenivån på en någorlunda normal nivå. Arbetet med däcksmålningen var färdigt vid elvatiden. Skönt att kunna ta en svalkande dusch. Arbetet med 'Bengt' är däremot inte slut än. Nästa punkt på 'fixalistan' är målning av skrovet.
Efter lunch tog jag jollen in till Carrefour för att handla eftersom jag inte hade en aning om hur öppettiderna är under påskhelgen. Jag behövde inte oroa mig. Det är öppet varje dag, förutom påskdagen, även om tiderna är en aning begränsade. Det var inte bara jag där, mängder med folk som storhandlade. Fick även vänta på en kundvagn men det blev handlad kyckling, tomater, gurka, maskeringstejp och lite annat.
Jag han precis hem till 'Bengt' innan ett enormt åskväder drog över. Mängder med regn och åska men ingen vind. Det höll på i flera timmar. Jollen fylldes med vatten. Tur att färgen var torr. Katten gillar inte regnet och gick efter mig och jamade hela tiden.

Långfredag började med stekande solljus men raskt bildades moln och en började det blåsa en svalnande vind. Det blev en del arbete med att återställa ordningen på däcket och montera tillbaka dunkar och jollestöttarna (nymålade). Katten hade lämnat några svarta tassavtryck så det blev en del bättringsmålande. Efter lunch fortsatte jag med att skruva loss alla stormfönster på skrovet så jag kan måla och rosta av det. Det sista gjordes med en gång då det var en del rost vid fönstrarna. Efter skrapning och bättring med primer är nu skrovet redo för slipning och målning.

Förhoppningsvis kan vi slipa imorgon, lördag, och måla på söndag. Sedan . . . Moorea!
På kvällen sundowner hos Charles och Mary på 'Bubbles'. Det är många båtar som har lämnat Port Pheaton, bland annat 'Zook', 'Baloo' och 'Anastasia'.

Lite bilder av måleriet:

mal1

mal2

mal3

mal5

mal6

mal7


Comments