Borta med Bengt

En resa

Tahiti 17 april 2021

På bild: Ankarkättingen

Fredag den 16 april 2021, Port Pheaton, Tahiti

Onsdag vaknade jag till en strålande solig dag och en jamande katt. Han brukar få frukost tidigt men nu hade jag sovit till klockan halv åtta och Obama var inte sent att visa sitt missnöje men han blev snart glad igen när matskålen blev fylld med ’friskies’ så jag kunde ägna mig åt min egen frukost. Det var vindstilla och solig så dags för ankarkättingrengöring. Motorn startades och borste, skruvmejsel och slang togs fram. Det var ett tag sedan ’Bengt’ ankrades här i Port Pheaton och det syntes på kättingen. De första 20 metrarna (vi har 50 meter ute så mellan 50–30 meter kätting) var den täckt med små havstulpaner så rengöringen gick långsam, länk för länk. Vi har däckspolning men den starka spolpumpen hade gått sönder för många månader sedan och reserven var inte lika kraftig, det blev bara en tunn stråle som knappt fick bort leran. Skruvmejseln användes för att få bort de små djuren mellan länkarnas insida. Efter meter 30 blev det mjuk lera som var lättare att få bort. Det hela tog drygt två timmar och då har jag inte räknat med avspolningen av däcket efteråt där det hade samlats små högar av lera, havstulpaner och tång. Katten sov hela tiden på sin sedanvanliga skuggiga plats vid mastfoten. På eftermiddagen regn och åska men det skulle dra bort enligt France Metéo. Kaffe hos Neill och Heidi.

Torsdag gjorde jag rent sittbrunnsdurken och åkte iland för att köpa 10 liter bensin till utombordaren. Visst är det roligt med katt men under sittbrunnstrallen låg massor med svarta katthår, och långa röda med för den delen. Trallen lyftes upp och allt spolades bort. Klimatet här är mycket fuktigt så det växer svartmögel på många saker. Bland annat på piedestalen till ratten, som var täckt med svarta prickar, och på insidan av sprayhooden. Här gäller rengöring med vinäger. Vi använder en sprayflaska som funkar alldeles utmärkt. Snart är regnsäsongen slut och kommer vi att få torrare väder när det blir ’vinter’ här. På macken hade jag en rolig konversation med ’han som fyllde dunkarna’ om kvinnor och teknik (!). Han brydd sig inte om jag inte förstod allt. När jag hade varit och betalat vinkade han glatt hejdå. ’Nana’ som man säger här.

Den polynesiska regeringen har nu beslutat att öppna gränsen för turister från och med 1 maj men bara för ’låg risk’ länder. I det här fallet bara för USA (gissa var de allra flesta turisterna kommer ifrån). Europa är fortfarande ’hög risk’ och gränsen dit förblir stängd så Elisabeth måste gå igenom ansökningen om att få återvända till ’Bengt’. Samma procedur som när hon sökte tillstånd för att lämna landet på grund av att hennes pass skulle bli ogiltigt. Eftersom hon är vaccinerad lär hon få tillstånd att åka men man vet aldrig. Antalet smittfall i Sverige är mycket hög nu och även Frankrike har många nya fall. Kaffe hos Neill och Heidi.

Det regnar nästan varje dag här så jollen blir tvättmaskin. Det är inte mycket tvätt jag har eftersom jag för det mesta går runt naken på båten. Ska jag iland eller till en annan båt har jag samma kläder varje gång då jag inte använder dem särskilt länge. Tvätt sker i hink och sköljning i jollen. Perfekt. Sängkläder behandlas på samma sätt. Som tvättmedel använder jag en kombination av bikarbonat och flytande tvål som ger bra resultat.

Tvättvatten hämtas ibland i hink vid kranen iland. Fredagen ägnades åt småjobb hemma. På kvällen var jag bjuden till Charles och Mary för drink och middag.


Comments