Borta med Bengt

En resa

Moorea 12 maj 2021

På bild: Äntligen bad, Moorea

Onsdag den 12 maj 2021, Port Pheaton, Tahiti
Torsdag blev ännu en dag med internetarbete inför Elisabeths hemresa. Allt verkade vara i ordning med alla papper. Vi blev en aning förvirrade eftersom det kom fram ett meddelande på hennes bokningssida hos Air France där det gick att läsa att hennes flyg var ’störd’ och att hon skulle bokas om på näste flyg. Inte nu igen tänkte vi! Jag tog kontakt med båda Air France här i Papeete och i Frankrike. Eric, som vi har haft kontakt med på kontoret i Papeete, skickade en bekräftelse, Elisabeth var bokad på flyget. Även kundservice i Frankrike bekräftade detta, även så stod meddelandet kvar. Elisabeth ringde då till Air France i Stockholm och fick bekräftad att hon är bokad på flyget men att det, på grund av Coronasituationen, inte var möjligt längre att checka in på nätet. Meddelandet på websidan var en bugg. Det kunde man väl ha meddelad resenärerna så de inte behövde oroa sig i onödan. Fredagskväll åkte hon tåg till Stockholm, sov över på flygplatsen och checkade in sent på natten. All incheckning skulle göras av personalen på flygplatsen eftersom alla dokumenten skulle kollas. Flyget gick bra och strax efter åtta på kvällen 1 maj kom hon fram på Faa’a flygplats här på Tahiti. Där hade man organiserad allting mycket bra med stationer man skulle besöka. Ett antigentest togs, negativt, så hon var fri att gå. Marc, som också hade lämnad i mars körde henne tillbaka till Port Pheaton. På grund av två mycket tunga väskor, som hade sänkt vår jolle, var han så snäll att köra henne med sin jolle till Bengt där jag kunde ta emot henne vid halvelvatiden. Med sig hade hon en ’testpåse’ med ett PCR-test. Tolv maj, fyradagar efter ankomst måste hon ta ett självtest och lämna in det på sjukhuset här i Taravoa. Om det testet är negativt är det klart för den här gången och kan vi ta upp ankaret och segla till Moorea och vidare till Raiatea för upptagning och bottenmålning.

Air France har en mycket bra kundservice både här på Tahiti, i Frankrike och i Stockholm. Eric, på kontoret i Papeete svarade alltid direkt och var mycket hjälpsam. Ävenså personalen i Stockholm även om det tog uppemot en timmes väntetid i telefonen innan man kom fram till någon människa. På flygplatsen här i Papeete hade man organiserad allting mycket bra och, som det brukar vara i Polynesien, var alla särskilt vänliga och stressfria. Här kan man. Kanon!

Söndag blev en vilodag men också uppackning av väskorna. Det blev en del prylar att stuva undan. Allt från en startmotor till kumminfröpåsar och från ett nytt batteri till den gamla Macen till antibiotika. Det tog sin lilla stund.

Måndag var vi kvar ombord ’Bengt’ men åkte till marinan på eftermiddagen för att slänga mängder med skräp och för att skölja tvätt under kranen på bryggan. Det blev tyvärr många tomma förpackningar. En ny lampa monterades och alla reservdelar stuvades undan under vår säng i akterruffen. Elisabeth hade lite jetlag men det ordnade sig med lite vila mitt på dagen. Den nya datorn, en begagnad Dell företagsdator, fick alla nödvändiga program installerade och testades med bland annat OpenCPN och Airmail. Även en del drivrutiner, nu när vi har internet, installerades så att vi bara kan ta fram den och börja använda den när den nuvarande apparaten ger upp. Datorn används bland annat till navigation, mottagning av mejl via radio och internet, väderinfo via SSB och internet, blogg och loggbok. Eftersom vi använder en multiplexer och en USB-hubb för att få all information från navigationsapparaterna in i datorn behövdes en del nya drivrutiner och installeringar. Detsamma gäller för satellittelefonen som också kräver en del drivrutiner och program. Sådant tar mycket tid men till slut lyckades vi få ordning på datorn så nu kan vi använda den när det behövs utan allt för mycket arbete. Sjökort har vi på en extern hårddisk så det är bara att plugga in och köra.


Comments