Borta med Bengt

En resa

Huahine, 9 juni 2021

Onsdag den 9 juni 2021, Faahia, Huahine

Ännu en regnig morgon men med en nordlig bris som blåste bort regnmolnen inom ett par timmar och lämnade oss med en fin blå himmel och sol. Vi stansade i de resterande öljetterna och Elisabeth sydde några extra sömmar som förstärkning innan det bli dags för monteringen. Medan hon höll på med symaskinen startade jag watermakern och lät den vara på i ett antal timmar utan att trycksätta den. Tanken var att låta membranet spolas igenom ett tag för att få det lite renare. Man vet aldrig. Vi har inga cleaners kvar och de är inte heller så bra för membranet. Vid test hade PPM halten gått ner till dryga 500 som är godkänd.

topp1

topp2

Efter lunch monterade vi biminitoppen med hjälp av återanvändbara buntband och spände upp den så som vi vill ha den. Sedan tog jag en lina och spände upp hela toppen och tog samtidigt bort buntbanden som redan fanns på 'Bengt' när vi köpte honom. Resultatet är över förväntan bra (se bild). Nu fattas bara sidostycken som ska sys de närmaste dagarna. På kvällen kom Neill och Heidi över på 'kaffe'. Sedan blev det yoghurttillverkning och sängen.

float

Vi ligger för ankar på revet. Vattnet strömmar ut genom passet, strömmen uppnår ett par knop av och till så vi ligger oftast på samma sätt, nämligen med fören mot syd. Idag blåste det från norr, bakifrån för oss, och det betydde att 'Bengt' snurrar runt och runt i strömmen, beroende av vindstyrkan. Vi hör kättingen röra sig över botten som består av stenar, små korallhuvud och sand. Ibland ligger vi över ankaret som syns tydligt i det sex meter djupa och klara vattnet och ibland sträcker sig hela kättingen, 40 meter, ut. Vi har tre pärlfarmsbollar på kättingen för att hålla den uppe så vi inte skadar korall eller fastnar i det. Bollarna kommer till ytan när det inte är spänning på kättingen för att på det sättet förhindra den från att fastna i eller skada korall. När det blåser sträcker kättingen ut sig, bollarna har inte tillräckligt med drivkraft för att hålla kättingen uppe så de försvinner under vattenytan. Vi brukar lägga första bollen vid 10 meter så ankaret har en bit kätting framför sig på botten. Sedan var femtonde meter, ett och annat beroende på hur botten ser ut och hur djupt det är. En tumregel här är att när man ankrar i mer än 20 meter består botten oftast ur sand eller mudd utan korall men då behöver man rejält med kätting. Självklart är det viktigt att få bra fästa för ankaret.


Comments