Borta med Bengt

En resa

Huahine, 19 juni 2021

På bild: Inte bara arbete

Lördag den 19 juni 2021, Baie d'Avea, Huahine
En vindstilla natt med mycket regn och lite sömn. Det var inte mycket sol heller igår eftermiddag så batterierna gick ner till 12,2 volt på natten. Jag fick stänga av en del apparater för att ta hänsyn till de. Efter frukost fick vi tyvärr starta motorn för att ladda batterierna i två timmar eftersom jag fick koppla loss alla elkablar till solpanelsregulatorn för att kunna koppla in de nya sladdarna. Ingen vind=inga vindgeneratorer och ingen sol=ingen laddning. Regn av och till men jag fick gjort allt innan det började störtregna. Kablarna fästes vid främre bågen och drogs ner genom ett litet aluminiumrör under panelerna på sprayhooden. Ett av de fick lossas för att borra hål i sprayhooden. Sedan drogs kablarna ner till ingången där de kopplades ihop med de i onsdags dragna kablar som går till regulatorn. Hålet fylldes med Sikaflex (som inte heter så, från Biltema). För att sätta ihop två 6 millimeters och en tio millimeters kabel hade vi inga grejer till men det går lika bra med wirelås och diverse sorters tejp. Vårt motta är som alltid: Man tager vad man haver! Sedan snyggades allt till och kablarna limmades fast på undersidan av sprayhoodstaket, här provade jag olika sorters epoxi (inte bra på kabelplast) och kontaktlim. Till slut blev det ett vattenbaserad kontaktlim som vi skaffade oss i Panama. Extra starkt står det på flaskan och det verkar stämma. Limmet ska torka i 24 timmar så förhoppningsvis blir vi färdiga imorgon. Kabeln köptes billig på ACE på Tahiti och är blå så lite vitt färg kommer att göra susen. Vi elvatiden var det klart, solen kom av och till fram genom molnen och gav 17 ampere laddning, motorn stängdes av.

Elisabeth fortsatte med att sy överdrag av vårt gamla soltak. Det blev bland annat överdrag till vårt drivankare och till två dieseldunkar. Vi hann även göra rent gråvattentanken back. Pumpen slutade fungera och det betydde, förutom vatten i kölsvinet, smuts på flottören.

Eftersom allt tog längre tid än väntat blir det promenad imorgon, söndag. Nästa stora projekt blir att ta isär utombordaren och försöka laga den. Inget arbete vi ser framemot men . . . först ska vi segla lite.