Borta med Bengt

En resa

Huahine 5 september 2021

på bild: överlevnadsdräkter på tork

Lördag den 4 september 2021, Faahia, Huahine (lock-down dag 15)
Det händer inte särskilt mycket på 'Bengt' i dessa lock-down dagar. Vi pratar med Daniel på 'Elin' samt Bob och Ann på 'Baloo' av och till. Läser mycket, funderar på framtiden och snorklar. Idag snorklade jag över en sköldpadda som låg på botten, på åtta meters djup, nära 'Baloo' och en ganska stor barracuda som simmade långsamt runt sköldpaddan. Elisabeth hade simmat i förväg och inte sett dem. När vi simmade tillbaka senare var båda borta.
Eftersom det är lugnt väder med lite dyning är vattnet klart och varmt så det är ett nöje att simma runt och observera fiskarna. Efteråt smakade kaffe och kardemummakaka bra. Mycket god pizza till middag.


Söndag den 5 september 2021, Faahia, Huahine (lock-down dag 16)
'Another boring day in Paradise'.

Vi åkte iland för att hämta lite mer vatten och för att tvätta våra överlevnadsdräkter som vi inte har behövt använda sedan vi lämnade den kalla Nordsjön. De ligger upprullade under förpiken i väntan på Chile och behövde en uppfräschning.

Från den eventuella agenten i Nya Zealand fick vi äntligen svar. Reglerna kommer inte att ändras förrän eventuellt långt in på 2022 så fortfarande gäller att man måste visa upp kontrakt med varv, segelmakare, etcetera för minst 50 000 NZD (300 000 kronor) för att få starta tillståndsprocessen. I princip köper man alltså in sig i landet. Något som vi inte gillar och som påminner oss om bananrepublikerna i Sydamerika. Bara att man behöver anlita en agent för att ta hand om allt pappersarbete talar för sig själv. Det handlar inte om att begränsa Covid-utbrottet men om att förhindra att vi seglare eventuellt försöker stanna i landet som Kiwis ser som det bästa landet på jorden. Nationen som sig verkar ha problem med megalomani kopplad till en stor portion Teomani. Har man ett fett bankkonto är man självklart välkommen, det gäller förstås också för superyachts. Vi glömmer det.

Så här skrev jag på bloggen i början av oktober 2020:
'Det är nu ett tag sedan vi skickade in ansökan om att få tillstånd att segla till Nya Zeeland. Svar lovades inom 15 dagar men hittills inget i Sailmails in-låda även om mer än en månad har förflutit. Vi har skrivit ett tvåtal mejl till berörda personen vid NZ-Health (hälsodepartementet) men vi har inte fått svar och kommer förmodligen aldrig att få det heller. Det är nu oktober och för sent för att börja förberedelserna inför den 3000 sjömil långa överfarten till Auckland i Nya Zeeland. Vi har kontakt med en del andra båtar som också har skickat in en ansökan och som inte heller fått något svar. Det ser ut som om det enormt byråkratiska landet som Nya Zeeland har blivit inte vill ha oss.

Det har vi inga problem med. Problem har vi med att man helt enkelt ignorerar tre till fyrahundra segelbåtar och deras besättning som behöver ta vägen någonstans inför den kommande orkansäsongen och att inte NZ-Health ser oss som människor. Orkansäsongen börjar i november och varar till april nästa år. Vanligtvis seglar man till Nya Zeeland för de sex månaderna som orkansäsongen varar och passar på att få en del båtunderhåll gjort samt att åka runt i det vackra landet som Nya Zeeland är. Den Nyazeeländska båtindustrien lever gott på alla dessa båtar som lägger ner miljontals dollars i de sex månaderna de är där. Det är också de företagen som har, tillsammans med bland annat OCC, jobbat hårt för att få landet att öppna men den nyazeeländska regeringen har valt att isolera det och inte släppa in oss.

Landets ekonomi är i botten och det lär inte bli bättre i framtiden om man inte släpper in turisterna (tre miljoner om året) som står för en stor del av landets inkomst. Liksom Australien lider det här landet av en inskränkt nationalism som är ett resultat av många års engelsk kolonial makt. Man ser detta i många förre detta engelska kolonier där man försöker kompenserar en känsla av underlägsenhet med en särskilt form av storhetsvansinne. Jag har varit i båda länderna och slutade aldrig att förvåna mig över alla skyltar med 'the best in the Southern hemisphere' och dylikt på mängder av affärer, restauranger, o.s.v.

Covid19 är tyvärr här för att stanna så att isolera ett land verkar inte bädda gott för dess framtid. Reglerna för att få segla till Nya Zeeland ändras hela tiden liksom förloppet om hur man ansöker. Den här Kafka-liknande situationen är för oss ett tecken på att det här landet inte duger längre, särskilt om man inte blir informerad av berörd myndighet, hälsodepartementet, som på det viset sätter sig över människan de är till för att hjälpa.

Det påminner mig om Adolf Eichmann, byråkratisk skapare av Nazisternas utrotningsläger. Han 'följde bara order', som han sa i rättegången mot honom i Nürnberg efter andra världskriget, och som många andra nazis 'glömde av' att man har med människor att göra och inte med siffror. Så verkar också fallet i Nya Zeeland som inte ser oss seglare som människor men som objekt som man verkar kunna göra vad man vill med. Onödigt att skriva men vi kommer aldrig att sätta en fot i det landet'.


Ett par veckor senare skrev jag:
'Äntligen kunde vi läsa beslutet från NZ-Health. Vi har, som förväntat, inte fått tillstånd att åka eftersom direktör-generalen anser att vi inte hade skäl nog för att komma till paradiset Nya Zealand. Idag är sista gången vi skriver ordet Nya Zealand på bloggen eftersom det inte finns någon anledning att segla dit längre. Det är val där den här veckan och Covid-19 har varit det heta ämnet i valdebatten. Inte ekonomin, inte klimatet, inte social rättvisa, inte hur man löser brist på mediciner på grund av landet håller gränserna stängda men hur håller vi alla dessa seglare borta från vår fina ö. Skickliga politiker som har åtnjutit rädsla i folk. Vi kan bara hänvisa till historien där det finns många fall av länder som har gått den vägen och där det har gått åt skogen.'

Det verkar som att inte mycket har ändrats sedan dess, även om den nyazeeländska regeringen försiktig börja yttra sig om att 'isoleringen kanske inte är så bra så länge till'.
Visst har vi använd ordet Nya Zealand i bloggen igen. Vi hade gärna åkt dit för båtens skull eftersom landet har alla faciliteter för att göra det vi vill göra på 'Bengt' till en rimlig peng. Det skulle också vara roligt att hälsa på vänner, båda gamla och nya, men nu blir det inte så.

Vi köper inte in oss i ett land!Comments