Borta med Bengt

En resa

Huahine 12 september 2021

På bild: Ko Hung

Söndag den 12 september 2021, Baie Teapaa, Huahine (lock-down dag 23)

"Den nöjda mannen kan bli lycklig av det som verkar meningslöst. Han kan finna givande sysselsättningar i skogar och berg. Han bor i ett litet hus och umgås med enkla människor. Han skulle inte byta sina utslitna kläder mot kejsarens rock, och inte heller bördan på ryggen mot en vagn dragen av fyra hästar.
Han lämnar jaden i berget och pärlorna i havet. Vart han än går, vad han än gör kan han finna lycka - han vet när han ska sluta. Han plockar inte den växt vars blomstertid är kort; han reser inte på farliga vägar. För honom är tiotusen ägodelar likt damm i vinden. Han sjunger medan han färdas i de gröna bergen.

Han finner skyddande lövverk mer lugnande än stora egendomar med röda portar, plogen i hans händer mer givande än titlar och fanor, friskt fjällvatten mer tillfredställande än de rikas fester. Han handlar i sann frihet. Vad kan tävling och ära betyda för honom? Vilken lockelse kan ängslan och girighet bjuda?

Genom enkelhet har han Tao, och genom Tao har han allt. Han ser ljuset i ''mörkret'', klarheten i det ''mulna'', hastigheten i det ''långsamma'', det fulla i ''tomheten''. Kocken som tillagar en måltid med sina egna händer är i hans ögon lika ärofull som en berömd sångare eller hög ämbetsman.

Han har inget guld att vinna, ingen lön att förlora; inga applåder, ingen kritik. När han höjer blicken är det utan avund. När han sänker blicken är det utan överlägsenhet. Många tittar på honom men ingen lägger märke till honom. Lugn och avskild är han fri från all fara, en drake gömd bland människor."

Ko Hung, taoistisk alkemist och botaniker

Det blev en lång promenad genom djungeln och en jolletur in i viken som heter Port Bourayne. På hemvägen åkte vi förbi 'Zook' och samtalade med Annie, bland annat om båten som hamnade på revet. Vi fick en god mogen papaya av henne.


Comments