Borta med Bengt

En resa

Huahine 27 september 2021

Måndag den 27 september 2021, Faahia, Huahine
Vid halvåttatiden vinkade vi av 'Artemis' som började seglatsen mot Australien. Vi hoppas allt går bra för våra vänner som vi mötte, av en slump, på gatan på St. Maarten i maj 2019. Sedan tog vi en tur förbi charterbåten bakom oss med Elliot och Elizabeth (vaccinerade såklart) från USA ombord. Vi hade hjälpt dem ankra igår så nu kunde vi ge lite mer praktisk information om Huahine. Elizabeth är ursprungligen från Colombia och till vår förvåning började Elliot tala svenska med oss när vi hade berättat var vi kom ifrån. Han hade haft en flickvän från Blomstermåla för många år sedan. Roligt! Två veckor har de på sig för att utforska Polynesien.

Vi har nu, för första gången, träffat 'anti-vaccers' i form av ett amerikans par som seglar runt på en stor katamaran. Elisabeth försökte resonera med dem för att få veta varför de inte ville vaccinera sig. Argumenten var bland annat 'min pappa är läkare och han säger att vaccinet inte är tillräcklig utprovat', 'man smittar ändå', 'man kan få Covid ändå' och 'vaccinering tar inte bort Covid'. Elisabeth blev ganska upprörd och försökte argumentera med dem men det var förgäves. Att tänka på andra människor och att ta hand om sina landsmän som har det sämre ställt eller behöver hjälp verkar inte finnas inprogrammerat i många amerikaner, här är det 'ME FIRST' som gäller. Vi har träffat sådana människor förr och varje gång blir man förvånad över hur de tänker och resonerar. Det krockar rejält med våra europiska värderingar såsom att betala skatt så alla har tillgång till bland annat sjukvård. Elisabeth tycker att de kan åka tillbaka till USA och betala för sin eventuella vård där i stället för att riskera att de belastar vården, som redan är fruktansvärd ansträngd, i Polynesien om de får Covid.

Vi åkte iland och gick en lång promenad, skönt då det nu är lite svalare tack vara vinden. Tillbaka på 'Bengt' simmade vi runt innan det var dags för fika. James på agentkontoret skickade mejl om att vårt paket kommer med nästa 'Taporo' som lämnar Tahiti imorgon.