Borta med Bengt

En resa

Huahine 8 oktober

Fredag den 8 oktober 2021, Faahia, Huahine
Då kom ’Taporo 7’ in i natt så vi åkte in med jollen för att hämta ut vårt paket med två solpaneler. Det var mängder med folk och ännu mer paket som låg huller och buller i lokalen men personalen vet var vad finns. Allt från frys och kyl till små lådor fanns där. Fascinerande! Vi stod ett tag och tittade på all trängsel. ’Är du Elisabeth?’ ’Ok, där är dit paket.’ Hon fick ett kvitto och jag kunde bära ut de välinpackade panelerna. Supplyskeppen såsom ’Taporo 7’ fungerar som stora lastbilar som kör fram och tillbaka mellan öarna med gods. Till Huahine kommer den två gånger i veckan från Tahiti och två gånger på hemvägen från Bora-Bora. Det är snabbt, enkelt och billigt. Ett besök i Super-U blev det för att handla lite färskvaror, sedan åkte vi tillbaka till ’Bengt’ där vi packade upp panelerna. Inga skador. Det är tyska paneler till ett mycket rymligt pris (625 kronor/styck).

Även om det var en otrolig varm och vindstilla dag började jag med monteringen. De andra panelerna flyttades en aning så vi hade 56,5 cm, som är bredden på de nya panelerna, mellan de två raderna. De nya panelerna kopplades ihop med L-listor och sedan skruvades de fast i ramen mellan de två rader som redan fanns där uppe med de L-bitarna som jag hade sågat till innan. Alla andra panelerna är parallellkopplade med de här två seriekopplade jag och pluggade in de tillfälligt i vindgeneratorns regulator. Slutmonteringen gör vi imorgon bitti, det kräver en del arbete inne för att få en snygg kabeldragning.

s1

s2

s3

Panelerna ger 42 volt och 3,05 ampere. Regulatorn klarar 50 volt och 20 ampere. Det här gör vi för att få mer volt i systemet. Ampere har vi tillräckligt.

Elisabeth assisterade mig med arbetet där uppe, bakade bröd och lagade en god wok.