Borta med Bengt

En resa

Moorea 15 oktober 2021

På bild: Me and my friend the cat, we talk about this, we talk about that.


Fredag den 15 oktober 2021, Cooks Bay, Moorea
Man undrar var dagarna tar vägen. Igår blev någon slags vilodag. Simning i det kristallklara vattnet, tvätt och städning av båten. Vi gick inte iland men rodde runt båten för att kolla djupet med den bärbara djupmätaren som vi fick av Neill och Heidi. Min lagning funkar alldeles utmärkt och manicken funkar som den ska.

I morse sjösatte vi jollen för att ta en promenad till Cooks Bay men det började, som förväntat fast lite för tidigt, blåsa 20–24 knop ur ostlig riktning. Det blev en kort sjö som vår jolle inte gillar så vi stannade kvar på ’Bengt’. Vi ligger i 2,8 till 5 meter vattnen, ett och annat beroende på hur vinden blåser och har 40 meter kätting ute. Lite mycket kanske men kätting och grunt vatten är ingen jättebra kombination. Vi har draggat på Tahaa i grunt vatten även om vi hade mycket kätting ute. Jag simmade ut till ankaret och kollade sanden. Ankaret sitter i botten men sanden är grov så den ger inte så bra fäste. Jag ankrade här med ’Anna’ 1985 och draggade i en hård sydostlig vind så vi tar det försiktigt.

Det blev storstädning inne istället, tvätt av en matta och dessutom var watermakern på i många timmar. En av fördelarna med både sol och vind är att vi har massor med ström att använda. Det blev också filterbyte, både på förfilter och kolfilter.


m
Inte alla djur är välkomna, här får myrorna äta så de dör.

Lördag den 16 oktober 2021, Cooks Bay, Moorea
Ännu en blåsig dag så vi stannade på ’Bengt’ och jobbade istället. Batterierna kontrollerades och en del fick lite påfyllning av destillerat vatten. Elisabeth bakade bröd och gjorde pizza. Watermakern var på igen i många timmar. Tack vara den hårda vinden i kombination med mycket sol har vi hur mycket ström som helst. Dammsugning blev det också. Vi tvättade handdukar och kläder som kräver mycket sköljvatten. Jag fixade till några rostfläckar på däck och Elisabeth tillverkade en ny sittbräda av en lagom stor plywoodbit till jollen som jag målade vit. Den tunna plastsitsen har spruckit och behöver bytas ut. Vindbyar av 34 knop gjorde att ’Bengt’ drog rejält i kättingen men ankaret sitter fast.

Våra vänner på ’Artemis’ har nu passerat datumlinjen och är norr om Tonga.