Borta med Bengt

En resa

Moorea 19 oktober 2021

På bild: Vi har vår egen pool.

Måndag den 18 oktober 2021, Cooks Bay, Huahine
Åter en mycket blåsig natt och dag med 30 knops vind i många timmar. Redan vid åttatiden var batterierna i 'float' tack vara den starka vinden i natt. Det blir ostadigare väder och vi fick vår del av regn och vindbyar. Vi öppnade facket bakom soffan för att ta fram en lagom stor plywoodbit till den andra sittbrädan i jollen. Tyvärr är alla bitar vi har för korta eller för tunna så vi skarvade ihop två lika tjocka bitar. De flesta av de små plywoodbitarna som vi har ombord har vi hittat vid soptunnor i diverse hamnar. Folk lämnar saker bredvid soptunnorna för att andra ska kunna ha användning av det. Så tror vi i alla fall.

Elisabeth bakade bröd och frostade av kylen.


Tisdag den 19 oktober 2021, Cooks Bay, Moorea
Efter en blåsig natt började äntligen vinden avta på morgonen så vi tog jollen och åkte iland. Det blåste fortfarande runt 20 knop och sjön var guppig så Lillebengt tog lite vatten över men vi kom någorlunda torra iland. Elisabeth frågade 'Yacht Klubben', restaurangen vid vattnet, om lov att få slänga två små soppåsar i deras soptunna och det fick hon. Det finns för övrigt inga ställen att slänga sopor på här på Moorea. Det hade varit bra med en avgift och möjlighet att slänga sopor, källsortera, och så vidare som på Huahine. Alla öarna här bestämmer ganska mycket själva och borgmästaren har mycket makt.

Vi tog en promenad till järnaffären 'Polymat' som har ett bra sortiment fast den är aning dyrare än ACE på Tahiti. Vi hittade i alla fall bra teakolja, spännband, slippapper och ett antal nya borrbitar som vi behövde. På vägen tillbaka handlade vi på den lilla supermarknaden, bland annat tomater, äpple, gurka, brieost och baguette såklart. Elisabeth köpte två varav vi lämnade den ena hos vår franska granne, en ensamseglare i vår ålder, som vindsurfar mycket nu när det blåser så pass mycket. Han är väldig trevlig och har ett vackert leende.

jole

Eftermiddagen ägnades åt städning och montering av den andra sittbrädan i jollen. Eftersom det har lugnat sig blev det ett långt bad i havet. Jag simmade runt båten och Elisabeth gjorde sitt vattengympaprogram.

Chile öppnar upp mer och mer, likaså gör grannlandet Argentina, men det finns fortfarande ingen information om öppning av sjögränserna för fritidsbåtar. Svar på mejl till de berörda myndigheterna (på spanska) har vi inte fått. Även det chilenska seglarförbundet svarar inte. David, OCC-portofficer i Valdivia, har gett oss bra info men även han kan inte få allt svart på vit. Den svenska ambassaden i Santiago de Chile har hittills hänvisat oss till de chilenska myndigheternas hemsidor där det bara finns information för resenärer som kommer med flyg till Chile. Samma gäller för den chilenska ambassaden i Stockholm. Igår skrev vi ett nytt mejl till den svenska ambassaden i Chile med frågan om de kan kontakta de berörda myndigheterna för att få bekräftelse om vi är välkomna eller inte. Ambassaden svarade med att de ska ta kontakt, vi får se vad svaret blir.