Borta med Bengt

En resa

Tahiti 13 november 2021

Fredag den 12 november 2021, Port Pheaton, Tahiti
Den första soliga dagen sedan länge så vi tog vår bäddmadrass och handdukar och åkte in till marinan där vi använde jollen som tvättmaskin. Det funkar mycket bra för stora saker såsom bäddmadrassen. Vi tog med oss några hinkar vatten tillbaka för 'småtvätt' på båten. Allt hängdes ut på tork, även kuddar och lakan lades i solen. Jag borstade rent vattenlinjen från sjögräs. Port Pheaton är en mycket säker ankarplats men det växer som det knakar. Förutom att flodens vatten är näringsrikt är viken inte särskilt djupt, vattnet är dessutom ett par grader varmare än havet utanför.

För ett par dagar sedan skrev jag: 'Det ekonomiska systemet (kapitalismen och modeller av den) som är baserat på plundring av resurser, konsumtion och tillväxt har spridit sig över hela världen så även här i Taravao.' Jag borde också ha nämnt rasism (den vita rasens överlägsenhet) och religiös fanatism som tillsammans med plundring (kolonialism) har lagt grunden för Europas rikedom och för det nuvarande politiska kaoset och miljöförstöringen i världen. I kombination med den Europeiska överlägsenhet på vapenfronten kunde man erövra stora delar av världen och, utan att ta hänsyn, mörda dess lokalbefolkning. Sanningen om Andra Världskrigets Holocaust fyllde oss med avsky men Hitler gjorde exakt samma sak som vi européer (framförallt Spanjorer, Fransmän och Engelsmän) hade gjort i hundratals år utanför Europa. Systematisk utrotning och rasteorierna är inget Nazityskland hittade på. Sverige hade till exempel ett rasinstitut långt in på 50-talet. Bara på den amerikanska kontinenten dog 80 miljoner människor. I världen utrotades hela raser, till exempel på Tasmanien, i Sydamerika, på Kanarieöarna och i Afrika, av européerna men det gällde ju bara 'svarta' så det var inget att bry sig om. Även i dagens läge ser vi inte annorlunda på det.

Mycket är fortfarande mörklagt och vi kommer nog aldrig att veta hur vred den vita mannen har betett sig mot 'vildarna'. Fortfarande behandlar vi våra icke-vita medmänniskor inte som likvärdiga. Ett bra exempel på det är klimatkonferensen där de rika länderna, som står för nästan all miljöförstöring, resursförbrukning och utsläpp, vägrar att hjälpa de fattiga länderna så de klarar sig i framtiden med till exempel matproduktion. Visst ger de rika gärna lån och annan hjälp men de goda gärningarna betyder i slutändan vinst för de och ännu mera skuld för de fattiga länderna. De har svårt att få sin röst hört och har inte råd med den omfattande lobbyverksamheten som de rika har men de drabbar hårdast av klimatförändringarna. Pakistan, Bangladesh, Filippinerna, Mocambique, Myanmar, Haiti, Puerto Rico och bland annat Bahamas lider redan under klimatförändringarna.

Den rikaste 1 % av världens befolkning (de som tjänar mer än 172 000 dollar per år) står för 15 % av världens koldioxidutsläpp, dvs. dubbelt så mycket som de fattigaste 50 % av befolkningen. I genomsnitt släpper de ut över 70 ton koldioxid per person varje år, vilket är 30 gånger mer än vad vi alla har råd att släppa ut om vi inte ska överskrida en global uppvärmning på 1,5 grader Celsius. Även om utsläppen från världens medelklasser förväntas minska kraftigt under det kommande decenniet, tack vare den allmänna minskningen av koldioxidutsläppen i våra ekonomier, kommer den mängd som produceras av de rikaste knappast att minska alls.

Man får ofta höra av dem som ofta flyger att vi ska bortse från flygets klimatpåverkan eftersom den bara uppgår till "några få procent". Men det enda skälet till att de är relativt små är att flyget är mycket koncentrerat. Flyget står för merparten av de superrikas utsläpp av växthusgaser, vilket är anledningen till att den rikaste 1 procenten genererar ungefär hälften av världens flygutsläpp. Några av de superrika, till exempel Elon Musk, hoppas nu på att få resa ut i rymden, vilket innebär att de skulle producera lika mycket koldioxid på tio minuter som 30 människor släpper ut på ett år. De mycket rika hävdar att de skapar rikedomar. Men i ekologiska termer skapar de inte rikedom. De tar den från alla andra.

Så länge vi inte inser att vi sitter i samma båt, oavsett hur man ser ut, hur mycket pengar man har, vem man älskar eller på vilken gud man tror kommer vi ingenstans. Möjligtvis blir det som att kasta en hink vatten på elden men ett omfattande släckningsarbete blir det inte utan osjälviskt samarbete och systemförändring. Kolonialismen lever än!

Wir sind die Guten und die andern sind die Schlechten,
so einfach ist das mit den Menschenrechten.
'Guantanamo Bay' Reinhard MejLördag den 13 november 2021, Port Pheaton, Tahiti
Åter en solig dag med en skön svalkande vind. Det verkar som om Chile har öppnat så vi kommer att börja förberedningarna för seglatsen dit. Vi tog jollen iland för en promenad och ett besök på Carrefour. Medans Elisabeth lagade lunch började jag olja in träet inne i båten. Framförallt teakgluggarna runt fönster, ventilatorer och luckor lider av solen och behöver oljas in ofta.