Borta med Bengt

En resa

Tahiti 12 januari 2022

Måndag den 10 januari 2022, Marina Papeete, Tahiti
Hela natten regn och hårda vindbyar från norr. Oroligt i vattnet och ’Bengt’ drog och ryckte i förtöjningslinorna. Fendrarna jobbade hård men vi sov ganska bra även om det störtregnade av och till. Väderprognosen ger nu ’orange varning’ för vårt område. Vi fick nya grannar, två franska killar som ska leverera en båt till Frankrike. De hade tänkt segla direkt via Kap Horn men redan här slet sig storseglet sönder och även andra grejer på båten har gjort att de inte har särskilt mycket förtroende för den.


Onsdag den 12 januari 2022, Marina Papeete, Tahiti
Igår, tisdag, tog vi en cykeltur runt stan. Roligt att se lite olika ställen här. Det blev också ett besök hos PSE (Pacific Self Energi) som säljer bland annat batterier och allt möjligt för solcellsanläggningar. Vi bestämde oss för nya batterier. Det blir GEL deep-cycle eftersom våra, tyvärr, inte är så bra längre. Vårt eget fel förmodligen eftersom vi har glömt att kolla de att par gånger så vätskenivån var ganska mycket under plåtarna. Sedan dess har vi varit noga med påfyllningen och absorption och float men tyvärr blir de bara sämre. Här fick vi tag i ganska bra och hyfsat prisade GEL-batterier. Problemet med våra batterier är att de är gömda under golvet i facket bakom soffan i doghouset och således svåra att kontrollera eftersom det ligger enorma mängder med grejer bakom soffan, bland annat ett segel (40 kilo), motorolja, glykol, virke i alla möjliga storlekar och former, verktyg, etcetera. GEL-batterier behöver inte kontrolleras eftersom det inte finns vätska i de men en gel.

Efter det besökte vi en ögonläkare för att beställa tid till en ögonundersökning för mig. Jag har hög ögontryck som måste kollas upp regelbundet.
Tyvärr regnade det idag så batteriköpet blev inte av men jag cyklade till ögonläkaren för kontroll. Allt var bra, ögontrycket inte mer än innan men mina ögon behöver nya glasögon.

Det har gått en del båtar härifrån eftersom det kommer en tropisk storm som ger höga dyningar i hamnen. Det finns två djupa lågtryck som passerar fredag och lördag. Marinan är utsatt och i veckan gick två pontoner sönder på grund av dyningen. Stormen passerar väster om Tahiti och ger en hög dyning här men inte så hemskt mycket vind (15–20 m/s) här. Det finns en lite chans att lågtryck numro två utvecklas till en cyklon men den är, enligt prognosen, 5%. Det lär bli en del regn i alla fall. Även den passerar väster om Tahiti så det allra värsta slipper vi. För säkerhetsskull har vi lagt ut fler fendrar och linor.Comments