Borta med Bengt

En resa

Tahiti 13 januari 2022

Torsdag den 13 januari 2022, Marina Papeete, Tahiti
Efter frukost gick vi till optikern för att hämta ut mina nya glasögon. Regn, regn och mera regn. Dyningen har blivit högre men det värsta kommer ikväll och på fredag. Vi ändrade lite på linorna så att ’Bengt’ inte rör sig så mycket, framförallt springlinorna jobbar hårt för att hålla båten på plats. Alla linor är dubblerade. Vi har lärt oss ett och annat i Praia da Vitoria på Azorerna angående hur man förtöjer när det rullar in.

Alla håller på med sina linor och de flesta båtarna ser ut som spindlar i ett nät av linor. Många båtar har ingen besättning som bor på de men här måste man ha någon som tar hand om båten när man inte är där. Det är en del firmor som håller på med det så idag har det varit mängder med folk på bryggorna för att lägga ut extra linor och fendrar. En del båtar har gått men de flesta är kvar.

Det som orsaker allting är en tropisk depression (storm) som kommer västerifrån och som rör sig söderut. Dyningen blir inte särskilt hög (2–3 meter) men den kommer från nordväst som inte är så bra eftersom passet genom revet är öppet mot nordväst så den rullar rakt in i hamnen. Vinden blir inte mer än 35–40 knop från norr i byarna men det kommer att regna i flera dagar.

r1

r2


Comments