Borta med Bengt

En resa

Tahiti 23 januari 2022

På bild: Elisabeth tar bort den gamla motorrumsisolering

Söndag den 23 januari 2022, Marina Papeete, Tahiti

Det har varit några arbetsamma dagar sedan vi köpte batterierna i onsdags. PSE levererade allting till båten (batterierna väger 30 kilo var). Fin service. Det tog oss två dagar att byta batterier och gå igenom kabelhärvan i facket där vi förvarar de. Eftersom de nya batterierna har andra polskor (bultar) än de gamla (bil-typ) blev det också kabelbytte. På PSE köpte vi alla kablar vi behövde så det var lätt att byta även om det inte var så enkelt att ta bort de gamla batterierna och dito kablar. Vi fick ta loss varenda kabel för att kolla vart den tog vägen och till vilken apparat. Även MPPT-regulatorn till solpanelerna byttes till en mer avancerad modell. De gamla batterierna fick vila ett dygn innan vi mätte spänningen. Det visade sig att ett av fem var trasig, 10.3 V, medans de övriga verkade vara ok (12.83 V efter 24 timmar). Vi behöll två och gav bort de andra två till ’Schweizaren’ som vi känner från Port Pheaton. De två som vi behöll kopplade vi ihop med startbatteriet. Den har en ’egen’ generator på motorn med ett skiljerelä så startbatteriet är alltid fulladdad. Den andra generatorn är kopplad direkt till förbrukningsbatterierna. Vi passade även på att ta bort en del saker som vi inte behöver längre så det blev lite mer plats i facken.

isoIsoleringen i väntan på montering

I fredags kom killen från båtaffären och levererade fem isoleringsplattor. Han hade glömt att hämta de från lagret när vi var i affären dagen innan så nu fick vi förutom 10% rabatt också leverans till marinan. Plattarna är ganska tunga och stora så det var vi glada för. De står nu i toaletten i väntan på montering. På HyperBrico köpte vi en stor burk kontaktlim till fastlimning av plattorna i motorrummet. Elisabeth har redan börjat med att ta bort det som finns kvar av den gamla isoleringen. I fredags kom Tim och Van över på en öl och igår, lördag, kom Nick på kaffe och för att diskutera seglatsen till Kanada som han nu har bestämt sig för.

dsAndrew och Wim

Idag var den första dagen på länge med sol så vi passade på att cykla till Marina Taina där Andrew hämtade oss med jollen för besök på ’Due South’ som ligger för ankar strax innan hotell Continental. Det blev ett kärt återseende med Jen, Isobel och Andrew. Efter en god och lång lunch cyklade vi tillbaka till Papeete, den här gången med en kraftig motvind så vi blev ganska trötta. Vi var hemma igen vid femtiden, då började det regna.
Comments