Borta med Bengt

En resa

Tahiti 29 januari 2022

Lördag den 29 januari 2022, Marina Papeete, Tahiti
Tidigt på morgonen fick vi ett sms från glasögonbutiken. Mina solglasögon hade kommit in så vi cyklade dit efter att ha väntat ut en stor åskskur. I stan firas kinesisk nyår, Tigerns år, så det var mängder med folk ute och bilar överallt. Solbrillorna satt bra så vi cyklade vidare till HyperBrico där jag gick in för att leta efter rostfria slangklämmor och några burkar svart och vit lackfärg. Även här mängder med folk eftersom affären firar nyår och därför hade 15% rabatt på allt. Onödig att säga att många profiterade av detta erbjudande. Även jag!

Vidare gick det till Hyper-U där vi handlade en del inför vår seglats till Kanada. Det var sista bunkringen för denna gång. Vi ska ju vara i Tuamotus och Marquesas ett par månader innan vi sticker norrut så det går åt en del mat.

Fransk Polynesien är långt ifrån världens maktcentra men även här märker vi av att protesterna mot Covid-pass och obligatorisk vaccination ökar. Eftersom många länder börja öppna sina gränser bit för bit går det inte att undvika att visa önationer såsom Samoa, Kiribati, o.s.v. får Covid även om folk som kom dit testades både en och tre gånger. Alla måste dessutom vara vaccinerade. Även så sprider sig viruset så man kan undra om alla dessa restriktioner som vi nu har levt med i drygt två år är så pass effektiva som man vill att vi ska tro på.

Media över hela världen ger en ensidig bild av Covid-situationen där ’anti vax’ rörelserna svartmålas för allt möjligt på ett aggressivt sätt. Det finns mycket seriöst forskning om de negativa effekterna av vaccinet och dess biverkningarna. Protesterna mot Covid-pass och dylikt förlöjligas i så gott som alla officiella media som vi har tillgång till. ’Experter’ talar om att man måste vaccinera sig men inte om alternativa behandlingar. Folk skräms till lydnad och alla skaffar sig snällt ett Covid-pass utan att tänka på konsekvenserna av digitaliseringen av ens person. Propagandan är allomfattande och all kritik mot det som regeringarna lagstiftar görs till åtlöje. Var har vi hört det förr?

Ett bra exempel är lastbilsprotesten i Kanada där drygt 11 000 lastbilschaufförer protesterar mot införseln av ett obligatoriskt Covid-pass och därmed obligatorisk vaccinering. Protesterna är inte mot vaccineringen i sig men mot tvånget (ett annat ord för det är tyranniet eller förtrycket). Konvojen körs från väst till ost för att sluta nu i helgen i huvudstaden för ytterliga demonstrationer. På vägen genom landet har många anslutit sig till grabbarna. Mängder med pengar har samlats in. En enorm stor proteströrelse för, som de säger, ’frihet’. Rätten att bestämma över ens egen kropp.

Man kan tänka sig att medierna rapporterar om denna väldiga protest på ett neutralt sätt där även pass och vaccinmotståndarna får framföra sina argument eftersom de är så många. Visst intervjuas vanliga protesterande människor som får säga sitt men från andra sidan talar enbart experter och regeringsledare såsom Kanadas premiärminister Trudeau varför chaufförerna har fel, ofta med en hård och nedlåtande ton. Var har vi hört det förr?

Från vaccin och passmotståndare tillåts inga experter uttala sig så protester förlöjligas medans den officiella ståndpunkten framförs som ’rätt’. Sådant kallar vi för indoktrinering, något som inte hör hemma i en demokrati men i ett totalitärt samhälle.

SVT:s nyheter talar om några hundra lastbilar som protesterar mot vaccinkravet (man har tydligen inte kollat upp något men tagit det direkt från AP eller Reuters). Bara argument från Trudeau och ett fackförbund som fördömer konvojen framförs i artikeln.
Inget om varför man protesterar mot vaccinkravet. Intervjuer med experter talar om hur man ska bemöta en anti-vaxare eller passmotståndare med argument så att den ångrar sig. Det finns artiklar om varför man ska vaccinera sig men inte om varför det kanske inte är så bra. Aldrig hör man en expert uttala sig om att en anti-vaxare eller passmotståndare kan ha bra argument. De utpekas som foliehattar, galningar eller spridare av konspirationsteorier. Var har vi hört det förr?

På kvällen tog vi en promenad och kollade framstegen Tim och Van gjorde med bygget av den nya jollen.