Borta med Bengt

23 August 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
21 August 2019 | Curacao
19 August 2019 | Curacao
19 August 2019 | Curacao
12 August 2019 | Curacao
12 August 2019 | Curacao
08 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
29 July 2019 | Curacao
22 July 2019 | Curacao
22 July 2019 | Spaans Water, Curacao
01 July 2019 | Curacao
30 June 2019 | Curacao

8 juli 2018 söndag/måndag, Porto Santo

09 July 2018 | Porto Santo
Wim och Elisabeth
Bild: I sagovärlden


Äntligen har vi kommit till skott och gått på en vandring. Meningen var att vi skulle ta stigen som följer havet runt udden och sedan ta oss upp på vägen till utsiktspunkten och sedan tillbaka via stan. Tyvärr kom vi inte längre än ett par kilometer eftersom berget hade rasat och förstört stigen. Ett rep hängde ner där man med dess hjälp skulle kunna klättra upp till stigen igen men varken Elisabeth eller jag kände för det. Särskilt jag tycker inte om höjder och att gå på lösa stenar och klättra med hjälp av ett tveksamt fastsatt rep med avgrunden under är inte något jag vill göra. Vi tycker att det var vackert med de olika lagren i bergen som dessutom har olika färger. Här och där såg man några tistlar eller små blommor som hade orkat växa upp mellan stenarna.

Porto Santo är en ganska oexploaterat ö. Det regnar knappt något och därför odlas det inte mycket, kor och får har vi inte heller sett. Turister finns det däremot ganska gott om och en del går förstås vandringsleder som till exempel den som vi försökte gå. Vid stigen ser man toalettpapper och plastflaskor. Värre är det med avbrutna växter. Växterna på ön har det tufft på grund av knapp nederbörd och jord-erosion. Varför folk måste bryta av blommor och andra växter bredvid stigen är något vi inte förstår. Jag har skrivit om det förr men det är mig fortfarande en gåta att vi människor inte förstår att den planet vi lever på inte har det eviga livet.

blomav
Är det här nödvändigt?

Här på ön kan man hyra små el-bilar. Det verkar smart och miljövänligt men vid hamnen står kraftverket som går dygnet runt och som använder diesel, luktar illa och för ett himla oväsen. Vid fel vindriktning är det vi i hamnen som får röken över oss. Men den lilla el-bilen är tyst och ren! Ven lurar vem kan man undra.

Även i Sverige är el-bilen populär. Säkert också tack vare ska skattefördelarna. Jag minns att det fanns uttag på bland annat IKEAs och andra stora varuhus parkeringar där man kunde ladda sin elbil gratis. Och där körde jag med min biogasbil, CO2 neutral, som inte klassades som miljöbil längre. Kanske vi människor förtjänar den skiten vi har skapat. Ingen verkar lyssna eller fatta någonting. George Orwell skrev 'Animal Farm' (Djurfarmen på svenska) för många år sedan (1945) efter att ha besökt USSR där han såg ett och annat. I den lilla men läsvärda boken gör djuren på gården uppror mot den grymma bonden. 'Alla djur är lika' skrev de på ladugårdens vägg. Sedan tog grisarna över bondens roll och sloganen ändrades till 'Alla djur är lika men vissa djur är mer lika än andra'. Ena dagen är det si och andra dagen är det så men då är si, som man har kämpat för, plötsligt helt fel. Kan det verkligen stämma? Och ... vem är det som är dum här. De som kommer med alla påhitt eller de som bara följer med som nickedockor?

Så var det också för ett antal år sedan med etanolbilen. Alla skulle ha en sådan. Miljövänligt sas det ... men ingen tänkte på miljön. Man tänkte på plånboken, som vanligt. Hur miljövänlig var den egentligen, den där etanolbilen? Och vem bestämmer vad som är miljövänligt? Inte du och jag i alla fall. Vi har i alla år kört biogasbil (Volvo och Volkswagen). Det är det enda bränslet, förutom vätgas, som är riktigt miljövänligt. Men ... det finns inget att tjäna på, inget att profilera sig med! Du vet: syns det inte så ...

Nu är det el-prylar som gäller. El-bil, el-motor i båten, el-gräsklippare, el-utombordare, o.s.v. Man får bidrag från staten. Man får uppmärksamhet. Man syns. Men var kommer all den 'rena' elen ifrån? Har du vindkraftverk hemma? Solpaneler? Biogasverk? En bäck på tomten med skovelhjul? På Bengt är vi sparsam med energi eftersom vi själva måste tillverka det vi förbrukar. Idag, söndag, har vi kört watermakern för första gången på ett år. Under hela året hade vi spolat den var tredje dag med färskt vatten och den producerade snällt fint dricksvatten från det salta havsvattnet. Watermakern förbrukar 8 Ampere varje timme och får vi inte tillräckligt med sol eller vind blir det inte mycket vatten gjort. Solpanelerna ger max. 2,9 Ampere per timme när solen lyser. Vi har sex paneler så vi får maximalt 17,4 Ampere per timme. Det får vi tyvärr aldrig eftersom den minsta lilla skugga sänker det ganska mycket (det är därför vi har 6 paneler på olika ställen på Bengt). För att inte tala om alla moln. Vindgeneratorn kan ge över 15 Ampere per timme men då måste det blåsa rejält (mer än 12 m/s i genomsnitt i minst en timme). Vid normala förhållanden får vi 1-4 Ampere per timme ur den och kanske 5-10 Ampere per timme från solpanelerna de timmarna solen lyser utan moln.

v1

Men.... vi var visst på vandring. Vi gick samma väg tillbaka och väl i hamnen tittade vi på Sven Yrvinds 'ExLex' som hade bogserats in i hamnen när vi var på borta. Gubben syntes inte till och båten var stängd. Senare kollade vi på hans blogg och där hade han skrivit han att han avbryter resan till Nya Zealand med 'ExLex' på grund av roderproblem och för att det inte är möjligt att hantera förseglen på ett säkert sätt eftersom det är för trångt i båten som dessutom är för ostabil. Han ska bygga en ny båt istället.

exlex1
Här tar resan slut för ExLex. Bengt till höger.


Efter lunch rodde vi in igen och gick en lång promenad på stranden och badade i havet. Sedan dusch i marinan och efter en titt på 'ExLex', där fortfarande ingen sågs till, rodde vi tillbaka till Bengt.

Måndagen ägnade vi åt att handla, man verkar inte göra annat när man är i hamn, och att konservera det köpta köttet i tryckkokaren. Tisdag blir tvätt- och sjöstuvningsdag och på onsdag hoppas vi lätta ankaret och sätta kurs mot La Graciosa.


Lite Bilder:


Den stora behållningen av Porto Santo: 9 km strand
Den stora behållningen av Porto Santo: 9 km strand.

b1
Bengt för ankare i hamnen.

wim
En gubbe!

f

b

exlex
ExLex i hamn.

Porto Santo

06 July 2018 | Porto Santo
Wim och Elisabeth
Bild: Porto Santo

3 juli 2018, tisdag, Porto Santo
Igår klarerade vi in hos gränspolisen och var tvungen att registrera oss hos ’marinan’ som har sitt kontor i samma byggnad. Det hade vi helst inte gjort för vi har ingen lust att betala för att ligga för ankar utanför hamnen. 2016 slapp vi betala eftersom ’marina-kontoret’ då låg någon annanstans och vi aldrig gick dit. De körde runt med en gummibåt och uppmanade alla som låg för ankar att gå till kontoret men av någon anledning glömde de att säga till oss.

Ankring innanför och utanför hamnen kostar 6,5 euro per dag. För det får man tillgång till dusch, toalett och tvättmaskin. Det finns en liten ’marina’, där det nästan aldrig finns plats, som kostar 40 euro om dagen men om man stannar en månad kostar det 140 euro … Märklig prissättning! På kontoret hänger en ritning av en stor marina som kommer att ta upp halva hamnen. Det går rykten att någon projektutvecklare, som också äger Quinta da Lordes marina och resort på Madeira, har köpt rättigheterna och ska bygga en anläggning i hamnen på Porto Santo. Vi får hoppas att det inte går igenom. Vi gillar Porto Santo för att det är outvecklat, laid-back och vackert. Den charmen försvinner när någon ’utvecklar’ ön som har som största attraktion en 9 kilometer lång strand, sol och nästan inget regn. Nu kommer turisterna med färjan från Madeira på morgonen och åker hem på kvällen när den åker tillbaka till Funchal. Sen är det lugnt igen.

Efter pappersarbetet satte vi oss på kaféet för att njuta av en kall Coral (öl) och kolla mail och annat via kaféets Wi-fi. När vi åkte tillbaka till Bengt gav utombordaren upp. Den blev varm så den redan trasiga impellern hade gett sig definitivt. När Helena och Christian kom på besök, till Guadeloupe 2017, hade de med sig reservdelar till den lilla Yamahan men jag har dragit mig för att byta impellern eftersom hela växelhuset måste tas isär. Motorn är gammal så en del skruvar och bultar har rostats fast. När vi gjorde ett försök på Guadeloupe fick vi inte loss växelhuset överhuvudtaget. Verkligen något att se framemot!
Ibland undrar man vart tiden tar vägen. Vi har inte varit i byn och vi har inte gått iland mer än för att visa upp oss för auktoriteterna. Ändå har hela dagen gått!

I morse hade vi tänkt att ro iland och promenera till byn, dryga 2 kilometer, och handla lite bröd och om jag fick bestämma, en Madeira-kaka. Men när vi skulle tömma septiktanken igår kväll vägrade pumpen att göra sitt så hela dagen gick åt till’skitarbete’.

Först trodde vi att det var avluftningen till tanken som var förstoppad, icke, men fy vilken doft! Sedan kollade vi slangarna och rensade med rensband genom hela slangen mellan septiktanken och avloppstanken i motorrummet. Icke, men fy vilket spill på durken och … vilken doft! Sedan tog vi isär avloppspumpen och gjorde rent den. Fy, vad äckligt! Det visade sig att pumpen, ett år gammal, hade beläggningar på både membranet och de båda backventilerna. Gissa vad de beläggningarna bestod utav? Efter noggrann rengöring av både membranet och ventilerna monterades allting ihop igen men pumpen ville ändå inte jobba. Vi fick lossa lite på inloppsslangen så den sög lite luft och sedan … bingo, den funkade. Vid tretiden var jobbet klart och efter noggrann tvättning åt vi lunch. Sedan var det ’bara’ städning kvar, fy vad det luktade! Tur att man kan hoppa i havet och bli av med doften. Ja, och sedan var det middag och så var den dagen slut.

4 juli 2018, onsdag, Porto Santo
Idag tog vi Bengt in till hamnen för att vi ville tvätta i land eftersom det ingår i ankringsavgiften. Det är ganska blåsigt nu och det är långt att ro in till hamnen så nu ligger vi för ankar inne i hamnen över natten. Här rullar det inte så jag passade på att ta isär utombordaren när Elisabeth var i land och tvättade.

Tyvärr hade vi beställt fel impeller fast den är till en 2 hästars Yamaha. Förutom att den var fel storlek, var även ’hålet’ för litet. Jag filade hålet lite större och monterade den, varefter det hela skruvades tillbaka och motorn testades. Den blir inte varm vid testkörning så vi får hoppas att vi kan använda den tills vi får tag på rätt impeller. Den är uppskriven på ’Las Palmas’ listan. Det tog sin lilla tid med tvätt och motorfix. Vi hann inte gå till byn idag heller. Och så var den här dagen också slut.

5 juli 2018, torsdag, Porto Santo
Idag testade vi den lilla utombordaren på väg in till marinan och sedan gick vi till byn och handlade i den stora ’supermercadon’. Den ligger vid piren och där finns också alla turister, souveniraffärer, aktiviteter och kaféer. Förra gången vi var här, 2016, hade vi bara gått i den gamla delen av byn, Cidade Vila Baleira, och hittat små affärer där vi handlat. Idag var det ett himla liv i den ganska lilla men överfulla supermercadon så varorna måste ha kommit med färjan på morgonen. Hur mycket folk som helst som trängde mellan hyllorna och alla pratade och skrattade. Elisabeth var särskilt tagen av den unga slaktaren som, fast det var stressigt för honom med många kunder, pratade och skojade med alla. Vi handlade lite, bland annat en Madeira-kaka. Tillbaka på Bengt tog vi upp utombordaren eftersom vi ligger nära ’marinan’ så det är bara att ro in. Bra för plånboken, bra för armmusklerna och bra för miljön.

svala
Den här ladusvalan vilade upp sig i sittbrunnen. Vad kommer at hända med den när insekterna försvinner?

Vi har just läst om insektsdöden, framförallt bina dör allt fortare på grund av allt gift vi använder i jordbruket, men också i hemmet. Du har väl slutat med Round-upp och använder vinäger till att få bort ogräs? Monsanto, som tillverkar bland annat Round-upp är ett mäktigt multi-nationellt företag som inte skyggar för hårda tag för att behålla sin position och försöker mörklägga de forskningsrapporter som visar på de skadliga effekterna av deras produkter. Vem bryr sig om bin när man kan tjäna pengar?

Bina är viktiga djur som pollinerar våra växter jorden över. Utan dem finns inga frukt och grönsaker till oss. Utan dessa kommer vi människor inte att kunna behålla vårt sätt att leva. Insektsdöden är mycket allvarlig, den är ett tecken på att vi måste ändra vårt sätt att exploatera planeten vi lever på och att vi måste se bort från att ’se bort’. De stora företagen och de som bestämmer och tjänar pengar kommer inte att förändra sig. Det är bara vi, folket, massorna, som kan ändra på oss!

Santa Maria till Porto Santo

06 July 2018 | Porto Santo
Wim
28 juni 2018, torsdag, Elisabeths pappas 80-årsdag.
Enligt GRIB-filerna skulle vinden vrida till nord sent igår eftermiddag men den bestämde sig för annat så vi hade sydvästliga vindar (rakt in i viken) till sju i morse varefter den gick runt till nord. Natten var mycket orolig med en dyning som rullade in. Vi sov inte så bra på grund av detta och Bengt rullade lite för mycket för att vagga oss till söms men när vinden väl hade vridit lugnade havet sig och vi sov ett par timmar till.

Klockan elva tog vi upp ankaret. Det kom upp bra och efter stuvning av snubbern och tripplinan med den lilla oranga ankarbojen satte vi segel, stängde av motorn och tog upp kursen mot Porto Santo. Vinden är nord till nordost 8-10 m/s med byar upp till 12 m/s. För oss betyder det en halvvinds-segling. Bengt tar upp farten och vi sitter i solen och njuter av den första riktiga seglingen sedan vi kom till Flores i maj 2017.
När vi väl har lämnat Sant Maria bakom oss stabiliserar vinden sig på nord till nordnordost 10-12 m/s (B-5) och vi seglar jämt över 7 knop. Det har vi inte gjort så ofta och det är kanske den nya genuan som hjälper till här. Vi njuter! Efter ett par timmar fick vi reva genuan en aning och rulla in storen till första revet eftersom vi har lämnat öns skyddande lä bakom oss och vågorna blir högre och vinden ökar. Solen lyser, små cumulus syns på himlen men Bengt blir blöt så luckorna får vara stängda. Vi känner av ett illamående men förhoppningsvis hjälper plåstren bakom örat mot det värsta. Det är bäst att vila och låta Bengt sköta seglingen.

På eftermiddagen ökar vinden till 12 m/s och sjön blir högre. Elisabeth är lite sjösjuk även om hon har tagit ett plåster till så hon har gått och lagt sig. Förluckan läcker och ventilatorn över köket droppar också. Det får vi kolla i Porto Santo. Ventilatorn har två lösa skruvar som vi får byta ut mot en modell större eller bultar med muttrar. Förluckan läcker på två ställen och ska tas av och bäddas in på nytt. Annars går det som tåget. Bengt verkar må bra i det här vädret och det är mer än vad vi kan säga om oss själva, men vi får säkert våra sjöben igen.

Halvvind är aldrig en lätt kurs att segla eftersom dyningen kommer in tvärs och då rullar det ordentligt. Vi har dessutom en korsdyning som får den tunga båten ibland att surfa i över 8,5 knop. De första 10 timmarna seglar vi 66 sjömil. Vi har försökt ansluta till Sailmail i Belgien men det är upptaget hela tiden men till slut fick vi en anslutning och kunde skicka våra mail och få GRIB-filen. Vinden ökar till 14 m/s och Bengt forsar fram. Vi kör tretimmars vakt men känner oss inte helt ok. Det var länge sedan vi seglade så här. Hela natten är vinden runt 12-13 m/s med byar upp till 16 m/s. Vi ser inte framemot de tre ’roliga’ sakerna som vi har att fixa på Porto Santo. 1- köksluckan, 2- köksventilen, 3- förluckan.
1e dygnet: 160 Nm (6,7 Kn)

29 juni 2018, Atlanten
Efter en stor squal på morgonen vred vinden till nord-nordnordväst men avtog inte i styrka. Fortfarande B-7 (16 m/s) och sjön har blivit grov så mycket vatten sköljer över Bengt som alltmer seglar på över 7 knop. Mot kvällen lugnar det sig och vinden avtar till 10 m/s. Skönt! Elisabeth sover och sover, hon är sjösjuk och har spytt. Det har aldrig hänt förr, kanske för att vi glömde att sätta på oss de små armbanden med kulan på som ska förhindra illamåendet genom akupressur. Jag letade upp dessa så vi får se om de kommer att visa resultat. Enligt Meteo-France ska det vara nordlig vind 8-12 m/s i området Azorerna och nord till nordväst 8-12 m/s i området Madeira som vi i natt seglar in i. På kvällen börjar Elisabeth må lite bättre, kanske tack vara sjösjuke-tuggummi och akupressur-bandet. Vinden avtar långsamt till 8-10 m/s. vi fick ingen förbindning med Sailmail i Belgien men det gick bra med Sailmail i Lunenburg i Canada.
2e dygnet: 154 Nm (6,4 Kn)

30 juni 2018, Atlanten
Natten är lugn så vi sover bra. På morgonen ökar vinden till N-6 och Elisabeth mår dåligt igen. I kväll flög det en liten fågel runt Bengt. Den försökte sätta sig på solpaneler, storskoten, akterstaget och i sittbrunnen men landade till sist i ett av sittbrunnsfacken, tittade på mig, sa pip-pip, stoppade huvudet i fjädrarna och somnade. Där satt han hela natten och även om vi gick ut för att justera skoten satt han kvar. Jag hade stängt ingången så att inte katten kunde komma ut. När solen kom upp på morgonen var han borta, men han lämnade några souvenirer till oss i facket. Det var en liten ladusvala tror vi. Vad gör den mitt ute på Atlanten?

Den nya genuan är ett lyft för Bengts hastighet. Det känns som att han seglar snabbare med den. Som ni förstår har vi ett nytt storsegel högst på önskelistan men det få vänta något år eller två tills skeppskassan är tillräckligt fylld. På eftermiddagen testar vi vindrodret med det ’nya’ roderbladet. Det klarar av att styra Bengt på den här ganska svårstyrda halvvinds-kursen, men vi känner oss inte riktigt bra så vi gick tillbaka till autopiloten som gör ett fantastiskt jobb (genom att förbruka så lite ström som möjligt). Vi måste fortfarande lära oss att ställa in vindrodret i balans med seglen och Bengts eget roder.
Elisabeth känner sig lite bättre, efter en omgång till med tuggummi, och lagade kvällens middag. Köttfärssås (vår egen konserverade) med pasta men fick sedan gå och lägga sig igen. Vi vilar mycket, läser om vi orkar och sköter seglingen och matlagningen.

Katten får hålla sig själv sysselsätt men han verkar inte heller känna sig så pigg. I sittbrunnen vill han inte vara förutom korta stunder för att hämta lite friskluft. Han sover mycket eftersom vi också ligger mycket och vilar.
På kvällen avtar vinden till Nord-Nordnordväst B-4 (8 m/s) och havet lugnar sig. Fin segling även om det inte går lika fort som innan. Jag tar första passet mellan 18 och 21 så Elisabeth kan sova efter maten. Hon mår fortfarande inte så bra. Månen kommer upp framför oss och belyser havet som glittrar vitt mellan Bengt och horisonten. Ingen svala ikväll. Hoppas den klarade sig.
Tredje dygnet: 126 Nm (5,3 kn)

1 juli 2018, Atlanten
Natten är lugn så vi sover gott på våra frivakter. Vinden vrider till Nordost och avtar till runt 5 m/s och Bengt fortsätter i 3-4 knop. Vi fick inte tag i mailen från Sailmail eftersom uppkopplingen var alldeles för långsamt. Efter frukost dog vinden ut så motorn fick vara på. Det är 76 Nm kvar och vinden är 3 m/s från nordost.

Vi har lite problem med att få dieseln i dagtanken eftersom pumpen som pumpar dieseln från huvudtanken inte verka kunna fylla dagtanken. Motorn stängdes av, motorrummet öppnades och vi kollade vad problemet var. Det verkar som att pumpen inte klarar av att suga dieseln igenom backventilen som sitter mellan filtret och huvudtanken. Förmodligen är en backventil och tre filter för mycket för den lilla pumpen. Vi kopplade förbi Racor-filtret eftersom det också läcker diesel från plastkoppen och nu funkar det bra, vi fick fyllt dagtanken i alla fall.

sail

Jag såg två sköldpaddor simma förbi Bengt. Havet har lugnat sig betydligt och vi vilar, läser och njuter av det fina vädret. Bengt går för motorn till Porto Santo där vi ankrar vid elva tiden på kvällen.
De här korta överfarterna tar på krafterna. Det tar ett par dagar att vänja sig vid havet, båtens rörelser och i allmänhet anpassa sig till seglingen. När man väl börjar känna sig bra igen är det dags att ta fram fendrarna och linorna för att man är framme. Själva seglingen har inte det lugn som man har på långa överfarter eftersom man måste kolla kursen mera noggrann och se till att ha en strategi i fall vinden vrider åt ’fel hål’. Det betyder också att hålla koll på väderprognoser i en större utsträckning än vad man gör på långa överfarter. Korta överfarter sker även oftast i mer tätt trafikerade farvatten, så man behöver hålla mer noga koll på fartyg och fiskebåtar.

509 Nm i 3,5 dygn (6,1 Kn genomsnitt).
Vessel Name: Bengt
Vessel Make/Model: Bruce Roberts 44 offshore
Hailing Port: Wallhamn, Sweden
Crew: Elisabeth and Wim
About:
Vi är Wim och Elisabeth, båda i 50-års ålder som träffades vintern 2011. Tillsammans har vi sex barn. Segling, havet och öar är det som lockar oss. Hamnar undviker vi så mycket som möjligt. Vi ligger helst på svaj. [...]
Extra:
Vem är Bengt? Bengt är en Bruce Roberts 44 Offshore som byggdes av Bengt Matzén i Stockholm mellan 1987 och 2001. Bengts dröm var att segla jorden runt men det blev aldrig av. Vi köpte båten av hans dödsbo och gav den namnet som en hommage till honom. Bengt är byggd i stål och [...]
Social:
Bengt 's Photos - Bilder (Main)
Photos 1 to 12 of 12
1
AEbelö, denmark
Bohuslän, sweden
Langör, samsö, denmark
The doghouse
new rudder
Bohuslän, sweden
upp the mast
plattform
AEbelö, denmark
Dyvig, denmark
björnholmen
Avernakö, denmark
 
1
16 Photos
Created 8 August 2019
141 Photos
Created 14 May 2019
89 Photos
Created 14 March 2019
183 Photos
Created 19 November 2018
33 Photos
Created 5 November 2018
75 Photos
Created 14 July 2018
20 Photos
Created 6 July 2018
54 Photos
Created 17 June 2018
40 Photos
Created 4 June 2018
12 Photos
Created 21 February 2018
30 Photos
Created 18 February 2018
124 Photos
Created 27 January 2018
46 Photos
Created 21 December 2017
25 Photos
Created 24 June 2017
204 Photos
Created 24 June 2017
41 Photos
Created 20 June 2017
31 Photos
Created 5 June 2017
25 Photos
Created 1 May 2017
19 Photos
Created 15 March 2017
67 Photos
Created 25 February 2017
49 Photos
Created 12 January 2017
14 Photos
Created 17 November 2016
80 Photos
Created 30 September 2016
18 Photos
Created 19 September 2016
39 Photos
Created 14 August 2016
33 Photos
Created 14 August 2016
25 Photos
Created 26 July 2016
40 Photos
Created 9 July 2016
12 Photos
Created 1 July 2016
Danmark
19 Photos
Created 25 June 2016
18 Photos
Created 22 December 2015

Om oss

Who: Elisabeth and Wim
Port: Wallhamn, Sweden

Här är vi idag