Borta med Bengt

23 August 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
21 August 2019 | Curacao
19 August 2019 | Curacao
19 August 2019 | Curacao
12 August 2019 | Curacao
12 August 2019 | Curacao
08 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
29 July 2019 | Curacao
22 July 2019 | Curacao
22 July 2019 | Spaans Water, Curacao
01 July 2019 | Curacao
30 June 2019 | Curacao

Rasism

05 December 2018 | Le Marin, Martinique
Wim och Elisabeth
Rasism


Denk niet vit, denk niet zwart, denk niet
zwart-vit maar in de kleur van je hart.
Frank Boeijen

Vi har fått en del reaktioner på att vi kallar vår lilla svarta katt för Barack Obama. Det är rasistiskt verkar en del tycka och det tycker vi är en konstig tanke.

Barack Obama var president i USA i 8 år. Han var den första ’svarta’ presidenten. Han var också en president som har genomfört många positiva förändringar i USA men han var också en typisk amerikan angående utrikespolitiken (visserligen är han demokrat men amerikaner är inte så demokratiska när det gäller utrikespolitik). Likaså tycker både Elisabeth och jag om honom. Särskilt nu, när världen verkar vridas åt höger, har han kommit med kloka uttalanden värdig en förståndig statsman. Om du ser Barack Obama som ’svart’ i första hand och som USA:s president i andra hand behöver du nog tänka till angående vad rasism är.

Rasism är en världsbild eller ideologi som är uppbyggd kring diskriminering baserad på indelning av människor i olika raser eller etniska tillhörigheter. Vi förknippar ordet oftast med ’vita’ som diskriminerar ’svarta’ men rasism finns i många raser och etniska grupper och är inte något bara ’vita’ ägnar sig åt. Även om rasism är något som inte ska finnas genomsyrar det hela samhället på ett mycket subtilt sätt och det är svårt att bli kvitt den, det handlar ju om människosyn, så det hjälper inte att ändra texten i ’Pippi i Söderhavet’ så att pappan inte är negerkung längre. Det kallar vi för censur och det hör inte hemma i en demokrati. Att ta bort vissa böcker från ett (offentligt) bibliotek, Tintin till exempel, påminner mig om kristallnatten på 30-talet i Tyskland. Rasismen försvinner inte genom att vi tar bort böcker eller förbjuder barnsånger, detta tar den bara ut ur det offentliga rummet. Officiellt finns ingen kvinnodiskriminering i Sverige men för att uppnå detta har det inte varit förbjudet med till exempel filmer eller romaner där kvinnosynen inte stämmer överens med hur vi tycker att det ska vara. Även om kvinnor i Sverige på vissa områden fortfarande inte är jämställda med män har de en fördel … de flesta är ’vita’.

De ’vita’ har ju orsakat mycket elände i världen. Här i Västindien bor många ättlingar till slavarna som rövades bort från Afrika. De hör inte hemma här men det gör inte heller de ’vita’ som bor här. De som hör hemma här, ursprungsbefolkningen, har för det mesta utrotats av de ’vita’ (Spanjorerna) som kom hit efter att Kolumbus ’upptäckte’ de här öarna. Men … de som bodde här när de ’vita’ kom hit, Kalinago/Kariberna, hade själva kommit hit från Sydamerika tidigare och utrotat folket som då bodde här. Av de, Arawakindianerna, finns inga kvar. Visst har även ’svarta’, framförallt araber, orsakat mycket elända men inte i en sådan stor omfattning som till exempel genociden av Amerikas ursprungsbefolkning.

Varken Elisabeth eller jag förstår varför det där med ’svart’ och ’vit’ är så känsligt. Det har mer att göra med den personen som tycker att en svart katt inte ska heta Barack än om oss. Vi bedömer inte människor efter hur de ser ut, vilken religion de har eller vem de ligger med. Du duger eller du duger inte och det har inget med hudfärgen att göra. Alla är vi lika och har samma rättigheter och skyldigheter i livet. De som har det sämre ställt ska hjälpas klara sig själva och de som har för mycket ska dela med sig, eller hur? Tyvärr är det mest ’vita’ som har för mycket och ’svarta’ som har för lite. Det konstiga är att ju mer man har ju mindre delar man med sig.

Även det är rasism eftersom vi till exempel talar om tredje världen och U-länder. Om ni inte visste det så fanns människans vagga i Afrika, så varför vi kallar den kontinenten för ’Tredje världen’ har jag ingen aning om. Utan den hade vi ’vita’ i Europa inte varit så rika.
Naturen gav de ’svarta’ en mörkare hudfärg som skydd mot solen och de ’vita’ en ljusare hudfärg för att kunna ta till sig av solen, enklare än så blir det inte. The rest, as they say, is bullshit!

Så … vår lille kisse är svart och heter Barack Obama.

Att få pengarna att räcka!

13 August 2018 | Marina Lanzarote, Arrecife
Wim

Är du nöjd?The lights begin to twinkle from the rocks:
The long day wanes: the slow moon climbs:
The deep moans round with many voices.
Come, my friends, 'Tis not too late to seek a newer world.
Push off, and sifting well in order smite
The sounding furrows; for my purpose holds
To sail beyond the sunset, and the baths
Of all the Western stars...

Alfred, Lord Tennyson, UlyssesIbland får man frågan hur man klarar av att segla i flera år utan att jobba och utan arbetsgivarens bidrag. Det är en fråga som inte har ett självklart svar. Alla är vi olika, inte bara som människor men vi har också olika ekonomiska förutsättningar. Vi på Bengt har lärt att anpassa oss till de ekonomiska förutsättningarna vi har och att inte titta på andra eller försöka tillhöra en viss grupp.

Eftersom det är viktigast att hålla båten i bra skick kostar den också mest men att underhålla 'Bengt' sparar pengar i längden. Hamnavgifter är annars den största utgiftsposten vi har, även om vi ankrar så mycket som möjligt och undviker marinor. Att ankra ger frihet och att ligga i en marina ger en känsla av att bo på en camping med grannen som ser allt du gör. Det är inte därför vi seglar. Bengt är utrustad för att klara sig länge utan landström. Reservdelar kostar en del så det gäller att köpa på sig innan man lämnar hemlandet (framförallt saker som elkablar, strömbrytare, skruvar, zinkanoder, filter till motorn och andra enklare grejer som oftast är dyra på andra ställen). I vissa länder är det däremot billigt så då fyller man på förråden. Det går nämligen sönder mer än man tror (Nivåvakter och vattenpumpar till exempel). Så länge man är i Europa är det ganska billigt att skicka efter saker från Tyskland (SVB har det mesta). Glöm paket från Sverige och England, det är alldeles för dyrt även om prylarna är lite billigare där. Eftersom vi har en stålbåt kostar färg en del och självklart kostar upptagning av båten mycket. För att undvika dyra upptagningar i till exempel Västindien gäller det att hålla skrovet rent så vi lägger ner mycket arbete på att ha en bra botten och på att förebygga elektrolys genom att ha massor med zinkanoder (totalt 12 kilo). Eftersom vattentemperaturen i exempelvis Västindien är dryga 25 grader är det inget problem att dyka eller snorkla och borsta/skrapa båtens botten. Ren lanolin är bra att ha på till exempel propellern istället för färg men det är också bra för att förhindra korrosion mellan aluminium och rostfritt och för att förebygga rost.

För att segla behöver man segel, de är dyra så man skall vårda dem noga. Storen rullas helt in i masten och båda våra försegel har kapell, som vi alltid använder, och som skyddar mot sol och sand. Våra segel har inget UV-skydd, det är dyrt och gör ingen nytta när vi seglar. Ett segel som lämnas i solen äts upp inom ett par år. Vi seglar ekonomiskt och är noggrann med att inte stressa båten genom att försöka segla så fort som möjligt, prylarna ska hålla i många sjömil. Vi har inte bråttom!

Att köra för motor är dyrt (vår motor förbrukar 4 liter per timme som är lika med 60 kronor), och högljudd och den genererar mycket värme (inte roligt när det är 30 grader ute) så det gäller att ha stora lättvindssegel som lätt går att hantera (på rulle eller i en strumpa) av en person så båten kan behålla farten. Diesel är alltid billigare på den vanliga macken i stan och där är den dessutom renare. Vi tankar helst inte på sjömacken därför har vi till exempel tio stycken 20-liters dunkar och cyklar. Motorn är både dyr i drift, dyr i underhåll och dyr när det går sönder saker på den. Det gäller att hålla dieseln ren så att den känsliga insprutarpumpen inte går sönder. Vi har för minst fyra år framåt filter, impeller- och oljebyte med oss.

För uppvärmning använder vi en Reflex dieselkamin. Den förbrukar 5 liter per dag (75,- kronor). Den lilla vedkaminen vi skaffade håller oss varmt på drivved som kostar oss en promenad.

El kommer från solpaneler och vindgenerator som nuförtiden är billiga att införskaffa och som ger mängder med gratis ampere i många år. Man slipper köra motorn eller generatorn. Vi har en liten bensingenerator som vi kan använda för att generera 220 volt om så är nödvändigt. Den förbrukar en liter per timme och används mycket sällan. Ett fungerande vindroder som styr båten är en bra investering. Autopiloter går sönder, förbrukar ström, och är dyra att ersätta eller laga (vi vet ...). Vi valde ett vindroder med ett eget roderblad som också går att använda som nödroder ifall vi får problem med båtens roder eller om hydraulstyrningen går sönder (ni vet: Sod's law).

De flesta av våra el-prylar valdes med tanke på att användas på 12 volt. För de saker som behöver 220 volt har vi en 150 watt inverter som fungerar utmärkt för att ladda hårtrimmer, rakapparat, kamerabatterier och så vidare. Vi brukar klara vår elförbrukning på den laddningen vi får från solpanelerna (300 W) och vindgenerator (max 400 W) men när watermakern (förbrukning 8 ampere) är på länge behöver vi starta motorn och köra den i en timme eller två. Tomgångskörning är inte bra för en diesel så vi låter helst bli.

Mat och dryck är oftast billigare än i Sverige, till exempel i Spanien eller Portugal. Holland och Tyskland har ett enormt utbud av matvaror till mycket bra priser, även ekologiska. Man lär sig att ständigt leta upp saker som är billiga och köpa på sig mycket samt att anpassa det man äter till maten som finns i landet man är i (man reser ju för att upptäcka, bland annat mat). Det kan kännas lite konstigt att gå till kassan med en kundvagn innehållande 60 handplockade burkar krosstomat, för att det är extrapris på dem, men man vänjer sig. Kassörskorna utomlands är oftast mindre stressade än i Sverige och även när man har mycket i kundvagnen förblir tonen trevlig. Det som oftast skapar en fin stämning är att kunna tala ett par utvalda meningar på det lokala språket, på så sätt visar vi respekt för landet vi besöker och får ett stort leende tillbaka. De i kön bakom är inte heller av den stressiga typen som ska 'först' eller har bråttom. Utomlands pratar oftast folk med varandra i affären.

Vi håller förråden fyllda och är noga med att kasta alla pappers och kartongförpackningar (kackerlackorna). Ris, pasta, mjöl och dylikt köps i små förpackningar som sedan förpackas i plastpåsar i fall man får baggar eller andra små djur. Man behöver då till exempel inte kasta hela 10 kilos säcken med ris. Priset är oftast detsamma. Vi bakar bröd vid behov eller gör 'Olle' pannkakor (se 'I huvudet på en ensamseglare' av Olle Landsell). Kött köper vi när det är billigt och lokalt för att sedan konservera det i tryckkokaren (se blogginlägget Konservera). När frukt är billigt köper vi och gör sylt och chutney. Eftersom klimatet söderut är gynnsamt för många grönsaker växer många sorter 'vilt'. Vi har plockat bland annat spenat, persilja, bladselleri och fänkål. Det mesta går att konservera så man slipper köpa dyra burkar i matbutiken som dessutom innehåller en del onyttiga tillsatser. Det gäller bara att samla på sig glasburkar och lock. För övrigt är det den lokala marknaden som gäller i länder där de odlar själv och mataffären i länder där frukt och grönt importeras.

Flaskvatten köpte vi bara på Terceira i Azorerna eftersom dricksvattnet i Praia da Vitoria innehåller tungmetaller (se blogginlägget om Vatten). Vi dricker vattnet från watermakern eller det som kommer ur kranen på bryggan (vi kör det genom ett kolfilter innan det försvinner i tanken). Finns det en bismak kvar lägger vi en citronbit i, ingen magsjuka hittills.

Cyklar är bra att ha med sig. Inte bara för att ta utflykter med men också när man ska handla och till exempel köpa diesel eller cykla till stället där de fyller gasflaskor. Man slipper betala en taxi.

Kläder sliter man inte ut, förutom shorts och T-shirt. Jag tror inte att vi har använt långbyxor och tröja mer än ett par gånger sedan vi lämnade Sverige för två år sedan (Nordsjön är hemskt kallt). Seglarkläder behöver inte vara exklusiva märkesvaror, de ska fungera och vara slitstarka. Eftersom vi ska ner till Patagonien har vi tagit med alla våra vanliga vinterkläder, överdragsbyxor och dylikt. Dessa har vi överhuvudtaget inte använd ännu. Elisabeth gillar att sticka så vi har egentillverkade mössor, sockor och vantar. Hon gillar också att sy, vi har en symaskin ombord, så där sparar vi pengar genom att hon lagar och lappar våra kläder. Solen är stark och 'äter' plast snabbt, vi har överdrag till bland annat livflotten och våra reservdunkar som vi har på däck, också sydda av Elisabeth. Eftersom vi har en heavy-duty Singer klarar vi också av att laga våra kapell och segel. Gästflaggor är dyra i båtaffären men roliga att sy själv. Skor har vi med 'hemifrån', även vinterstövlar och vandringskängor. Det som sliter är sandaler men dessa är inte dyra.

När vi lämnade Sverige bestämde vi oss för att åka 'hem' en gång om året. Ibland hittar man billiga flygresor och ibland inte. Det är en stor kostnad som vi inte kan göra så mycket åt. Däremot har vi nästan inget kvar i Sverige. Inget hus, inga bilar och inga lån. Vi hyr ett litet förråd på fyra kvadratmeter som kostar 470,- per månad där vi har saker som vi tror att vi kommer att använda i framtiden.

Hittills har 'Bengt' varit helförsäkrat hos Pantaenius. Fram till och med Kanarieöarna kostade det ungefär 750,- per månad och i Västindien 1500,- per månad. Nu, när vi ska söderut, bestämde vi oss för att bara ha ansvarsförsäkringen kvar (ett krav i många länder) som kostar 3000,- per år. En helförsäkring skulle kosta dryga 2000,- i månaden, det har vi inte råd med just nu. Bil hyr vi sällan och i så fall tillsammans med andra seglare och annars är det bussen som gäller. Vi går inte heller ut och äter på restaurang men det är kul att träffa andra seglare och bjuda dem på middag (eller bli bjuden). Sjukförsäkring har vi inte.

Elektronik är dyrt och åldras snabbt så det gäller att inte falla för frestelsen att skaffa det senaste. OpenCPN på datorn är ett mycket bra navigationsprogram som kan mycket, utvecklas hela tiden och är gratis. Sjökort brukar man dela med andra seglare. Det går också att göra sina egna sjökort med hjälp av ett par gratisprogram såsom GE2KAP som gör sjökort av Google-Earth bilder, MAPC2MAPCNET som skapar sjökort i olika format eller det gamla MAPCAL2 som också skapar sjökort i olika format från bland annat JPEG-bilder. Många länder, bland annat USA, Nya Zealand, Argentina och Brasilien, ger ut sjökort i digitalt format som man kan ladda ner utan kostnad och som går att använda i OpenCPN. Pilotböcker, lightlists och list of radiosignals går att ladda ner gratis från NOAA:s hemsida.

Guideböcker är dyra och åldras snabbt. Vi köpte ett par begagnade på Blocket innan vi seglade iväg. I umgänge med andra seglare går det alltid att låna böcker och ta kort för att förvandla de till en PDF på datorn. Självklart lånar man ut böcker och dylikt till andra seglare. Vi har inga Ipad eller dylikt, det är för dyrt. En ICOM SSB-transceiver skaffade vi på Azorerna eftersom en satellittelefon kostar för mycket i längden, både i abonnemang och minutkostnader. En SSB-transceiver är dyr att köpa men billig i drift (gratis). Som man säger: Pay now or pay later. Vi använder Sailmail för att få väderinformation och skicka och mottaga mail. Internet kan man få gratis via Wifi i hamnar och dyl. men det gäller att ha en bra Wifi-förstärkare på båten.

Den vanliga telefonen går att använda med till exempel Whatsapp för att ringa gratis när man har tillgång till Wifi.

Att vara medlem i en segelklubb som har långfärd som syfte är mycket bra och kostar inte mycket. Vi är medlem i TO (TransOcean, tysk) och OCC (OceanCruisingClub, engelsk) som är klubbar med fler än 2500 medlemmar var. De har ofta representanter i de stora hamnarna som gärna hjälper till med kontakt med auktoriteter, hitta reservdelar, få plats i marina, o.s.v. Många marinor ger dessutom rabatt på hamnavgiften när man är medlem i en viss klubb. Klubbarnas hemsidor innehåller mängder med information och artiklar om olika destinationer, som dessutom är uppdaterade, eftersom det är medlemmarna själva som skriver dem. Båda klubbarna har många seglare som besöker exotiska platser och skriver om dessa. Vi är självklart medlemmar i JRSK (JordenRuntSegelKlubben).

Så ... vad kostar det då, i siffror, för att göra det vi gör. Vi har en väldigt liten inkomst varje månad, som räcker till mycket men inte till allt, vi får ta av sparpengarna av och till. Räkna med minst 10 000,- kronor i månaden om man är mycket (väldigt mycket) varsam med pengar och inte ligger i marinor hela tiden (det kostar 6000,- till 10 000,- kronor i månaden för en båt mellan 12 och 15 meter). Det blir lätt mer, mycket mer ...

Till slut:
Man måste ha tillit till sig själv. Det gäller inte bara det där med seglingen (det kan bli otrevligt väder, ankaret draggar mitt i natten, stora fartyg som kommer för nära, o.s.v.) men framförallt tillit till att man kan laga allt med enkla medel och under ibland stressiga omständigheter. Det gäller att vara 'händig' och inte vara rädd för att skruva isär saker som vanligtvis lämnas in hos experten. Var din egen 'expert'. Lär dig att vara nöjd med mindre och hålla plånboken stängd. Konsumtion blir man inte lyckligare av, det förstör bara.

12.
Naturlig katastrof är inte så dåligt som att inte veta vad som är nog.
Förlust är inte så dåligt som att önska mer.
Därför är den mängd som kommer av att veta vad som är nog en evig
tillräcklig mängd.


Låter det här omständligt? För mycket jobb? För krångligt? Glöm inte att du har TID ...(den är gratis men samtidigt det mest dyrbara du har … dit liv)

Om du inte har tid att göra det ordentligt, vad får dig att tro att du har tid att göra det två gånger?


Kommentar: klicka på show comments och add a comment.

En liten påminnelse.

09 August 2018 | Marina Lanzarote, Arrecife
Wim, 30 grader varmt
Zhuang Zi, en filosof som har levt under 300-talet f.Kr. i staten Song, skrev den här texten. Den är skrämmande aktuell.


När ledare söker kunskap men inte följer Vägen, går alla som följer dem vilse i förvirring. Hur kan jag veta att det är så?

Stor kunskap ägnas åt att tillverka pilbågar, armborst och slungor, men fåglarna li luften störs och såras av dem. Stor kunskap ägnas åt att tillverka krokar, nät och andra sådana ting, men fiskarna i vattnet störs och såras av dem. Stor kunskap ägnas åt att förfärdiga och sätta ut fällor, nät och snaror, men djuren som lever på jorden störs och såras av dem.

När kunskapen blir allt listigare, mer mångsidig och konstfärdig, blir människor omkring den störda och sårade. De försöker då fatta vad de inte vet, men gör inga försök att fatta vad de redan vet. De fördömer andras missförstånd, men fördömer inte sina egna. Ur detta kommer än större förvirring.

Om solen och månen förlorade sitt sken, om bergen och floderna övergav sin livskraft, och de fyra årstiderna kom till sin ände, skulle ingen insekt eller växt återfå sin sanna natur. Ändå är detta det tillstånd som människor skapar i sin besatta jakt efter kunskap. Ärlighet och enkelhet lägger man inte längre märke till, rastlöshet beundras. Tyst, minimalt bemödande glöms bort, och man kan höra högljudda gräl. Sådan är kunskapshungerns natur. Dess oväsen kastar världen i kaos.
Vessel Name: Bengt
Vessel Make/Model: Bruce Roberts 44 offshore
Hailing Port: Wallhamn, Sweden
Crew: Elisabeth and Wim
About:
Vi är Wim och Elisabeth, båda i 50-års ålder som träffades vintern 2011. Tillsammans har vi sex barn. Segling, havet och öar är det som lockar oss. Hamnar undviker vi så mycket som möjligt. Vi ligger helst på svaj. [...]
Extra:
Vem är Bengt? Bengt är en Bruce Roberts 44 Offshore som byggdes av Bengt Matzén i Stockholm mellan 1987 och 2001. Bengts dröm var att segla jorden runt men det blev aldrig av. Vi köpte båten av hans dödsbo och gav den namnet som en hommage till honom. Bengt är byggd i stål och [...]
Social:
Bengt 's Photos - Bilder (Main)
Photos 1 to 12 of 12
1
AEbelö, denmark
Bohuslän, sweden
Langör, samsö, denmark
The doghouse
new rudder
Bohuslän, sweden
upp the mast
plattform
AEbelö, denmark
Dyvig, denmark
björnholmen
Avernakö, denmark
 
1
16 Photos
Created 8 August 2019
141 Photos
Created 14 May 2019
89 Photos
Created 14 March 2019
183 Photos
Created 19 November 2018
33 Photos
Created 5 November 2018
75 Photos
Created 14 July 2018
20 Photos
Created 6 July 2018
54 Photos
Created 17 June 2018
40 Photos
Created 4 June 2018
12 Photos
Created 21 February 2018
30 Photos
Created 18 February 2018
124 Photos
Created 27 January 2018
46 Photos
Created 21 December 2017
25 Photos
Created 24 June 2017
204 Photos
Created 24 June 2017
41 Photos
Created 20 June 2017
31 Photos
Created 5 June 2017
25 Photos
Created 1 May 2017
19 Photos
Created 15 March 2017
67 Photos
Created 25 February 2017
49 Photos
Created 12 January 2017
14 Photos
Created 17 November 2016
80 Photos
Created 30 September 2016
18 Photos
Created 19 September 2016
39 Photos
Created 14 August 2016
33 Photos
Created 14 August 2016
25 Photos
Created 26 July 2016
40 Photos
Created 9 July 2016
12 Photos
Created 1 July 2016
Danmark
19 Photos
Created 25 June 2016
18 Photos
Created 22 December 2015

Om oss

Who: Elisabeth and Wim
Port: Wallhamn, Sweden

Här är vi idag