Borta med Bengt

27 October 2016
27 October 2016 | Marina Lanzarote
22 October 2016
22 October 2016 | Marina Lanzarote
22 October 2016 | Marina Lanzarote
22 October 2016 | Marina Lanzarote
16 October 2016 | Arrecife, Lanzarote
13 October 2016 | Marina Lanzarote
08 October 2016 | Marina Lanzarote
08 October 2016 | Marina Lanzarote
05 October 2016 | Graciosa
05 October 2016 | Lanzarote
05 October 2016 | Graciosa
05 October 2016 | Lanzarote
04 October 2016 | Lanzarote
28 September 2016 | Graciosa
28 September 2016 | Graciosa
28 September 2016 | Graciosa
28 September 2016 | Graciosa
28 September 2016 | Graciosa

Veckan som har gått ...

19 August 2019 | Curacao
Wim van Blaricum | The Weather is hot!
Bild: Pumplagning

18 augusti 2019, Spaans Water, Curacao, söndag

Veckan som har gått:
Måndag 12 augusti 2019
Trasiga sakernas dag: pumpen till främre gråvattentanken slutade fungera på grund av att klämringen runt membranhuset sprack och pumpen gick i två bitar, lagades med en slangklämma runt om ringen. Sedan kom pumpen, motvilligt, igång igen. Det här är redan den tredje Whale Gulper 220 som ger upp, en började dessutom brinna, sedan vi köpte Bengt hösten 2013 (det satt en annan pump i då) så det är kanske dags att byta märke. Tyvärr var den här redan reservpumpen så nu är vi tvungen att skaffa oss en ny, dyr, reserv igen. Reservklämring finns att köpa men kostar 45 USD som vi tyckte var för dyrt.

Septiktanken började spruta kiss ur ett hål i sidan av tanken och fyllde hålet vid mastfoten med en äcklig sörja. Det luktade för jävligt men efter tömning av tanken och städning av 'hålet' gick det att andas i båten igen. Hålen i tanken, det visade sig vara flera stycken, lagades med stålepoxi. Förhoppningsvis har vi inga hål under tanken för där kommer vi inte åt. Våra 'tankar' går starkt i riktning av en mulltoa typ Airhead så vi slipper hålla på med septiktanken, pumpar, spol-toaletter och slangar som förstoppas av urinstenar och behöver städas med jämna mellanrum. Dessutom behöver vi inte pumpa ut något i havet då. En hink är annars den bästa, och billigaste, toaletten.

Elementet i doghouset började läcka igen, den här gången på ett nytt ställe. Lagades med stålepoxi och vulktejp. Elementet i köket hade också börjat droppa och lagades på samma sätt. Vi lagar omedelbart eftersom glykolen som finns i systemet är giftig för katten om han slickar i sig den. Om du funderar på att sätta in en kamin med slinga i din båt ger jag dig ett gott råd: köp inga aluminium element utan investera i stål element. I princip behövs inga element alls, slangen avger tillräckligt med värme. Alla de här sakerna gick sönder inom ett par timmar, naturligtvis vid middagsdags. Vill de säga oss något eller är det bara slumpen som gjorde att det blev som det blev. Vi får se!

toa

Tisdag 13 augusti 2019
Under natten hade lite diskvatten runnit fram till masthålet men inget annat. Ingen äcklig doft så septiktanken är för närvarande tät. Elisabeth städade upp det medans jag fixade element igen. Vi var iland och tog gratisbussen till 'Vreugdenhil' för att ta ut en massa dollar, vi behöver drygt 1800 USD i kontanter, till Panamakanalen i bankomaten inne i affären och passade även på att bunkra stroopwafels eftersom de hade extrapris på dessa. Stroopwafels 'sirapsvåfflor' är ett bakverk från Nederländerna som består av två våfflor med sirap emellan. Kallas ibland 'honungskaka' i Sverige och är väldigt gott.
Idag är det mycket blåsigt med byar av 22 m/s så vi blev överspolade av en del vågor på hemvägen i jollen men klarade oss ändå ganska bra tack vara sprayhooden.

Victor är så snäll och kör förbi Curgas i Muizenberg i morgon där vi kan fylla våra två tomma propanflaskor. Det tar annars hela dagen eftersom man först måste ta bussen (6A) till Punda i Willemstad och byta till en annan buss (4A) som kör till Muizenberg. Bussarna är visserligen billiga men de går inte så ofta så det tar tid. Gasflaskor får inte tas med på bussen så man måste gömma dem i väskor o.d.

vind

Onsdag 14 augusti 2019
Klockan nio hämtade Victor oss vid Fiskehamnen för en 'tour de Curacao'. Först körde vi till ett område som heter Hato där flygplatsen ligger. Här är jorden röd. Vi besökte vindfarmen bakom flygplatsen och ett tvåtal mycket vackra grottor i samma område. Särskilt Kueba di Brua, den andra grottan vi besökte, var imponerande. Där fanns många fladdermöss och fantastiska naturliga stenskulpturer i alla möjliga färger att beskåda. I grottorna lever många bin som dricker vattnet som droppar ner från taket. Curacao är en torr ö så djuren måste vara påhittiga för att överleva.

bi

g

g2

g3

g4

Det visade sig att Victor var mycket påläst om Curacaos historia och geologi så vi fick veta mycket om ön som vi inte hade en aning om. Hela tiden som vi åkte och gick runt vid havet på vindsidan gick vi på gammal havsbotten. Vi fick också se en del inhemska fåglar bland annat en rovfågel som heter 'Warawara' som är en slags örn. Vi körde för det mesta off-road och besökte bland annat Houtjesbaai där folk förr i tiden samlade ved och virke 'hout'. Viken ligger på vindsidan av ön och nuförtiden samlas där mest plast. Enligt Victor städas det varannan månad på stranden men ävenså ligger där mängder med plast.

h
Houtjesbaai

t
Turtlebaai

Vi fortsatte till 'Turtlebaai' 'Sköldpaddsviken' där det förr fanns mängder med olika arter av sköldpaddor att beskåda. Tyvärr har sargassotången invaderat hela viken och gjort det omöjligt för sköldpaddorna att lägga sina ägg där. Den ruttnande tången luktar också vidrigt och hela viken är brunfärgat på grund av död tång. Även här mängder med plast som flyter runt. Det är egentligen ett unikt ställe eftersom man står högt och ser ner på viken. På så sätt ser man sköldpaddorna simma in och ut ur viken men man stör dem inte. För att ta sig till utsiktspunkten måste man igenom en öppning i stenväggen för att komma upp på platån. Mitt framför ingången hade en hund lagt sig. Den var mycket mager och mådde inte särskilt bra. Han orkade att morra men kunde inte resa sig. Vi gav honom vatten och sedan var det ok att gå förbi honom. På vägen tillbaka upprepade sig proceduren och fick vi använda min ryggsäck som skydd. Victor har själv fyra hundar så han hämtade en skål och mera vatten ur bilen och gav det till hunden. Den var så mager att man kunde räkna revbenen. Tyvärr är det här som på många andra ställen att folk inte bryr sig särskilt mycket om sina djur. Framförallt hundar, som ofta används som vakthund på kedja, har ett hemskt liv. Victor la ut bilder på Facebook så förhoppningsvis är det någon som åker dit och tar hand om den stackars hunden.

hund
Hunden

m
Shon Martins grav

Turen fortsatte till Plantagehuset Ascension där vi besökte gravet av 'Shon Martin' (bas Martin). Den här mannen var själv slav men överordnad de andra slavarna. Han betedde sig som godsägaren och var illa omtyckt av de andra slavarna. När han dog begravdes han liggandes på magen med huvudet i händerna så han kunde se godset från sin grav. På så sätt skulle han aldrig kunna få ro.
Vi fortsatte till nationalparken 'Boca di Seko' där vi besökte boka Pistol där väldiga vågor rullade in i en small ränna och sprutade upp vatten i enorma kaskader, ofta i form av en pistol. Boka Tabla hade en mycket fin grotta där havet rullar in i, imponerande. Till sist kom boka Wandomi med sin naturliga bro. Efter det här var vi redo för lunch som vi åt i en liten restaurang på Westpunt med en underbar utsikt över Westpuntbaai. Det kändes lite som att vara i Grekland.

p
Boka Pistol


t
boka Tabla


w
Boka Wandomi


l
Lunch

På vägen tillbaka till Willemstad stannade vi vid ett antal fina stränder såsom Groot Knip och Klein Knip som också gav en grekisk känsla. Via den mycket vackra Sint Michiel baai hamnade vi så småningom vid Spaansk Water igen. Victor berättade mycket så vi hade mängder med information att ta in men det var en underbar dag med en mycket trevlig 'guide'. Trötta men mycket nöjda åkte vi jollen tilbaka till Bengt. Vi gick och la oss tidigt.

gk
Groot Knip


sm
Sint Michel baai


Torsdag 15 augusti 2019
Det blev för sent för att fylla gasflaskorna i går så Victor erbjöd sig att köra oss idag istället. Först till veterinären (vi hade beställt en tid klockan nio) där Obama fick sina sprutor och en Health Certifikat för totalt 1100,- kronor. Veterinären Claus var en mycket trevlig, lugn och mjuk man och Obama var inte alls rädd för honom. Han undersökte honom noga och skrev även ut lite antibiotika som vi kan använda i nödfall. Han är själv seglare så förstod det där med att ha lite medicin med sig.

ww
Warawara

Sedan körde Victor oss till Curgas i Muizenberg för att fylla våra gasflaskor. Det kostade 46 ANG för två flaskor som blir, omräknad, 110 SEK per flaska. I Sverige kostar samma fyllning 250,- per flaska. Betalningen sker kontant eller med ett lokalt Maestro bankkort. Mastercard och Visa accepteras inte. Som tur är finns en bankomat bredvid kontoret så det är bara att ta ut ANG (gulden) innan man går in på kontoret.

Fredag 16 augusti 2019
Idag åkte vi buss 6A in till Willemstad för att få reda på hur länge Elisabeth får stanna på Curacao och för att få en eventuell förlängning på hennes visum. På bussen hade vi ett trevligt samtal med en belgisk seglare som gav oss mycket information om Aruba, vår nästa ö. Vi hade sällskap med honom till Immigration/hamnkontoret som ligger på andra sidan pontonbron. Stadsdelen heter Otrabanda som betyder 'andra sidan'. Det är en lång promenad som tyvärr inte gav något utbud för oss. Vi blev hänvisade till 'kontoret' i stan. En trevlig vakt visade oss vägen. När man vet vart det ligger är det lätt att hitta eftersom kontoret ligger mittemot McDonalds. Då det blev vår tur förklarade den mycket trevliga kvinnan bakom disken att Elisabeth hade 23 dagar på sitt visum kvar efter idag eftersom de dagarna hon var i Sverige inte räknas med, totalt har hon ett 90 dagars turistvisum. För oss betyder det att vi kan stanna till 8 september. Jag, Wim, har som holländsk medborgare 6 månaders visum.

I fall Elisabeth inte hade fått stanna hade vi åkt till Aruba kommande tisdag 21 augusti eftersom hennes 90 dagars visum upphör den dagen. Vi firade med lunch på McDonalds och åkte seden buss 6A tillbaka hela vägen till Jan Thiel och handlade på Albert Heyn innan vi gick med tunga väskor de två kilometrarna till jollebryggan i Fiskehamnen.

Lördag 17 augusti 2019
På morgonen åkte jag in till Fiskehamnen för att hämta paketet med det nya rodret som hade kommit till Victor igår. Han skulle ändå åka förbi så han tog med rodret till oss. Sedan fick vi kaffebesök i form av Tobias och Yana från den tyska 'Maya', en gammal men fin Vindö. Även här fick vi mycket information om Aruba. Sedan blev det meck med de nya bitarna till vindrodret. Det är lite si och så med gjutningar och passning så vi fick lägga i några små plastbitar för att fylla upp utrymmet mellan paddeln och det nya fästet som vi hade fått från Thomas, vindrodrets tillverkare. Efter det blev det bra. Det gamla fästet hade gått i två bitar på Kanarieöarna och vi hade lagat det med en bit aluminium. Vi har inte använd vindrodret på tre månader så hela mekanismen hade fastnat på grund av saltet. Efter rengöring och en del WD-40 funkade det bra igen. Luften här innehåller mycket salt och är mycket aggressiv på grund av den höga fuktigheten och temperaturen och 'äter' upp aluminium- och ståldelar väldigt fort om man inte skyddar dem.

fl
Fladdermöss

Söndag 18 augusti 2019
I natt fick vi en rejäl regnskur, komplett med åska, över oss så Bengt blev rentvättad och vi fick lite färskvatten till jollens sprayhoodrengöring. Den behöver impregneras och måste vara saltfri för detta. Det var en av de varmaste och fuktigaste nätterna sedan vi kom hit så vi sov inte så värst bra. Efter regnskuren drog det in svalare luft med mindre fuktighet så vi somnade om till slut.

Vi tog fram en pump från motorrummet som vi hade lämnat kvar efter att vi bytte till en annan sorts gråvattentank för två år sedan. Pumpen satt lite ur vägen och den var svår att komma åt så vi har låtit den vara men nu var skruvarna så genomrostade att det bara var att dra loss den. Vid testkörning funkade den utmärkt så det får bli vår reservgråvattenpump. På så sätt sparar vi 300 USD eftersom en ny Whale Gusher 220 kostar så pass mycket här. Elisabeth har sytt handdukar av min gamla morgonrock. Vi kör symaskinen på en liten inverter på 150 W/220 V så hon slipper att veva runt den för hand. Jag har meckat med vindrodret. Paddeln fick ett lager svart lackfärg och roderbladet fick två lager bottenfärg. Monteringen gick bra och nu längtar vi efter en rejäl testsegling. På eftermiddagen gjorde vi rent ankarkättingen. Elisabeth satt i sin uppblåsbara simring i vattnet och gjorde rent kättingen och jag tog in den, bit för bit, för hand. Vi tog upp tjugo meter av fyrtio och sedan var kättingen inte så smutsigt längre. Det växer fort här eftersom vattnet är så varmt så kättingen hade även fått en del ostron och liknande mellan länkarna men mest fanns en brun sörja och krill däremellan.

fo
Det fanns mängder med fossiler att beskåda eftersom vi gick på gammalt havsbotten

Aquair 100 ENGLISH

19 August 2019 | Curacao
Wim van Blaricum | THe Weather is hot!
11 August 2019, Spanish Water, Curacao, Sunday

Victor, the OCC-port officer, drove down to 'The Pirate's nest' on Thursday with the two parcels send to us at his address. The one from my mother and a big plastic box with the wind/water generator from Bruce in Florida. Unfortunately FedEx wanted even more money than they had already got but Victor was kind enough to pay them the 15 USD for 'local transport' in advance. I had already payed FedEx 30 USD extra for 'local transport' so I wrote them an e-mail asking for an explanation of the different fees that I paid. From Victor I had gotten a mail-address to somebody working in the Curacao-office of FedEx but until now we have not got an answer.

All parts of the Aquair 100 were well packed and Bruce had even included some extra bolts and nuts, a printed manual and a connector. The, very nice, box was too big to fit on Bengt so we asked Victor if he was interested, which he was, so on Wednesday we take it with us ashore. Victor wants to treat us to tour of Curacao that day.

The installation of the Aquair 100 took several days. First we had to get the wiring from the aft deck to the batteries under the sofa in the doghouse in place. This was a sweaty job which started with drilling two holes in the standing part of one of the aft hatches to get the wires into the boat. All had to be removed (gas bottles, water hose, brushes, etc) to be able to reach the hole where all cables and wires go through to get into the aft cabin. There we had to remove madrassas, pillows, etc to pull the wires through the hole in the bottom of the bed to the little sofa in front of it. This had to be taken apart, as well as the floor in front of it, to be able to get the wires into the engine room. Before we could proceed from there everything had to be put back in place and screwed together again so we were able to move around the aft-cabin again. The engine room doors (3) were removed so I could crawl over the engine to reach the wires that Elisabeth was feeding through a little hole under the floor of the aft-cabin behind the washing machine. Sweat was running now. Next step was to remove the engine cover so we could pull the wires through to where the two wires from the batteries came out under the sofa in the doghouse.

To be able to reach the batteries there everything behind it had to be removed. This is a lot and cannot be done when the engine cover is taken off so we had done this the day before. When everything is taken out two boards have to be unscrewed to reach the batteries. Because of this arrangement they are capsize proof. I was lying with my head down to be able to fasten the two wires to one of our nine batteries. After this I needed a swim to cool down.

All was not done yet though as everything had to be put back in place. It's strange that one never gets things back the way they were before. Being two helped a lot.

We had installed an Ampere-meter to be able to see how much the generator charges. It doesn't produce as much as our AIR-X wind generator but it has two advantages: It is QUIET and it never stops. You fit two swivel poles and bolt them in place on the generator body and the blades on a hub when you use it as a wind generator, after that you hoist it up on the forestay with three guys to hold it in place. Because the through deck fitting is in the back we needed a long extension cord with suitable watertight plugs. Unfortunately none are available here on Curacao so we tried cigarette-type plugs which we had plenty of on board. This didn't work very well. The Ampere-meter showed no current going through. First we thought that the Aquair was broken. It is old but has never been used. We measured the voltage and it turned out that the cigarette plugs were faulty. We just connected the wires and the Ampere-meter came alive.

We need some form of plugs to connect the generator. In water mode it is mounted on the stern and in wind mode it is hoisted three meters up on the cutter stay. We chose this 'simple' solution to avoid drilling many holes in Bengt's steel deck and to avoid to install expensive 'watertight' connectors (which never are watertight anyway).

prop

When you go sailing you take the generator down, unscrew the blades and stays and mount it in the special ring on the aft deck. A connector is bolted to it and a 30 meter long line is attached to both the generator and the 3 kilo heavy propeller with a Fisherman's bend (we had to look this one up). We think this is a genial way of producing electricity but off course the Aquair is an old design and doesn't produce as much power (100 W) as more recent products on the market like the 'Watt and Sea' (at 3500 USD not an option for us). Our solar panels and our AIR-X wind generator produce 400 W each but the Aquair is a solid, simple and sturdy piece of equipment which hopefully will give us many miles of sailing-amperes. In wind mode it just spins and spins and produces amps in any wind, something our AIR-X doesn't do because it stops when the wind is 35 knots (which it often is here on Curacao) and then it doesn't produce any amps at all. We also ordered a shunt-type regulator, to protect the batteries, from Budget Marine which hopefully arrives before we have to leave Curacao next week.

pupm
Hard work!

Sunday was toilet-day. We have an electric toilet which has been in Bengt since we bought him. It still worked but not very well so we had a spare with us on board (not the bowl). It was exactly the same as the old one, at least so we thought, and we had in mind a quick and easy exchange. There are no such things as 'quick and easy' on boats so it took several hours of fixing to get the thing in place. Why manufacturers of things always have to change details so their product doesn't fit in the same way as the old one, is something we don't understand. We had to saw away some pieces of the teak covers, change screw holes and exchange the hoses for ones with a slightly different diameter. But after that ... a working toilet again.

The freshwater pump also stopped working so we had to open the spare parts locker under the bed (and remove the madrassas) to get a new one out. Pumps usually last long but the pressure-switch tends to break. We fitted a new switch on the bottom of the pump but the fuse blew so the whole pump was exchanged instead. This is a difficult job (see the picture) for which I have to crawl over the engine to be able to reach the pump. Fortunately I have a wonderful assistant who hands me tools and parts (and takes pictures without me knowing). While having the engine cover off anyway we took the grey-water tank under the engine apart and cleaned it. Always a messy job but, even here, it is good to be two. In this way we continue with maintenance and improvements on out floating home 'Bengt.

Soon we can hoist the sails and sail to Aruba!


Aquair 100

12 August 2019 | Curacao
Wim van Blaricum | Hot!
Bild: nya vindgeneratorn


11 augusti 2019, Spaans Water, Curacao, söndag

Victor lämnade paketet från min mamma och från Bruce i Florida i torsdags och sedan dess har vi varit upptagna med att montera, ansluta och testköra vindgeneratorn. Förutom de avgifter som vi redan hade betalat fick Victor betala en till avgift på 15 USD för ’lokal transport’, som vi redan hade betalat 30 USD för innan. Vi har tagit kontakt med Fedex om det här men vi har inte fått något svar än.
Alla delar till apparaten var med och allt var i utmärkt kondition. En del extra bultar och muttrar, en skarvkontakt och en tryckt bruksanvisning fick vi också till. Det hela var mycket bra förpackat och kom i en stor gul plastlåda som vi hade tänkt behålla men vi fick tyvärr inte plats med den någonstans på Bengt så jag frågade Victor om han hade användning för den och det hade han. Nästa onsdag tar vi med den iland då vi ska träffa honom eftersom han har erbjudet sig att göra en ’tur’ på Curacao med oss. Det ska bli roligt!

Installationen av vind och vattengeneratorn var ett svettigt och tidskrävande arbete eftersom el-kablarna fick dras från aktern till batterierna under soffan i doghouset. Först fick kablarna dras igenom akterluckans sarg genom att borra två små hål i den, sedan fick allt tas ut därifrån (vattenslang, borste, filter, gasflaskor och trattar) för att komma åt kabelgenomföringen som vi har i skottet in i sovrummet. Efter det tog vi bort madrasser, kuddar och dylikt från sängen så vi kunde komma åt hålen i sängbotten där vi drog kablarna igenom till den lilla soffan framför sängen. Den fick skruvas isär, ävenså golvet framför den för att dra kablarna in i motorrummet. Nu var man allt rejält svettig och värre blev det. Motorluckorna togs bort för att komma åt kablarna som kom in i motorrummet bakom tvättmaskinen. Det var inte så lätt att åla sig in över motorn (trångt, mörkt och varmt) för att få tag i kablarna men efter några försök kunde jag fiska upp dem. Nu rann svetten. Sedan fick allt läggas eller skruvas på plats igen eftersom vi inte kan röra oss på båten annars, sängen bäddades och soffan monterades igen. Därnäst var det dags att ta bort motorhuvudet och öppna ’skoskåpet’ för att dra kablarna den sista biten in till ’väskfacket’ under soffan i doghouset och koppla ihop de med de kablarna från batteriet som jag redan hade dragit dagen innan. Nu rann svetten så mycket att glasögonen var alldeles immiga. För att komma åt batterierna måste allt bakom soffan i doghouset tas bort (det är väldigt mycket: bland annat tre 5 liters dunkar motorolja, två 5 liters dunkar glykol, mängder med träbitar, sjökort, ett sittbrunnsbord, en gasflaska, en 50 meters lång elkabel, två väskor med snorkelgrejer, allehanda rör, o.s.v.) och det går inte när motorhuvudet är borttagen så vi hade redan gjort det dagen innan. Sedan skulle två luckor skruvas bort för att komma åt batterierna så man kunde koppla kablarna till dem. Det gör man liggandes på magen med huvudet ner i batterifacket. Därefter skulle allt tillbaka igen. Jag vet inte hur det kommer sig men man får aldrig sakerna tillbaka såsom de var innan man började. Det är tur att man är två.

vatten

Vi har kopplat generatorn till en amperemätare så vi kan se hur mycket den laddar. Den producerar inte lika mycket ström som vår AIR-X vindgenerator men den har två mycket viktiga fördelar: den är TYST och den stannar aldrig. När man använder den som vindgenerator monterar man bladen på en ring på axeln och bultar fast två vertikala stag på generatorhuset. Sedan hissar man upp den i ett förstag (se bilden) och säkrar den med tre linor ner till däck. Vi har försökt göra en förlängningssladd av de saker som vi har ombord, nämligen cigarettpluggar och dylikt, men de funkade inte så bra då de inte är gjorda för en så hög strömgenomföring. Det var inte heller ett säkert sätt att koppla ihop dem på (de lossnar). Vi har försökt med att tejpa ihop pluggarna men det gick inte så bra. Eftersom vi inte fick något utslag på amperemätaren trodde vi först att apparaten var trasig, den var visserligen gammal men har aldrig använts. Vid kontrollmätning visade det sig att kontakterna, cigarettpluggarna, inte höll måttet. Strömmen kom helt enkelt inte fram. Varken Island Water World eller Budgetmarine, båtaffärerna här, har lämpliga kopplingar i sitt sortiment så nu använder vi vanliga hederliga sockerbitar med rejält med tejp runt så kopplingen är någorlunda vattentät. Vi får ta en shoppingrunda till olika el-affärer nästa vecka och se vad som finns. Vi behöver nämligen någon slags kopplingskontakter eftersom generatorn sitter i en ring på akterspegeln i ’Water mode’ och kopplas då direkt till genomföringen i akterluckan. Samtidigt hänger den tre meter upp i förstaget i ’Wind mode’ och behöver då en 15 meter lång förlängningssladd med kopplingar ner till akterluckan. De ska dessutom vara vattentäta och av samma typ. Det blir inte enkelt att hitta här på Curacao. Genom att göra så här slapp vi borra en massa hål i Bengts ståldäck och montera dyra ’vattentäta’ kopplingar (som aldrig är vattentäta).

pro

När man använder generatorn i ’water mode’ tas bladen bort och ersätts av en koppling med en trettio meter lång lina som har en tre kilo tung propeller i ändan och som snurrar när båten rör sig och på så sätt producerar el. Vi tycker att det är ett genialt sätt att få elektricitet på men det är självklart en gammal apparat, med gammal teknik, som ’bara’ producerar 100 W. Vår AIR-X vindgenerator och solpanelerna producerar 400 W var men Aquair 100 är en gedigen, enkel och stark konstruktion som förhoppningsvis ska ge oss många sjömil ström framöver. Dessutom snurrar den glatt i hur mycket vind som helst, något som inte vår AIR-X gör eftersom den stannar när vinden överstiger 17 m/s (det gör det rätt ofta här på Curacao) och då producerar den ingen el.
På Budgetmarine har vi beställt en regulator av shunt-typ som skyddar batterierna mot överladdning. När de är fulladdade (14,4 V) styrs strömmen genom en motstånd som omsätter den i värme. På så sätt kan generatorn fortsätta att snurra som vanligt. Det är framförallt viktigt i ’Water mode’ eftersom den långa linan kan trassla in sig när generatorn kopplas på och av genom en av/på regulator. När batterispänningen sjunker styrs strömmen om till batterierna igen.

pump
Hårt arbete

Söndag var det dags för byte av el-delen i toaletten. Vi har en elektrisk toalett med kvarn som malar sönder avföringen. Själva kvarnen har tappat stinget men fungerar fortfarande någorlunda bra, den har tjänstgjort i många år, så nu får den vila i reservdelslådan efter en grundlig rengöring. Vi hade redan köpt en likadan reserv för många år sedan så det var ’bara’ att byta. På en båt är saker aldrig ’bara’ så det tog ett par timmar av meckande men sedan kunde vi gå på toaletten igen.
Färskvattenpumpen la av igår så vi fick öppna reservdelslådan under vår säng och ta fram en ny. Vanligtvis är det tryckströmbrytaren som ger sig så det första vi gjorde var att byta ut den mot en ny, vi har flera stycken i reserv, men pumpen funkade inte ändå. Däremot hade säkringen gått så hela pumpen bytes ut. Att byta pump är ett jobbigt arbete där jag ligger över motorn för att komma åt pumparna (se bilden). Som tur är har jag en underbar assistent som räcker fram verktyg och delar (och ta kort utan man vet det). Vi passade även på att göra rent gråvattentanken, till dusch och handfat i toaletten, som sitter under motorn. Den hade betett sig lite underligt de sista dagarna och det betyder att den har blivit smutsig. Och så håller vi på med förbättringar och underhåll på vårt flytande hem, Bengt.
Men snart kan vi hissa seglen och åka till Aruba!
Vessel Name: Bengt
Vessel Make/Model: Bruce Roberts 44 offshore
Hailing Port: Wallhamn, Sweden
Crew: Elisabeth and Wim
About:
Vi är Wim och Elisabeth, båda i 50-års ålder som träffades vintern 2011. Tillsammans har vi sex barn. Segling, havet och öar är det som lockar oss. Hamnar undviker vi så mycket som möjligt. Vi ligger helst på svaj. [...]
Extra:
Vem är Bengt? Bengt är en Bruce Roberts 44 Offshore som byggdes av Bengt Matzén i Stockholm mellan 1987 och 2001. Bengts dröm var att segla jorden runt men det blev aldrig av. Vi köpte båten av hans dödsbo och gav den namnet som en hommage till honom. Bengt är byggd i stål och [...]
Social:
Bengt 's Photos - Bilder (Main)
Photos 1 to 12 of 12
1
AEbelö, denmark
Bohuslän, sweden
Langör, samsö, denmark
The doghouse
new rudder
Bohuslän, sweden
upp the mast
plattform
AEbelö, denmark
Dyvig, denmark
björnholmen
Avernakö, denmark
 
1
16 Photos
Created 8 August 2019
120 Photos
Created 14 May 2019
89 Photos
Created 14 March 2019
183 Photos
Created 19 November 2018
33 Photos
Created 5 November 2018
75 Photos
Created 14 July 2018
20 Photos
Created 6 July 2018
54 Photos
Created 17 June 2018
40 Photos
Created 4 June 2018
12 Photos
Created 21 February 2018
30 Photos
Created 18 February 2018
124 Photos
Created 27 January 2018
46 Photos
Created 21 December 2017
25 Photos
Created 24 June 2017
204 Photos
Created 24 June 2017
41 Photos
Created 20 June 2017
31 Photos
Created 5 June 2017
25 Photos
Created 1 May 2017
19 Photos
Created 15 March 2017
67 Photos
Created 25 February 2017
49 Photos
Created 12 January 2017
14 Photos
Created 17 November 2016
80 Photos
Created 30 September 2016
18 Photos
Created 19 September 2016
39 Photos
Created 14 August 2016
33 Photos
Created 14 August 2016
25 Photos
Created 26 July 2016
40 Photos
Created 9 July 2016
12 Photos
Created 1 July 2016
Danmark
19 Photos
Created 25 June 2016
18 Photos
Created 22 December 2015

Om oss

Who: Elisabeth and Wim
Port: Wallhamn, Sweden

Här är vi idag