Borta med Bengt

22 July 2019 | Curacao
22 July 2019 | Spaans Water, Curacao
01 July 2019 | Curacao
30 June 2019 | Curacao
30 June 2019 | Curacao
30 June 2019 | Curacao
24 June 2019 | Curacao
24 June 2019 | Curacao
19 June 2019 | Curacao
19 June 2019 | Curacao
19 June 2019
07 June 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
04 June 2019 | Curacao, St. Annabaai
02 June 2019 | Curacao
28 May 2019 | Curacao, St. Annabaai
25 May 2019 | Curacao, St. Annabaai

20 juli 2019, Spaans Water, Curacao

22 July 2019 | Curacao
Wim van Blaricum
Bild: A star is born!

Efter den långa flygresan från Holland stod jag och väntade på att min ryggsäck skulle komma förbi på bagagebandet. Jag hade checkat in den eftersom jag hade köpt flytande bivax till Bengts teak och det är inte tillåtet i handbagaget. Tyvärr fanns inte ryggsäcken på bandet så jag gjorde en anmälan. Efter att ha gått genom tullen ringde bagage-killen och sa att väskan hade hittats. Han mötte mig utanför utgången med min väska och sedan kunde jag gå till busshållplatsen för att börja den långa bussresan till Spaans Water med buss 2B till Punda (busstationen i Willemstad) och buss 6A från Punda till Caracasbaai (hållplats Vissershaven). Hela resan tog 18 timmar från dörr till dörr. Min packning bestod den här gången enbart av en ryggsäck och en datorväska så att jag inte skulle bli frestat att köpa med mig en massa saker. Till min mammas adress hade jag däremot redan skickat efter ett nytt pumphuvudet till watermakern, en reserv propeller till utombordaren och lite OCC prylar. En ny undervattenskamera blev köpt på Mediamarkt så det kanske blir en och annan vlogg i framtiden. I väskan fick jag också plats med ett par DVD-filmer, ett antal böcker och en del svenska och holländska flaggor som min mamma hade liggandes. Från hennes väninna Mejda hade jag fått en tekanna med matchande koppar i ostindisk stil. Den var för snygg för att lämna kvar i Holland, förpackat i en stadig låda överlevde kannan den långa resan utan problem.

Det kändes underbart att vara tillbaka i värmen och att därutöver få en massa kramar av Elisabeth. En av de första sakerna jag fick göra efter hemkomsten var att klippa hennes hår. Hon ville ha det 20 centimeter (!) kortare. När man seglar ska man inte vara rädd för att göra saker som man inte är utbildad för. Det brukar gå att lära sig eller laga många saker bara genom att göra det (Learning by doing). Så, även om jag inte är utbildad frisör tog jag saxen och kammen och började klippa. Elisabeth var väldigt nöjd med resultatet även om det gav mig ett par svettiga sekunder innan hon godkände resultatet efter att ha tittat i spegeln.

Dagarna efter hemkomsten blev det mycket prat och långa samtal. Sedan började vi med snygga till Bengts inredning med bivaxet. Elisabeth hade redan skurat hela inredningen med en tvållösning och oljat in all teak med cederolja som har en underbar doft. Vi passade på att fylla igen alla små hål i väggarna med teak-spackel och flytta en del prylar till andra ställen eller ta bort de. Det blir lätt för många saker på väggarna. Även en lampa fick en annan plats. Obama, katten, följde efter mig som en hund i början men lugnade sig sedan. Ankarlampan hade slutat att fungera och ersattes med den nya som vi hade köpt på St. Maarten för det ändamålet. Medan Elisabeth höll på att vaxa teaken passade jag på att ändra kabeldragningen mellan en av våra solcellsregulatorer och batterierna. Just den här regulatorn kan ladda två oberoende batterier. Eftersom startbatteriet enbart laddas när motorn är på, som den inte är så ofta, behövde den laddas på annat sätt. En kabel drogs från regulatorn till startbatteriet så den får hälften av laddningen av 2 (100 W) av våra 7 solpaneler (400 W). Den andra hälften går till batteribanken.

Förlåtelse

22 July 2019 | Spaans Water, Curacao
Wim van Blaricum | The weather is hot!
Bild: Dordrecht


Fyra obrukbara ting
äger en människa på sitt hav:
Roder, ankare och åror,
rädslan at gå i kvav.


Jag är på besök hos min mamma i Holland. Sommaren lyser med sin frånvaro. Det är molnigt, det regnar av och till och temperaturen ligger under 20 grader. Jag var lite för optimistisk, lätt gjort på det varma Curacao, och tog inte med varma kläder (såsom ylletröja, vinterskor, långkalsonger, mössa och vantar) i min minimala packning. På fötterna sandaler utan strumpor. Jag fryser och längtar tillbaka till värmen både från solen och från min frus kramar.

I Nederländerna är kollektivtrafiken mycket bra, framförallt tågtrafiken. Jag åkte tåg från flygplatsen Schiphol till den lilla staden där min mamma bor, enkelt och snabbt. För ärlighetens skull måste jag nämna att det inte är billigt. För att hälsa på gamla seglingsvänner från 80-talet åkte jag tåg till Zeeland, enkelt och snabbt och även om det var söndagskväll går tågen minst två gånger i timmen till sent på natten. Det finns fler än nio miljoner bilar i Holland men jag saknade inte någon av dem. Tåget susade förbi alla bilköer, ett stort problem i det här landet, och jag kunde njuta av det frodiga gröna landskapet som är så olikt det torra gula Curacao där Bengt nu ligger för ankar. För att hälsa på en JRSK-klubbkamrat, schapenkop som jag, som hade seglat till Dordrecht med sin båt var färjan över floden enkel och snabb. Förr var Dordrecht en mycket viktig och rik stad men den hade mycket höga skatter. Allt som skulle in i staden skattades, även djur. Ett par smarta invånarna klädde ett får i manskläder för att på så sätt slippa betala skatt för det. Fåret skrämdes av en hund vid stadsporten och de smarta invånarna blev avslöjade. Denna händelse räckte för att ge stadens invånare smeknamnet 'schapenkop'.

schaap
Schapenkop

I dagarna (17 juli) är det fem år sedan ukrainska rebeller sköt ner flight MH-17 från Malaysian Airlines, på väg med mestadels holländska turister från Amsterdam till Kuala-Lumpur i Malaysia. Fortfarande är de oklart vem som sköt ner det eller varför. Internationella Domstolen i Den Haag misstänker att de ryskstödda rebellerna under Igor Girkin (med stöd av Putin) sköt ner planet. De trodde antagligen att det var ett fraktplan på väg med förnödenheter till Ukraina. Ingen tog på sig ansvaret för nedskjutningen där 298 människor omkom, ingen överlevde raketanfallet. Sedan dess har det varit många undersökningar och misstankar men för ett par dagar sedan publicerades en lista med misstänkta personer med ovan nämnde Girkin som ledare. En rättegång kommer förmodligen att äga rum i Den Haag i början av 2020.

I tidningarna och på tv intervjuer med efterlevande som vill ha någon dömt för att kunna 'gå vidare med livet'. Någon måste straffas, någon måste ställas inför rätta, någon måste ta ansvar. I 'Algemeen Dagblad' från 15 juli fanns en intervju med en amerikansk rabbin, Stephanie Bernstein, som förlorade sin man i Lockerbie-attentatet 1988 (ett amerikanskt flygplan sprängdes i luften över den skotska byn Lockerbie där alla omkom, även en del byinvånare förlorade livet när planet störtade ner mitt i byn). Hon talar om straff, inför en domstol men även mellan Gud och gärningsmän och om att förlåta och att visa nåd är motbjudande och avskyvärt. Hon 'spyr' på till exempel justitieminister MacAskill som pratar om nåd och förlåtelse. Det verkar som om livet stannade upp för många efterlevande den här dagen och att denna händelse blev deras 'mening med livet'. Vi får inte lära oss hur vi hanterar katastrofer som dessa i till exempel skolan så reptilhjärnan och rädslan får ta över. Religion handlar om kärlek men det verkar inte rabbin Bernstein ha förstått. Det är kanske så att tidningarna eller tv-programmen inte vill visa människor som har fortsatt med sina liv och upplevt känslan av nåd och förlåtelse, visar kärlek. Det är inte bra för tittarsiffrorna.

Förlåtelse tillhör också kristendomen, det är en del av kärleken. Vi förlåter när vi släpper bitterhetskänslor och slutar känna att vi måste få gottgörelse för det vi blivit utsatta för. Bibeln visar att man behöver ha kärlek för att kunna förlåta helt och fullt, för kärleken ”för inte räkenskap över oförrätten”. (1 Korinthierna 13:4,5). Våra handlingar styrs till 95% av rädsla och är ihopkopplad med människans kroniska sjukdomar, Teomani och Megalomani. Det blir lätt en 'vi' mot 'dem' stämning. Det är självklart att nedskjutningen ska utredas och att både ansvariga och gärningsmän ska ställas inför rätta. Bibeln säger att Gud inte förlåter dem som gör sig skyldiga till grova och avsiktliga synder om de inte erkänner sina felsteg, ändrar sig och ber dem som de har sårat om ursäkt. (Ordspråksboken 28:13; Apostlagärningarna 26:20; Hebréerna 10:26). I det här fallet lär ingen be om ursäkt eller förlåtelse så frågan bli hur man kan gå vidare med sitt liv. Kan man assimilera händelsen och känslorna för att på så sätt uppnå en högre nivå i själslivet genom att visa kärlek, utan att någon tar på sig ansvaret eller ber om ursäkt?

Tro inte att jag har blivit religiös och börjat lusläsa Bibeln. Modern psykologi säger samma sak fast utan bibelcitat. Som skrivits innan tillhör vi människor inte till de allra smartaste djurarterna som befolkar den här planeten. Vi är lättlurade av till exempel snabba lösningar men inser inte att de stannar på ytan. För att sluta låta händelser eller personer skada oss måste vi bli fria från negativa känslor båda om oss själva och om andra. Inte lätt eftersom vi för det mesta är styrda av rädslan (för kärleken). Bibeln ger ett gott råd: ”Avstå från vrede och överge raseri.” (Psalm 37:8) Man behöver inte blunda för det som har hänt, men man kan ändå vägra att låta ilskan ta kontrollen över en. Kanske Rabbin Bernstein borde läsa Bibeln lite oftare.

kerk
Dordrecht: Grote Kerk


dr
Dordrecht

dre

7 July 2019, Spanish Water, Curacao, Sunday (English)

10 July 2019 | Curacao
Wim van Blaricum | It's cold in Holland. Brrr!
Last Monday Elisabeth got of the buss carrying two heavy bags and an even heavier suitcase. All the way from Sweden came a new grinder weighing 6 kilos, spare parts for the engine, lots of knitting yarn, crossword magazines for several years, books, medicines, boat parts and gadgets, new credit cards, letters and magazines and more of this and that. It felt good to hug her after three weeks listening to the cat talking. Here on Curacao taking the buss is very cheap, a taxi costs a fortune so of course Elisabeth travelled by buss. Dragging heavy things and bags around is part of a sailors workday. Going by buss costs less than 2 euros while a taxi wants at least 50 USD to drive you to the airport from Spanish Water. The choice is thus simple.

She also had some things with her that are hard to find outside of Sweden: dill seeds, anchovy (sprats), Swedish 'kaviar' and green pepper corns. Dill seeds are used to make pickles, 'kaviar' is good on boiled eggs or on a sandwich (it is not Russian caviar). Green pepper corns do not seem to be used in cooking here in the Caribbean but can be found in expensive pepper blends. The anchovy we bought on Lanzarote was made with olive oil, has a great taste but doesn't do well in a 'Janssons Frestelse' (see the recipe).

jf

JANSSONS FRESTELSE
The name of this creamy potato side dish (YAHN-sonz FREH-stel-suh) is Swedish for "Jansson's temptation." It's not really clear just who Jansson was -- either a 19th century opera singer, or a character in an early 20th century Swedish film. Either way, an entire nation was tempted in the end.
Janssons Frestelse is particularly popular for Christmas, but you'll find it served at special occasions year round.
4 to 6 servings.

INGREDIENTS
Potatoes, peeled -- 2 pounds
Butter -- 4 tablespoons
Onions, thinly sliced -- 2
Swedish preserved sprats, rinsed (see variations) -- 1 (3.5-ounce) tin
Heavy cream -- 3 cups
Salt and white pepper -- to season
Bread crumbs -- 1/2 cup

METHOD
1. Oven to 375°F. Slice the potatoes into 1/4-inch rounds, then cut the rounds into 1/4-inch strips.
2. Heat 2 tablespoons of the butter in a sauté pan or skillet over medium flame. Add the onions and sauté onions until wilted and translucent but not browned, about 5 to 7 minutes.
3. Butter a deep casserole dish on the butter and sides. Layer one third of the potatoes evenly over the bottom of the casserole, seasoning lightly with salt and pepper. Next spread one half of the onions over the potatoes, and half the sprats over the onions, lightly seasoning each layer with salt and pepper. Spread another third of the potatoes in the dish, followed by the remaining onions and the rest of the sprats and finishing with the rest of the potatoes, seasoning each layer.
4. Bring the cream to a simmer in a saucepan, then pour it evenly into the casserole dish. Sprinkle the breadcrumbs over the top of the potatoes. Dot the remaining 2 tablespoons of butter over the breadcrumbs.
5. Place the casserole on a baking sheet and bake for about 1 hour, or until the potatoes are cooked through and the dish is browned and bubbling.


JANSSONS FRESTELSE VARIATIONS
Sprats: Recipes for Janssons Frestelse in English often call for anchovies, but this is a mistranslation. For authenticity, sprats preserved in oil (ansjovis in Swedish) should be used. You can find Swedish sprats for sale online or at your local Ikea in the food section. Nonetheless, if you can't find true ansjovis, regular anchovies, rinsed well in fresh water, can substitute.


It took the whole of Tuesday to unpack everything and find a place for all the things on Bengt but in the end I could start replacing blocks, lines an shackles while Elisabeth rested her arms.

We had a lot to talk about our the first night together so sleep came late. Long flights are tiresome and the 'jet lag' makes you feel tired and sleepy att the wrong time so we took it easy the first days but on Wednesday we took a long walk to 'Jan Thiel' and had a swim in the ocean at Caracasbaai beach.

Thursday had Elisabeth starting making a sprayhood for our dinghy from awning fabric which she had found at her parents house. Our 'Lille Bengt' is very wet in all but the slightest sea so we needed some protection to keep our shopping and ourselves dry. A Swedish yacht 'Hakuna Matata' anchored not far from os. They had not been able to fill there gas bottle on Bonaire and therefor couldn't enjoy a morning coffee with their breakfast. Elisabeth rowed over with a thermos hot water before Andreas and Cecilia went ashore to try to get there bottle filled. We also had a coffee and sundowner or two with Neill and Heidi from 'Artemis' before they sailed on to Aruba. Nurse Heidi was very pleased with the way my mosquito bites looked so it was thumbs up for swimming.

kalle
Att an IKEA-store near you!

The next day we took the free buss to the supermarket 'Vreugdenhil' to do some shopping. We stumbled upon a hula hoop att the toys department which turned out to be the perfect support for the dinghies sprayhood. 'Lille Bengt' was hoisted on deck so Elisabeth could measure and cut the fabric, not an easy task in the usual gale force afternoon wind. After sewing and putting the fasteners in we took the dinghy for a test ride against wind and waves. The result of pounding into the gale force wind with our little dinghy was that the water stayed outside (well, most of it) and that we kept reasonably dry. We thank the crew of 'Mylady' for this brilliant idea.

We finally managed to do the much needed oil change on our outboard before I went of to Holland. We have been neglecting our brand new Honda since we bought it on Martinique. First oil change should have been done at 10 engine hours. It was no surprise that both engine oil and gear oil were black but after it got some fresh oil and a clean-up and grease job it ran smoothly again. This time we can let it work for 50 hours before the next service.

After my visit to Holland we will have to wait for some spares to arrive on Curacao before we head to Aruba and on to the Panama canal.

jollen
Lille Bengt ready for a testdrive
Vessel Name: Bengt
Vessel Make/Model: Bruce Roberts 44 offshore
Hailing Port: Wallhamn, Sweden
Crew: Elisabeth and Wim
About:
Vi är Wim och Elisabeth, båda i 50-års ålder som träffades vintern 2011. Tillsammans har vi sex barn. Segling, havet och öar är det som lockar oss. Hamnar undviker vi så mycket som möjligt. Vi ligger helst på svaj. [...]
Extra:
Vem är Bengt? Bengt är en Bruce Roberts 44 Offshore som byggdes av Bengt Matzén i Stockholm mellan 1987 och 2001. Bengts dröm var att segla jorden runt men det blev aldrig av. Vi köpte båten av hans dödsbo och gav den namnet som en hommage till honom. Bengt är byggd i stål och [...]
Social:
Bengt 's Photos - Ove
Photos 1 to 46 of 46 | Bilder (Main)
1
 
1

Om oss

Who: Elisabeth and Wim
Port: Wallhamn, Sweden

Här är vi idag