Borta med Bengt

23 September 2019 | Aruba
15 September 2019 | Aruba
15 September 2019 | Aruba
08 September 2019 | Aruba
08 September 2019 | Aruba, Airport Anchorage
05 September 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
04 September 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
30 August 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
28 August 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
23 August 2019 | Karaibiska havet, Spaans Water, Curacao
21 August 2019 | Curacao
19 August 2019 | Curacao
19 August 2019 | Curacao
12 August 2019 | Curacao
12 August 2019 | Curacao
08 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao
06 August 2019 | Curacao

Veckan som har gått!

23 September 2019 | Aruba
Wim van Blaricum | Hot and humid!
Bild: Åska på ingång

Söndag 23 september 2019, Airport Anchorage, Aruba

När jag skriver det här på måndag har vi några lugnare dagar framför oss med mindre vind men en del ostadig väder på grund av de tropiska vågorna som drar förbi. På väderkartorna syns att vi kommer att få syd och sydvästliga vindar på torsdag/fredag, tack vare orkanen Humberto, så vi bestämde oss för att ankra om i lite djupare vatten. Ankaret satt som berget men det var bara 2,4 meter djupt (vi går på grund vid 2,3 meter) och skulle vi svänga mot stranden i västliga vindar skulle vi gå på grund eftersom det är mindre än en meter djupt där. Även jollen går på grund längre in så vi måste ta en omväg till jollebryggan. Tyvärr gillar inte vårt ankare den här botten så vi försökte minst tio gånger att få det att gräva ner sig. Vi höll på i många timmar på olika ställen men till slut fick vi fäste i sand på 4 meters djup. Vi har 35 meter kätting ute och Bengt själv ligger i 6 meter vatten. Nu ligger vi ganska långt ut så vid ändrad vindriktning stannar vi i djupt vatten. Botten här är sand med sjögräs men på många ställen är sandlagret i tunnaste läge och vår Knox behöver lite djup för att gräva ner sig. Andra ankare behöver inte lika mycket tjocka sandlager så de har det lite lättare att få fäste.

ae

Tisdag hade vi lite vind ur olika riktningar. Det blev väldigt varmt på dagen så vi orkade inte gå iland men stannade på båten och simmade många timmar istället. Vanligtvis blåser det rejält här och badandet begränsar sig då till att hänga efter Bengt eller simma lite bakom honom. Nu kunde vi vara i vattnet länge utan att bli bortförda av vågorna eller få kallsupar Frysa gör man inte i det 29-gradiga vattnet (inte ens jag). Jag snorklade ut till ankaret för att kolla hur det sitter i botten. Det sitter som berget. Atlanten spottar ut nya störningar hela tiden, bland annat störning numro 'nine' som blev tropiska stormen 'Imelda'. Numro 'ten' lär bli en stor orkan som kommer att drabba den norra delen av Västindien. Den befinner sig nu mitt på Atlanten. När orkanerna har rasat klart här drar de via nordatlanten till Europa där de blir kraftiga höststormar.

ork

Onsdag fick numro 'ten' namnet 'Jerry' och uppgraderades till en tropisk storm. Bakom honom har det redan uppstått en ny tropisk störning, numro 'eleven' som kommer att få ett kvinnligt namn om den blir en tropisk storm. Vi får se vart den tar vägen. Passadvinden är som bortblåst i säkert en vecka mellan här och Panama så vi stannar kvar på Aruba ett tag till.

odla

När de här störningarna uppstår vid Cabo Verde får de ett nummer och när de blir en tropisk storm får de ett namn. Blir de senare orkan klassas de efter en skala från 1 till 5 där 5 är värst. I 2017 var 'Irma', som förstörde bland annat St. Maarten och 'Maria' som gjorde samma sak med Dominika, kategori 5 orkaner. Även 'Dorian', som förstörde Bahamas här om veckan var en kategori 5 orkan.

Meteorologists use the Saffir Simpson Hurricane Wind Scale to measure a hurricane's strength. The scale also estimates potential property damage.
Storms reaching Category 3 and higher are considered substantial hurricanes "because of their potential for significant loss of life and damage," the National Hurricane Center writes.
The system divides storms into five categories:

• Category 1: Winds 74 to 95 mph (Minor damage)
• Category 2: Winds 96 to 110 mph (Extensive damage -- Can uproot trees and break win-dows)
• Category 3: Winds 111 to 129 mph (Devastating -- Can break windows and doors)
• Category 4: Winds 130 to 156 mph (Catastrophic damage -- Can tear off roofs)
• Category 5: Winds 157 mph or higher (The absolute worst and can level houses and destroy buildings)

Källa: Wikipedia


Namnen är traditionellt varannan kvinnlig (hon) och varannan manlig (han). Listan görs upp i förväg. Här finns inga 'hen' inte. 'Hen' är en symbol för etablissemanget, för utsuddningen av det naturliga maskulina och feminina och en väg mot förstörelsen av människan själv. 'Hen' är vad staten vill att du ska bli eftersom den vill kontrollera oss. En 'hen' är en likformad osynlig form-bar ingenting och gör inte män och kvinnor jämställda, det är bara ett ord. Kanske att du har lärt dig att 'hen' är precis tvärtom. Fråga dig då vem som har lärt dig det.

I vers 38 av Tao Te Ching, skriven av Lao-Tse, står följande:

38.
Sann moral är inte moralisk
Därför har den moral.
Ytlig moral misslyckas aldrig att vara moralisk
Därför har den ingen moral.
Sann moral "agerar" inte
Och måste vara icke-existerande för att fungera.
Ytlig moral "agerar"
Och måste vara tydligt för att fungera.
Sann godhet "agerar"
Men måste vara icke-existerande för att fungera.
Sann Rättvisa "agerar"
Men måste vara tydligt för att fungera.
Sann korrekthet "agerar" och om du inte reagerar
Kommer de att rulla upp sina ärmar och hota dig.
Därför, när Tao är försvunnen kommer moralen
När moralen är försvunnen då är godheten där
När godheten är försvunnen då är Rättvisan där
Och när Rättvisan är försvunnen då är korrektheten där.
Nu är "korrekthet" det yttre framträdandet för trohet och ärlighet
Och början på oreda.
Ockulta förmågor är bara blommor från Tao
Och början på dumhet.
Därför vistas Mästarna i verkligheten
Och inte i det ytliga.
Vila i frukten och inte i blomman.


sq

Vi har lite vind ur västliga riktningar så det är varmt på gränsen till olidligt. Temperaturen ligger runt 35 grader. Efter frukost åkte vi in med jollen till Renaissance Marina och gick de 2,5 kilometrarna till den stora supermarknaden 'Ling and son'. På vägen dit gick vi in i 'Renaissance Mall' och kollade på alla lyx-affärer. Det verkar att 'Ling and Son' är stället där alla holländare handlar eftersom det finns en del 'Albert Heyn' och andra 'holländska' varor på hyllorna. Kassörskan började i alla fall prata holländska med mig, något som är ganska ovanligt på den här ön som ligger mycket nära Venezuela och där det mest talas spanska, engelska och papiamento. Priserna ligger i allmän högre än på Curacao, framförallt allt med alkohol i är mycket dyrare. Förmodligen var det därför tullen var så intresserat av hur mycket sprit vi hade ombord. Konstigt nog hittade jag den goda portugisiska ölen 'Super Bock' på hyllan i 'Ling and Son'. Den var billigare än det lokala ölet 'Balashi'. Även min favorit från Dominikanska Republiken 'Presidente' fanns, fast till nästan det dubbla priset jämfört med Curacao. De allra flesta turisterna kommer från USA eller Colombia. Just idag var det två stora Kryssningsbåtar inne så det var mycket folk ute på stan. Colombianer från den ena båten och amerikaner från den andra.

a1

Torsdag blev en varm och fuktig dag med mycket svaga vindar och stora åskmoln runtomkring oss. Voltmätaren visade 11,2 V och alla laddningslampor blinkade orange som varning. Efter att ha haft på motorn en kvart var allt normalt igen, det vill säga 13,3 V. Batterierna är nu 4 år gamla och förmodligen nära slutet. Fläkten i sovrummet har fungerat dåligt ett tag och slutade fungera av och till så jag skruvade ner den och tog isär den. Sladden till den lilla elmotorn satt inte fastlödd men bara vriden runt kontakterna. Fläkten kostar 700,- så man kan förvänta sig lite bättre kvalitet. Märket är Caframo och kommer från Kanada. Elisabeth har stickat/virkat en födelsedagspresent till Neill som fyller år idag. På eftermiddagen formades stora åskmoln runtomkring oss och vinden blev svag sydlig. En tropisk våg på väg över oss. Vi tog jollen in till Varadero Marina med ballonger, en flaska vin och fint inslaget present till Neill som fyllde 56 den här dagen. Efter en fin kväll med god mat och trevlig sällskap åkte vi tillbaka till Bengt. Det var nu åska runtomkring oss och en dyning hade börjat rulla in på vår ankarplats genom öppningen i revet. Vi hann precis lägga oss när det brakade loss. Enorma mängder med regn, vindbyar och blixtar gjorde att jag hade ankarvakt i sittbrunnen i ett par timmar eftersom vi hade ett rev i lä. Jollen fick ösas eftersom den var helt fyllt med vatten efter bara någon timme. Det höll på till halv fyra på fredagsmorgon men sen kunde vi lägga oss och sova i ett par timmar. Bengt la sig tvärs på dyningen så vi rullade ordentligt, något som inte befordrar nattsömnen. Vinden blev från havet (sydlig) och då är stranden lä. Eftersom det är ganska grunt här håller vi koll. Ankarvakt på GPS har inte så stor nytta här eftersom lagunen inte är ordentligt kartlagd. Djupmätaren och ögonen är det man använder här.

ni

Fredagsmorgon skulle vi ha fikat på Martins båt men efter den sömnlösa natten och det ostadiga vädret, dessutom med ett rev bakom oss, stannade vi kvar på Bengt. Efter att vädret stabiliserat sig kollade vi ankaret och badade. På eftermiddagen tog vi jollen in till Varadero Marina och gick på besök hos Martin och hans Catana 47 katamaran 'Melody'. Stor som en lägenhet med massor av utrymme och mängder med prylar. Imponerande. Till och med AC finns i båten. Han köpte den på Grenada och har seglat den hit. Här ligger han nog kvar ett tag för det är mycket jobb med att fixa allt som inte funkar. Båten är 20 år gammal, ser fortfarande fin ut men prylarna börjar gå sönder. Martin själv är från Stockholm men bor i USA. Han vill gärna segla upp båten till Sverige och ha den där på ostkusten som han tycker mycket om. Han visade oss kort på en Bengt som han har seglat med på 80-talet och som senare byggde båt hemma på tomten. Det är inte samma Bengt som byggde vår båt.
Idag och nästa fredag klimatstrejkar skolungdomar i hela världen. Vuxna får gärna delta. Är du med? Gör du något så att kommande generationer också kan njuta av världen? Vi har inget hus, ingen bil och handlar och konsumerar lite. All elektricitet vi använder på Bengt kommer från solen, vatten (släpgeneratorn) och vinden. När Elisabeth syr körs sy-maskinen på egentillverkat ström, ävenså när vi tillverkar vårt eget vatten, laddar datorn, använder borrmaskinen, kör med el-vispen eller lyssnar på radion. Motorn startas någon gång för motorns skull. Den här enkla saken såsom energitillverkning och förvaltning med hjälp av solen och vinden kan varje hushåll åstadkomma, även i höghus, men det kräver en investering och kanske en prioritering av vad man lägger sina pengar på. De flesta människorna konsumerar hellre, tror att de blir lyckliga av det och blundar för verkligheten.

I vers 12 av Tao Te Ching, skriven av Lao-Tse, står följande:

12.
De fem färgerna förblindar våra ögon.
De fem tonerna gör våra öron döva.
De fem aromerna förvirrar vår smaklökar.
Kapplöpning och jakt avtrubbar.
Att äga sällsynta skatter föder ett skadligt beteende.
Därför beaktar den vise sitt centrum, och inte sina sinnen.
Han kan släppa sinnena och väljer sitt centrum.

Lördag blev en mulen dag med fuktig luft och mängder med regnmoln runtomkring oss. Lite vind och lite sol så inte mycket ström till batterierna. Vi har i alla fall fixat att vi kan stänga av en del instrument på natten. Våra batterier verkar vara helt slut men vi väntar med att skaffa oss nya eftersom de är mycket dyra här. Kanske i Panama eller Chile. Elisabeth bakade ett surdegsbröd som blev mycket god. På kvällen fick vi en stor åskby över oss med kall vind av kulingstyrka och sedan regn.

k
Katten gillar inte värmen

Söndags väderprognos visade en ny tropisk storm, döpt till 'Karen'. Det är numro 'eleven' som enligt prognosen drar norrut. Ett nytt område med störningar är redan på gång vid Cabo Verde, numro 'twelve'. På Aruba fortsätter det ostadiga vädret med åska och tryckande värme. Morgon-snorklingen fick avbrytas på grund av mörka moln och sedan har det regnat tills på eftermiddagen då vi snorklade ut mot revet bakom oss när ovädret äntligen drog bort. Mellan här och Panama finns ingen vind alls just nu men mycket ostadig väder med enorma åskbyar. Vi ligger bra här på Aruba.

scoop
Vindscoop ser till att vi får lite luft inne
The week that has past us:

15 September 2019 | Aruba
Wim van Blaricum | hot and humid!
15 September 2019, Aruba, Airport Anchorage, Sunday

Hurricane season seems to have started for real. There are quite a few disturbances on the Atlantic, crossing from the Cape Verdes to the West indies. Usually the ABC islands do not get hit by hurricanes but it has happened once or twice in the past. If a hurricane comes close the islands get rain, storm surge and southerly winds. But even this happens very seldom. Dorian destroyed parts of the Bahamas and now Humberto is of the Florida coast but turning east in the Atlantic.

or

Our anchorage is close to the airport, the beach and the waste incineration plant (is this really the right word?) so Bengt gets very dirty. The last days we have had lots of sunshine and lots of wind so the watermaker is running many hours every day since we have plenty of power. We can clean the outside of Bengt with fresh water, a real luxury. Even after swimming we wash ourselves with lots of fresh water. Since it is very hot here we have little laundry because we mostly walk around without clothes on.

smuts

The water in the lagoon is warm and clean so we swim a lot. The weather is hot and humid now because of a tropical wave passing us so we go ashore as little as possible. In the morning we often take a walk on the beach (with clothes) and swim from Bengt afterwards (without clothes). There are few other boats close to us but the ones that are anchored here are all American. When they go ashore they take a long detour around us and pretend that we are not there. They really don’t like nakedness. We do work on Bengt as well as reading, sewing, knitting, crochet, ponder about where to sail next and write. Elisabeth found out that she used the wrong stiches when crocheting (?) a sweater which she nearly had completed. She used solid stiches (?) instead of pole (?) stiches. She must take up everything again and start over with the right stiches this time.

tr

tr2

The greywater tank’s bilge-switch stopped working and all washing-up water found its way to the ‘hole’ under the mast foot. I have stopped counting how many of these switches we have used since we left Sweden three years ago, but they last only a few months. The tank’s cover had lost its plastic locking bits, so we changed the switch for an electronic one from Whale (best but also most expensive) and dug out the spare lock for the tank.

ha

The toilet was not working the way it should and that indicated a blocked toilet-hose. I could just write that we took out the hose, cleaned it and put It back. Easy! Not! We had to empty a few lockers and unscrew large parts of the toilet to be able to reach the hose and get it out. To do so we used a messenger-line so we could pull the hose back in place again after cleaning. It is quite long and lies under all our batteries. Elisabeth had to lie down in one of the lockers to pull out the hose and while doing so she damaged one of her ribs. A few years ago, in Les Saints, we worked on the engine and had the engine cover/steps of. We had a coffee break in the cockpit. Elisabeth forgot that we had no steps while going down below. She fell and broke a rib. Now she must take it easy a few days. Getting the hose out is one but getting the stuff out of the hose is another. We used all sorts of tools but most effective are banging with a hammer and bending the hose. We used lots of water (a whole ocean outside) and could finally get all the urinary stones and other ‘shit’ out. Getting the hose back in place was easy. We hope the toilet will function normal for at least one year or until we transited the Panama-Canal (sleeping guests/line handlers). Last time we did this ‘shit’ job was on Terceira in the Azores winter 2017/18.

s1

s2

s

s3

The parcel with spare parts for the watermaker arrived at the FedEx-office on the airport. Our friends Neill and Heidi were so kind to pick it up for us. It’s a long way from the anchorage and they are in the marina and have bikes. Unfortunately for us Marine Warehouse in Miami had used the wrong address and had not written the name of the yacht and YACHT IN TRANSIT on the parcel, so we had to pay an import-duty of 50 USD. Since we had given them the right address we tried to get them to pay us the tax back. Marine Warehouse is a fairly large company which, in their advertisements write about ‘a global chandlery’ but … no answer. We are not going to use this firm again in the future. They are very slow in answering e-mail and sending invoices. To get these guys going we had to contact Spectra’s support (our watermaker is a Spectra) who gave them a kick in the ass. They got 24 hours to fix it. Needless to say, we like Ben on Spectra-support very much. Neill and Heidi also passed ‘Budget Marine’, the chandlery, and bought waterproof connectors for us there. Even here no answer to our e-mails (the boss was on holyday). Since Neill and Heidi had payed about 100 USD in advance for us Elisabeth baked a yummy chocolate cake and then we took the dinghy the 1,5 miles to the marina to drink coffee, thank them, pay and pick up our stuff.

pl

Friday we had a tropical wave coming over which meant very moist hot air, so we did as little as possible. There is a lot of activity on the Atlantic with lots of disturbances being ‘born’ near the Cape Verdes. At least one of them will turn into a hurricane next week.

sy

Saturday and Sunday were windy. Good for the wind generator. Elisabeth still feels pain from the damaged rib, so we take it easy with physical activities. She sewed a wind-scoop after drawings from ‘Mylady’. The advantage of this one is that it can be reefed and behaves better in strong winds. One can also have the hatch partially open and still get fresh air in the boat. Since the boat was so dirty we got the hose out and cleaned the whole boat with water and soap.

Until next week!


sc1

sc2


Veckan som har gått!

15 September 2019 | Aruba
Wim van Blaricum | Moist and hot!
15 september 2019, Aruba, Airport Anchorage, söndag

Orkansäsongen verkar ha börjat på riktigt här i Västindien, det är mycket på gång på Atlanten. Dorian förstörde stora delar av Bahamas och på väderkartan finns ett tretal störningar som förmodligen blir orkaner senare i veckan. Vid Cabo Verde, orkanernas födelseplats, har det redan uppstått flera störningar som ses som potentiella orkaner. De åker över Atlanten med i ca 15 knop så det tar en dryg vecka innan de kommer till Västindien. Vi på Aruba drabbas inte men kan få andra vindar, dyningar och regn.

or

Regn har vi tyvärr inte fått hittills. Eftersom vi ligger nära stranden, sopförbränningen och flygplatsen blir Bengt väldigt smutsig. Den hårda vinden kombinerat med sol hela dagen gör att vi har mycket ström så vi kan köra watermakern i många timmar och det betyder att vi kan städa ute med färskt vatten. Även efter att vi har badat spolar vi av oss med mycket färskt vatten. Eftersom det är så pass varmt blir det, förutom sängkläder, väldigt lite tvätt, vi går mest runt utan kläder.

smuts

Vattnet i lagunen är varmt och skönt så vi badar väldigt mycket. Det är för närvarande tryckande varmt här på grund av den tropiska vågen som passerar så för tillfället åker vi iland så lite som möjligt. På morgonen tar vi oftast en strandpromenad och sedan ett bad. Därefter jobbar vi på Bengt, skriver, funderar, planerar, läser eller virkar. Elisabeth kom på att hon använda ’fel’ sorts maskor till tröjan hon nästan hade virkat klart, bara ärmarna återstod. Hon gjorde fastmaskar (fm) istället för stolpar (st). Nu får hon dra upp allt och börja om från början. Som tur är har vi gott om tid.

tr

tr2

Gråvattentanken slutade fungera igen och det gjorde att diskvattnet rann ner i ’hålet’ (se bild) under mastfoten där det är svårt att städa. Nivåvakten gav upp (jag har tappat räkningen på hur många vi har använd sedan vi lämnade Sverige) och locket tappade sina låsflärpar så vi passade på att ta fram reservlocket och byta ut nivåvakten mot en elektronisk sådan (den från Whale är förutom bäst också dyrast).

ha

Vi fick inte den nya toalettdelen att fungera som den skulle och det betyder tyvärr stopp i toaslangen så den togs bort och gjordes rent. För det fick många fack tömmas på sina innehåll och en del av toaletten skruvas isär för att komma åt. Fördelen med att ta ut allt ur ett fack är att man samtidigt kollar om man behöver alla dessa prylar. Ibland hittar man också något som man hade glömt att man hade. Jag hittade till exempel reservdelar till watermakern som jag inte trodde vi hade. Det är visserligen gamla delar men som reserv bra att ha. Med hjälp an en ledlina drog vi ut den långa slangen in i ruffen. Det tog sin lilla tid att få ut alla urinstenar (och annat) ur den men till slut lyckades vi med hjälp av rensband, bankande, böjande och genom att hälla i mängder med havsvatten. Att få tillbaka den på plats var inte så svårt eftersom vi hade haft den på tork i solen som gjorde att den blev mjuk och len. Förhoppningsvis klarar toaletten sig i minst ett år. Sist vi gjorde det här ’skit’ jobbet var på Terceira vinter 2017/18. Elisabeth fick ont i ett av sina revben när hon låg ner i facket för att dra igenom slangen. För ett par år sedan ramlade hon ner i båten och knäckte ett revben eftersom hon hade glömt att vi hade jobbat på motorn och inte hade monterat motorhuvudet/trappan tillbaka. Hon får vila sig ett par dagar. Som tur för henne har hon inga besvär vid badandet.

s1

s2

s

s3

Paketet med reservdelarna till watermakern kom fram till Fedex-kontoret i veckan och skulle hämtas där. Neill och Heidi var så snälla och cyklade dit och hämtade ut det eftersom kontoret ligger långt bort. Tyvärr hade Marine Warehouse gjort fel med adresseringen och glömt att skriva båtens namn och ’YACHT IN TRANSIT’ så vi fick betala importskatt på drygt 50 USD. Vi kommer att försöka få tillbaka pengarna från Marine Warehouse eftersom de inte gjorde som vi hade sagt till dem. Inget svar såklart. Vi kommer i alla fall inte att använda de här företaget igen eftersom de är mycket långsamma på att svara på mejl (tar veckor eller kommer inte alls) och skicka offert. I det här fallet fick vi kontakta watermakers tillverkare Spectra för att få de här gubbarna att röra på sig. Spectra gav dem 24 timmar att svara på mejl och skicka en offert (Spectras support är mycket bra). Sedan gick det fort. Jag skickade adressen till dem men den använde de inte. Deras fel eller nonchalans kostade oss 525 kronor. Neill och Heidi cyklade också förbi Budget Marine, som inte heller svarar på mejl, och köpte vattentäta kontakter till vår vindgenerator. De la ut drygt 100 USD för oss så Elisabeth bakade en smarrig chokladkaka (Neills favorit) och sedan åkte vi de 1,5 sjömilen till marinan med Lillebengt på torsdag för att fika, tacka, betala och hämta grejerna.

pl

På fredag drog det över en tropisk våg som innebar mycket fuktig luft här på Aruba så vi orkade inte göra så mycket mer än att bada och göra lite småjobb. Eftersom det är så mycket aktivitet på väderfronten på Atlanten just nu drar tropiska vågor över med två till tre dagars mellanrum. De här störningar blir lätt orkaner om de få rätt förutsättningar ute på Atlanten. Vi på Aruba får oftast bara fuktig luft och mycket varm vind men, som tur är, inget mer.

sy

Lördag och söndag blev mycket blåsiga dagar. Bra för vindgeneratorn som producerar hur mycket el som helst. Elisabeth har fortfarande ont i revbenen så vi tog det lugnt. Hon började sy en ny windscoop efter ritningen från den som ’Mylady’ använder. Fördelen med den här är att den är revningsbar och att formen gör att den står lite lugnare i hårda vindar. Man kan också ha luckan på ’pinnen’ och få in luft.

sc1

sc2


Vessel Name: Bengt
Vessel Make/Model: Bruce Roberts 44 offshore
Hailing Port: Wallhamn, Sweden
Crew: Elisabeth and Wim
About:
Vi är Wim och Elisabeth, båda i 50-års ålder som träffades vintern 2011. Tillsammans har vi sex barn. Segling, havet och öar är det som lockar oss. Hamnar undviker vi så mycket som möjligt. Vi ligger helst på svaj. [...]
Extra:
Vem är Bengt? Bengt är en Bruce Roberts 44 Offshore som byggdes av Bengt Matzén i Stockholm mellan 1987 och 2001. Bengts dröm var att segla jorden runt men det blev aldrig av. Vi köpte båten av hans dödsbo och gav den namnet som en hommage till honom. Bengt är byggd i stål och [...]
Social:
Bengt 's Photos - Västindien 2019
Photo 34 of 89 | Back To Album
Prev   Next
Added 15 April 2019

Om oss

Who: Elisabeth and Wim
Port: Wallhamn, Sweden

Här är vi idag