Danas Rejse

Bloggen er tænkt som et supplement til vores hjemmeside, når vi ikke har mulighed for at holde den up to date. Vi vil, når vi sejler, skrive lidt om hvad vi laver og I kan se hvor vi er.

28 September 2015 | Sundkrogen, København
21 September 2015 | Helsingborg, Sverige
09 September 2015 | Mandal, Norge
22 August 2015 | Wells, Shetlands Øerne
25 July 2015 | Qaqortoq (Julianehåb), Grønland
24 July 2015 | Qaqortoq (Julianehåb), Grønland
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
25 June 2015 | Cow Head Harbour, Newfoundland
23 June 2015 | Ingonish Harbour, Cape Breton
13 June 2015 | Head of St. Margarets Bay, Nova Scotia
12 June 2015 | Shelburne, Nova Scotia

Oplevelser på Anatom

14 August 2012 | Tanna, Vanuatu
Næste dag kom de lokale myndigheder ud til os. Det tog en halv times tid med lidt snak og vi fik oplysninger om, hvor vi kunne veksle penge og hvor politistationen og byens "supermarked" lå. Der er to skoler, en for de større og en for de mindre børn, som vi kunne se fra båden, de lå helt ned til stranden.

I løbet af dagen og næste dag kom her flere både og vi endte op med at være 7 både. De lokale var ivrige for at arrangere en fest med dans og spisning, nu vi var så mange fremmede. I løbet af fredagen blev det bestemt, at festen skulle holdes lørdag, da de fleste af os ville sejle videre til Tanna tidligt om mandagen. For landsbyen er det en måde at tjene lidt penge på, vi betalte hver ca. 70 kroner.

Vi skulle allerede mødes inde på stranden ved halv tretiden, og så samles et sted som de brugte til ceremonier og fester. Der var langs stranden bygget forskellige huse, hvor man kunne sidde inde, hvis det regnede. Nu var vejret godt, og vi sad på bænke rundt om dansepladsen. Der var et kavahus, som de selv bruger hver dag. Efter dagens arbejde går de fleste mænd til kavahuset og nyder et par "nødder," en halv kokosskal som de drikker kavaen af. På den anden side af stien var der opstillet halvtage over de steder hvor de kogte og stegte maden. De havde rigtig haft travl med at fiske. På et langt brædt lå snappere i forskellige størrelser og flotte farver. Kvinderne var igang med at koge grøntsager og de laver de lækreste ting af revet jams, bananer og taro blandet op med kokos og lagt i lag mellem blade enten med fisk, kylling eller kød imellem og det hele står og simre over bålet. Det er deres nationalret, som kaldes laplap. Et hul bliver gravet i jorden med et bål i bunden og ovenpå lægges der lange pinde hvor gryder, potter og pander står.

Det var spændende at være gæst her og der var en dejlig afslappet atmosfære. Vi gik rundt og kiggede i gryderne og spurgte hvad de brugte af råvarer ud over fiskene, som vi kunne se. Det ene fad efter der andet blev båret ud til buffet, hvor fadene blev dækket af palmeblade og et let stof mod fluer.

Familiens kvindelige overhoved startede med at fortælle om, hvad der skulle foregå i løbet af aftenen og bagefter blev vi bedt om at præsentere os hver især. Så var der en gruppe som dansede nogle af deres traditionelle danse. Derefter blev maden vist frem. Da vi havde fået fortalt, hvad der var på fadene, blev de igen dækket til. Vi skulle have kava, inden vi startede på maden. Kavaen her smagte meget anderledes end på Fiji. Her er den lavet af helt ny opgravede rødder og den var friskere og stærkere. Der gik ikke mange minutter før man kunne mærke virkningen og det var godt vi hurtigt derefter skulle have mad. For på tom mave strøg den lige til hovedet, men det forsvandt hurtigt med lidt mad i maven. Al maden var rigtig lækker og flot anrettet med blomster. Det er første gang har nydt alt det vi har fået serveret. Der var kylling i jams og kokos og både kogt og stegt fisk uden ben med lækker kokossovs, forskellige grøntsager og maser af frugt og friske drikke kokosnødder til alt det vi kunne spise.

Derefter var der hyggelig snak mellem os sejlere og de lokale. En ting skal nævnes; deres børn er utrolig søde og høflige. Ingen råben og skrigen, eller sure miner. De er bare så søde og imødekommende, ja, de genspejler de voksne, som også er meget venlige og imødekommende.

Vi var så heldige med vejret, faktisk den sidste aften med godt vejr. Da vi senere på aftenen tog tilbage til båden begyndte det at småregne og hele natten øsede det ned. Næste dag var grå og regnfuld. Der var flere som tog i kirke og de frøs bravt de tre time hele seancen varede. Vi orkede ikke mere kirkegang, og hvis de sang ville vi kunne høre det ud gennem den åbne kirkedør, men det var kun til sidst de sang lidt, så vi var ikke gået glip af noget.

Næste morgen, mandag, tog vi en hurtig beslutning, nu var det ud af røret. Vejrmeldingen var nogenlunde, let vind fra øst til sydøstlig retning, men vi ville videre nu. Vi gad ikke en ekstra regnvejrsdag. Klokken halvsyv lettede vi anker og hurtigt kom der gang i et par af de andre både, da de så vi sejlede. Vi ville ikke blive den eneste, to andre fulgte os kort efter. Nummer to båd var heldig at se tre til fire hvaler lige ud for nordspidsen af øen. Vi hørte det over VHFen, dejligt endelig at høre, at der er liv i havet, vi har kun set et par skildpadder i overfladen.

Ture til Tanna var uden dramatik. Vinden fes lidt op og ned, men vi nåede derop først på eftermiddagen bare for mesan og forsejl.
Comments
Vessel Name: Dana
Vessel Make/Model: Fijian 47
Hailing Port: København, Danmark
Crew: Lene & Henrik
Dana's Photos - Main
No items in this gallery.
Site Meter